Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов

...
Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов
Коментари Харесай

Екоминистърът посочи водещите причини за замърсяването на въздуха

Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на bTV.

 

По думите му ограничения за мръсния въздух се взимат и положението на въздуха в последните години се усъвършенства непрекъснато.

 

„ Отоплението на твърди горива замърсява най-вече. Ефектът от подменянето на печките на твърдо гориво е това, че се усъвършенстват равнищата на замърсяване, че да влезем в годишните правила и да спечелим даже дело против Европейска комисия за положението на въздуха. Това не ни успокоява. Но ето – 85% от градския превоз в столицата е електрифициран “, означи министърът

 

Във връзка с КОП28, той изясни: „ Това е Конференцията на страните, която включи 200 страни, които се събират на едно място. На нея се водят най-сгъстените договаряния за понижаване на въглеродните излъчвания. Тя дефинира бъдещето на международната стопанска система. В Дубай бяхме 250 души българската делегация. Над 30 компании пожелаха да дойдат и да показват достиженията на българската енергетика, на стартъп фирмите. Нашето присъединяване има две измерения – имаме опция да влияем на хода на международната стопанска система, само че и разбираме накъде се движи процесът, с цел да се възнамеряват дълготрайните дейности в стопанската система ", добави Попов.

 

Той сподели също по този начин, че се е записало за пръв път, че светът се насочва към излизане от фосилните горива, т.е. някъде към 2050 година ще се приключи напълно потреблението на нефт, въглища и газ.

 

„ Няма да се окажем без ток. Административно никой няма да закрие въглищните централи, те ще изчезнат по търговски аргументи – цената им е прекомерно висока. Ако в този момент погледнем цените на газа, тя е много ниска. Според мен няма възможност тя да се качи, с цел да направи въглищните централи печеливши. Те работят на загуба “, безапелационен бе министърът.

 

Според него в Европейски Съюз всички политики са известни от 15-20 години, че вървят в посока затваряне на въглищните централи. „ Трагедия няма да има ", увери екоминистърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР