Това става ясно от пресконференция на тема Разкритията около Турски

...
Това става ясно от пресконференция на тема Разкритията около Турски
Коментари Харесай

Турски поток - огромна корупционна схема в полза на Путин и сре...

Това излиза наяве от конференция на тематика " Разкритията към „ Турски поток “ - геополитика, корупция, власт ", която се състоя през днешния ден в Българска телеграфна агенция. Сред участниците бяха Ивайло Станчев " Капитал ", анализаторът Илиян Василев, Лора Георгиева и Николай Стайков - " Антикорупционен фонд ", заместник-председателят на " БОЕЦ " Любомир Венков и Николай Марченко от уеб страницата " Бивол ", Атанас Чобанов от Bird.bg. Онлайн се включиха и представители на BG Elves, от които неотдавна, по която беше издигнат " Турски поток ".

Николай Стайков от " Антикорупционния фонд " напомни, че българските служби още през 2019 година са знаели за опитите на зам.-председателя на съветския парламент Александър Бабаков да притегли към схемата върховен български държавен чиновник, съобщи.

От, които са проникнали в мейлите на Евгений Зобнин, консултант на Бабаков, разкриха, че в кореспонденцията му са разкрили Пътната карта за градежа на " Турски поток " през страната. Петко Петков и различен негов сътрудник от " Елфите ", който резервира анонимност, описаха, че от InformNapalm са се свързали с тях до момента в който са разследвали сръбската част от плана и оферират да работят по българската. От целия размер разкрита информация се вижда по какъв начин българската страна извършва прецизно съветските стремежи. Хакерът с аватар " Освобождение за сигурност ", който е разрушил паролите на мейлите, описа, че в писмо още през 2016 година излиза, че " българите са подготвени да построят за своя сметка да построят нужния газопровод ". Това е по времето на второто държавно управление на Бойко Борисов.

Журналистът Ивайло Станчев от " Капитал " обърна внимание, че градежът на " Балкански поток " - формалното име на плана, е в нарушаване на българското законодателство и съответно на закона за публичните поръчки. Близо 2000 души, служащи от Русия и Беларус са строили газопровода без работни визи. Станчев подчертава върху мейлите на Зобнин до Бабаков, които разкриват, като се подчертава върху сигурността на тръбния газ и доставките, които ще носят доходи на страната.

Според Атанас Чобанов от Bird.bg ДАНС още през 2017 година се изготвила секретна информация до предидента и премиера (тогава надлежно Румен Радев и Бойко Борисов), в която написа, че задачата на " Турски поток " е да заобиколи Украйна до 2022 година и че за България няма да постъпва газ от тръбопровода.

 

Любомир Венков от БОЕЦ напомни, че. Той съобщи, че върховен държавен чиновник има подготвеност да свидетелства за нарушаванията при построяването на " Турски поток " на българска територия и за оказван напън върху него по този план, в случай че бъде основана парламентарна комисия, която да събира доказателства по случая.

" Къде е националният интерес, когато " Булгартрансгаз " транзитира съветски газ, вместо да доставя на българските консуматори ", попита водещият на конференцията Илиян Василев.

 

Илиян Василев, енергиен специалист и някогашен дипломат на България в Русия, открои няколко огромни неистини, които ръководещите от ГЕРБ стартират пред обществото по отношение на плана, написа още " Дневник ". Една от тя е изказванието, че Бойко Борисов и България са спрели плана " Южен поток " - първият вид на Русия да заобиколи Украйна при преноса на газ. " Това е неистина. Той е спрян поради окупацията на Крим и разпада на връзките сред италианската " Ени " и " Газпром ", изясни Василев и уточни, че " се доста дребни " с цел да можем да спрем сходен план.

 

По мотив думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този план, Василев разгласи и че изключително огромен проблем по случая е асиметричната взаимозависимост, при която България има към 1 милиарда лева пропуснати изгоди от отхвърлен контракт и дадените пари за строителството, които се трансформират в дълг. В същото време управляващите настояват, че планът подсигурява доставката на съветски газ на ниски цени, въпреки България да не черпи от преноса.

" По данни към 21 март, през " Турски поток " се придвижват същите количества газ като преноса през Украйна и в случай че този пренос през 2024 година спре, ние ще останем единствените, които се свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на съветското въздействие, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, реализирано е ", акцентира Василев. 

 

По " Турски поток " не тече и една молекула газ към България. Като изгода имаме само директни такси, съгласно специалистите - скромни по мярка. Дори и да не бяха противоречиви обаче, остава моралният въпрос - оказа помощ ли България на Путин да заобиколи Украйна, а по-късно да я нападне свиреп. съветски въздушен удар умъртви 12 души. Сред тях бяха брачната половинка и бебето на украински българин. Украинските българи са една от най-големите малцинствени групи в Украйна. Дори и да не бяха - естествено е да знаеш кой е агресорът в тази война. И е естествено да помагаш на Украйна по всеки вероятен метод.

 

Хиляди са жертвите на Путин и Русия в Украйна от началото на пълномащабната война до момента. Фактът, че държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ оказа помощ на Путин, като построи в рекордно къси периоди " Турски поток ", стои със страшна мощ. Документите по какъв начин се случи това, към момента не са обществени, остават загадка.

 

През 2022 година и ФрогНюз хвърли светлина върху документите към " Турски поток ". Договорът за газопровода, с който ръководството на Борисов подписа присъдата на милиони украинци –. А по какъв начин Руски поток на Борисов и Путин ни зароби -.

Извън икономическата призма, моралният проблем тук е доста по-тежък. Путин заобиколи Украйна, минавайки през България. И то през тръба, която ние му построихме и платихме. Въпросната тръба стана факт след подписването на пътната карта - най-търсения документ в страната, който изчезна след ръководството на ГЕРБ. Именно този документ разгласиха от BG Elves.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР