Това управление от самото начало разглежда сценарии в енергетиката с

...
Това управление от самото начало разглежда сценарии в енергетиката с
Коментари Харесай

Мирчев: Дълги години ни е втълпявано, че без Русия ние не можем

Това ръководство през цялото време преглежда сюжети в енергетиката с опцията Русия да ни врътне кранчето за газ, уточни в предаването „ Тази заран “ по бТВ депутатът от „ “ Ивайло Мирчев.

„ Поради тази причина от декември месец насам приоритет номер едно и във връзка с държавното управление, министерство на енергетиката и на националното заседание беше обезпечаване на различни трасета. Това е повода 24 часа по късно никой да не е с нарушени доставки на газ “, сподели още Мирчев.

По думите му сега в страната и в София топлофикациите работят. „ Няма да има нарушение на доставките. Има контрактувани към този момент различни доставки. Ще има и контрактувани на общоевропейско равнище, тъй че не би трябвало да има никакви терзания в това отношение “, увери той.

„ Вчера Гърция разгласи, че ще ни помогне, имаше диалози преди този момент и с други страни. След среща в Брюксел ще стане ясно, че в действителност най-вероятно цената няма да бъде много по-различна от това, което ние получавахме от Русия “, означи още Мирчев.

Терзийски: Засега няма заплаха софиянци да останат без топла вода това лято

„ Проблемът е, че доста дълги години на нас ни е втълпявано, че без Русия ние не можем да употребяваме газ. Не можем да имаме газ. Всъщност България е един доста дребен консуматор на природен газ, единствено 3 милиарда кубични метра и е доста елементарно това количество да бъде поето. Големият проблем би пристигнал, в случай че внезапно спре газът за цяла Европа, тогава чисто физически ще бъде мъчно. Да се обезпечат количество във всяка една от тези страни могат - да се наложат ограничавания, само че сега единствено за България няма никакъв проблем да бъде посрещнато това “, счита депутатът.

Той изясни, че формалната причина за прекъсването на доставките е, че падежът по заплащанията на България Полша настава първи. „ България първа трябваше да заплати по новия метод. Всъщност българското държавно управление е свършило работата “, съобщи той.

„ „ Булгартрансгаз “ са изпратили питане за малко повече детайлности по това заплащане, тъй като е неразбираем курсът на рублата, при който това би трябвало да се случи. Освен това има решение на Европейската комисия, с което заплащането в рубли нарушава глобите на Европейския съюз по отношение на Русия “, изясни Ивайло Мирчев.

„ Легендата, която доста години и „ Газпром “, и Путин опитваха да постановат, че те са единствен благонадежден снабдител на природен газ за Европа, просто рухна “, съобщи той.

„ Това, което ние се опитваме в този момент да създадем, е същинска диверсификация - България да не зависи от един снабдител, който и да е той “, сподели Ивайло Мирчев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР