Това заяви държавният глава Румен Радев, който обсъди състоянието на

...
Това заяви държавният глава Румен Радев, който обсъди състоянието на
Коментари Харесай

Президентът: Неглижирането на проблемите в армията е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

Това съобщи президентът Румен Радев, който разиска положението на армията с министъра на защитата Стефан Янев, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

„ Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развиването на въоръжените сили на България и съвместимоста им с сътрудниците от НАТО “, добави Радев.

„ Ангажиментите на държавното управление към развиването на въоръжените сили би трябвало да бъдат непрекъснати и целенасочени, а не да се изчерпват с еднокатни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. Модернизацията е непрестанен развой по създаване на отбранителни качества с фокус най-много върху хората в армията, технологиите и нововъведенията “, счита президентът.

„ Кризата в Украйна е с световни измерения. България е част от напъните за понижаване на напрежението. Всички би трябвало да работим по този начин, че да се избегне военно решение на рецесията. Трябва да се търси решение по дипломатически път “, безапелационен бе той.

Обсъжданията през днешния ден са в подтекста на желанията на България да построи батальонна бойна група, с която да взе участие в подсилването на Източния фланг на НАТО поради рецесията в Украйна. Тази година се планува за вложения в защитата да бъдат отделени 1,7% от Брутният вътрешен продукт по следните цели:

попълване на към 5000 вакантни длъжности в състава на БА
закупуване на бойна машина за пехотата, на стойност 1.2 милиарда
закупуване на контактни радари за Ф16
закупуване на два многофункционални модулни кораба за потребностите на Военноморски сили.

Очаква се да бъде конкретизирано и образуването на българския батальон в границите на отбранителните качества на източния фланг на НАТО.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР