Това вече е адски грозно. Биволъ публикуваха пост, в който

...
Това вече е адски грозно. Биволъ публикуваха пост, в който
Коментари Харесай

Симеон Христов за СРС-тата на прокуратурата: Това са 2 аудио файла нямащи нищо общо един с друг

Това към този момент е пъклен грозно. Биволъ разгласиха пост, в който споделят един от аудио файловете, пуснати през днешния ден от прокуратурата и споделят, че някой, който е подготвял СРС-тата в бързината е пропуснал да сплоти левия и десния канал в един общ файл. Това в действителност е по този начин: Божков приказва в ляво и в дясно някакъв различен човек дава отговор. Това с доста огромна възможност е симптом за операция, тъй като устройството, което би трябвало да записва сигналите от телефонен диалог няма по какъв начин да ги стереоизира и раздели в дясно и ляво.
Самите телефони не носят стерео сигнал и информация.

Аз тъй като се занимавам с аудио професионално, ме досърбяха ръцете да прегледам файловете още повече и в този момент към този момент ченето ми увисна във въздуха.

Прекарах аудио сигнала на левия и десния канал през векторскоп. С 2 думи ще обясня какво прави векторскопа - той проучва стерео разпръскването на аудиото в симулирана 180-градусова среда и в общи линии демонстрира информация за дълбочина и стерео. Обикновено разнообразни аудио файлове, разнообразни източници (микрофони) имат напълно друга стерео картина и гледка.

Тук виждаме по какъв начин левият канал (в който хипотетично приказва Божков) е записан със стерео микрофон и въпреки че сигнала му е напълно в ляво, той въпреки всичко се разпръсква и в страни.

Десният сигнал (вторият говорещ човек), обаче, прави доста характерна права резка. Всеки който се занимава с аудио мигновено ще я разпознае - това значи, че сигнала в дясно е безусловно моно.

Това съществено ме навежда на мисълта, че това са 2 аудио файла нямащи нищо общо един с различен, тъй като са от изцяло разнообразни source-ове. Не мога да си показва чисто физически по какъв начин са записани от едно и също помещение или пък от един и същи рекордер. Рекордера или ще записва стерео и двете неща, или моно и двете неща.

Бих желал да попитам няколко неща:

1) Най-напред за какво прокуратурата разгласява СРС от дело, което е в ход? Тук пълномощия нямам, може би правист може да ме просвети.

2) Най-глождещия ме въпрос - за какво хора занимаващи се със профилирани разследващи средства нямат ни най-малка визия от аудио и работа с него?

Става въпрос за обикновени знания, с които е наясно даже студент първа година по тонрежисура или каквото и да е обвързвано със тон. Дори тинейджър правещ бийтове у дома, може да ги понаучи на нещо по тематиката.

3) Генерално по какъв начин може да имаме каквото и да е доверие в изказванията им за достоверност, при изискване, че те самите не схващат обикновени неща от нещо, в което би трябвало да са експерти? Ние плащаме заплати на тези аудио специалисти, а даже познавач разузнавачите ни наподобява са титанично некадърни.

Бих желал други сътрудници да се включат с мнение и да тестват аудиото сами. Линк към поста на Биволъ, където ги има и самите файлове:

Симеон Христов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР