Това заяви актрисата Койна Русева пред ФрогНюз. Повод за това

...
Това заяви актрисата Койна Русева пред ФрогНюз. Повод за това
Коментари Харесай

Койна Русева пред Фрог: Наско, какво стана бе, брат?

Това съобщи актрисата Койна Русева пред ФрогНюз.

Повод за това изявление е въпросът с Младежкия спектакъл “Николай Бинев” и опита на Комисията за енергийно и водно контролиране да посегне на един от парцелите на културната институция. Мотивът - съгласно регулатора той е с отпаднала нужда. Ръководството на театъра обаче възнамерява там да построи нова сцена. От “Николай Бинев” през днешния ден излязоха и на митинг, а в тяхна поддръжка се оповестиха голям брой театри от цялата страна. След среща с районния министър Гроздан Караджов бе дадено, че парцелът ще остане в ръцете на театъра.

Ето и цялото изявление:

Госпожо Русева, бурни са събитията към Младежкия спектакъл “Николай Бинев”. Преди малко районният министър Гроздан Караджов се разбра с управлението и в последна сметка стана ясно, че КЕВР няма да получи апетитния парцел в центъра на София. Смятате ли въпросът за завършен?

Всичко към този момент е единствено на думи. Докато това не бъде облечено писмено, няма да можем да се успокоим в действителност. Засега нещата са в развиване. Имаме увещание и от районния, и от самия министър на културата, само че всичко е просто поръчка.

Очаквате ли обрати?

Разбира се. Във всяка една сходна обстановка, когато има вкус към някакъв парцел в центъра на София, сходно нещо е допустимо. Надявам се, че живеем в естествена страна, в което обаче малко към този момент се колебая, и нещата ще се развият в наша изгода. Все отново този парцел е благосъстоятелност на Младежкия спектакъл.

И в последна сметка той не е с отпаднала нужда, както настояват от КЕВР. Ръководството възнамерява там да бъде построена нова сцена за куклен спектакъл.

Точно по този начин, това се възнамерява - нова куклена сцена. Би било прелестно в центъра на София да има такова нещо, а не да се усилват служителите и пространствата, от които те имат потребност. Мисля, че е по-добре да развиваме културата повече. Освен това една от платформите на новото държавно управление бе точно намаляването на “чиновническия елит”.

След като този парцел не е с отпаднала нужда, какво вършат тогава от КЕВР и за какво изобщо протягат ръка на него?

Защото първо - имат апетити. Второ, те също се намират в тази постройка и е по-удобно и по-лесно (предполагам). Освен това този парцел дълго време бе отдаван чартърен на банка и всичко това е изцяло законово. Когато той се освободи, те демонстрираха вкус към него. Но платформата на новото управление е там да се направи куклена сцена и това за мен е по-важното и по-интересното. Все отново аз съм актриса.

Споменахте, че се съмнявате дали живеем в естествена страна. Защо?

След като изобщо се разискват такива неща, естествено. Щом се постанова да излезем на кротичък митинг пред театъра… Не би трябвало изобщо да се стига до тук. Ако беседваме с естествени и интелигентни хора, не би трябвало този проблем да е събитие, а тези проблеми от дълго време да бъдат решени. Както би трябвало.

Министърът на културата от дълго време трябваше да поддържа Младежкият спектакъл и от дълго време трябваше всичко това да бъде решено и без да има такива събития, без да би трябвало за обясняваме на цяла България, че ние сме си в правото.

С какво си обяснявате това безучастие от страна на министър Атанасов?

За това към този момент може да отидете в Министерството на културата и да попитате господин Атанас Атанасов. Обадете се да ми кажете какво ви е дал отговор след това. И аз се вълнувам по тематиката.

Неслучайно го назовавам “господин Атанас Атанасов”. Като стартира да се държи като министър на културата, тогава ще го назовавам по този начин.

Но към този момент са минали пет месеца, откогато държавното управление на Кирил Петков е встъпило в служба. Какво тъкмо е направил министър Атанасов? Тръгна с доста сериозна поръчка.

Аз бях един от хората, които доста имаха вяра в неговата младост, сила и предпочитание в действителност да се трансформират нещата, културата в тази страна да излезе на напред във времето. За страдание не виждам нищо от това, а в противен случай - всичко се случва с противоположен знак.

Освен това в медийното и интернет пространството се случват някакви клипчета, никому ненужни. Ако това е действието, което той прави - не, благодаря. То не прави работа на нито един спектакъл, на нито един културен институт, на нито една библиотека, на нито един симфоничен оркестър. На никого не прави работа това.

Очаквам от младеж с сила, предпочитание и хъс за смяна да сътвори чудеса. Млад, некорумпиран, нов, инакомислещ човек. Това бяха мислите ми за господин Атанас Атанасов допреди едно известно време.

Кога се пречупи вярата?

В хода на тези пет месеца малко по малко по дребната пътека се промени мисленето.

За следващ път май културата е отритната в ъгъла и тези ваши упования се оказват напразни.

За страдание - да. Не знам какво би трябвало да създадем. Може би тези хора считат, че една страна като България няма потребност от просвета, музика, книги, театър… Всичко това може би за тях е евентуално безусловно безсмислено упражнение. Историята демонстрира друго и можем да се върнем обратно и да го забележим - по кое време, по какъв начин, коя страна е подкрепила културата си и за какво. Защо се води тази война, какво се случва след нея… Няма аз да им го изяснявам, да се поровят и да си напомнят обстоятелствата.

Това като че ли е огромният въпрос - за какво не се поддържа културата. Културни дейци нееднократно са казвали, че това е доста основна част от развиването на обществото и натикването й в ъгъла е изцяло целеустремено.

Да, само че това са общоизвестни фрази. И да си ги приказваме, все тая. Отидете и задайте на господин Атанас Атанасов тези въпроси, по-късно ми се обадете и ми разкажете.

А в случай че “господин Атанас Атанасов” можеше да Ви чуе, какво щяхте да му кажете?

Да отговори на всички тези въпроси. Наско, какво става бе, брат? Какво стана, бе?

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР