Това заяви държавният глава Румен Радев на Осемнадесетата световна среща

...
Това заяви държавният глава Румен Радев на Осемнадесетата световна среща
Коментари Харесай

Радев: Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта

Това съобщи президентът Румен Радев на Осемнадесетата международна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна организация (БТА) в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Днес е последният ден от форума, чиято тематика е „ Медии и независимост “.

 

Президентът изрази мнение, че не можем да се развиваме като демократично общество без мощни, свободни и самостоятелни медии.

 

Държавният глава означи, че медийната среда от ден на ден се трансформира в аршин за свободата на самото общество. " Свободата на медиите завършва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са подвластни от стопански, политически, корпоративни или външни ползи. Свободата на медиите би трябвало да е наша първостепенна задача ", посочи Радев.

 

" Отдавна медиите не са единствено коректив на властта, инструмент за контрол над публичния контракт ", акцентира президентът. Медиите съгласно него са нещо доста повече, те са част от имунната система на обществото, тъй като едно общество не може да се развива демократично, в случай че няма медии. Те са естрада и страж на националните полезности и просвета. Ние би трябвало да ги поддържаме в тази толкоз значима задача, сподели Радев. Той напомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрестанно се утежняваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, съобщи президентът.

 

Радев формулира тезата, че свободните медии отразяват обстоятелства, а не ги измислят.

 

" Те почитат аудиторията, вършат ясно разграничаване сред обстоятелствата и субективните тълкования, свободните медии не постановат критерии за пояснение на информацията отвън професионалните стандарти. " Според Радев към момента се нуждаем от съществени законодателни промени. Изключително значимо е да знаем собствеността на всяка една медия и да има бистрота в механизмите на нейното финансиране. За президента публичните медии по закон би трябвало да имат обезпечено финансиране, примерно % от брутния вътрешен артикул. Не може публичните медии да стават подвластни от изпълнителната власт, счита той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР