Това, за което за първи път се заговори миналата година

...
Това, за което за първи път се заговори миналата година
Коментари Харесай

Бъдещето е тук: Силициево-въглеродните батерии в смартфоните вече са реалност

Това, за което за първи път се заприказва предходната година и по-късно се появи в нищожни диаграми от презентацията на основния изпълнителен шеф на HONOR Джордж Жао към този момент се употребява в всеобщо създавани смарт телефони. Нека да поговорим за силициево-въглеродната батерия в HONOR Magic V2 – най-тънкият сгъваем смарт телефон в света.

Не мога да се каже, че напредъкът в региона на смарт телефоните се движи с гневна скорост през последните години – технологията е ненапълно бавна. Но джаджите, пуснати на пазара през 2020 година да вземем за пример към момента не наподобяват толкоз удобно на фона на сегашните. Има еволюционен прогрес и в екраните, и в мощността на хардуерните платформи, и в количеството (и скоростта) на оперативната памет, и в редица други параметри. Но едно нещо остава непроменено от доста години насам. Смартфоните към момента употребяват литиево-йонни и литиево-полимерни акумулатори, тъкмо както преди 10 и 20 години.

HONOR нарушава тази тъжна традиция, като прекъсва този застой със своята силициево-въглеродна батерия

За този нов вид акумулатори в смарт телефоните на HONOR стана ясно преди към година. Тогава Джордж Жао разкри някои детайлности в своя презентация. Знаем какъв брой дълъг може да бъде пътят на новите технологии от първото оповестяване до приложението им в крайните устройства. Понякога това е пътешестване, което лишава цяла безкрайност, само че тогава се появиха клюки, че става дума за нов вид батерия, която е част от последния флагман на компанията – HONOR Magic5 Pro въпреки и единствено на китайския пазар.

Първият публично доказан интернационален случай на потребление на силициево-въглеродна батерия беше в сгъваемият HONOR Magic V2. Както споменахме по-нагоре, той е най-тънкият сгъваем смарт телефон. Една от главните аргументи за това негово преимущество е този нов вид батерия, която е изключително компактна и с повишен потенциал.

И по този начин, какво е особено за новата силициево-въглеродна батерия?

На първо място, несъмнено, отсъствието на литий в състава ѝ. Да, опасенията, че металът скоро ще се изчерпи в земните глъбини бяха пресилени, само че преходът към нов вид основен материал във всички случаи има най-малкото добър психически резултат.

Второ, доста по-високият научен потенциал на новия тип материал. Oколо 10 пъти по-висок за един грам от този на обичайния графит.

Трето, новата технология разрешава на смарт телефоните да работят устойчиво и надеждно при ниски напрежения. При напрежения под 3,4 V тази система обезпечава повече от 3 пъти по-висока мощ спрямо обичайните системи. В съпоставяне с графитната система, силициево-въглеродната система обезпечава 240% повече мощ.

Общото нарастване на действителния потенциал сега е 12,8%. Не е 10 пъти повече, в сравнение с доктрина, само че това при всички случаи разрешава да се понижи сензитивно размерът на батерията, като в същото време се резервира (и даже увеличи) потенциалът. Именно това направи допустимо оборудването на HONOR Magic V2 с батерия с потенциал 5000 mAh. Същият потенциал като този на HONOR Magic Vs с коренно по-малка дебелина на корпуса.

Така че това е пробив с непълни 13 %. На пръв взор, да, корпусът просто е станал по-тънък, а потенциалът на батерията – малко по-голям, само че в действителност пробив в региона на батериите не е имало от доста дълго време. Можем единствено да се надяваме, че HONOR няма да спре дотук, а съперниците ще продължат да вървят в крайник и най-сетне ще станем очевидци на нова конкуренция – в живота на батерията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР