Това стана ясно от изявления на правосъдния министър Цецка Цачева

...
Това стана ясно от изявления на правосъдния министър Цецка Цачева
Коментари Харесай

Току-Що Телефонът На Сакскобургготски Звънна, Изпусна Слушалката! Най-Големият Му Кошмар Се Случи!

Това стана ясно от изказвания на правосъдния министър Цецка Цачева и министъра на районното развиване Николай Нанков.

Работната група за царските парцели завърши своята работа с изрично умозаключение. Тя стартира работа на 31 октомври, откакто е получено писмо от Сакскобургготски до тогавашния началник на Народното събрание Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова да се откри решение по въпроса с парцелите.

Министерски съвет не може да предприеме никакви дейности, тъй като висящите каузи са от компетенцията на самостоятелната правосъдна власт, сподели Цецка Цачева.

Становището на работната група е, че изпълнителната власт не може да се меси в работата на съда, а единственото решение е основаването на нов закон, което е единствено от компетенцията на Народното събрание.

„ Както ясно е посочено в решението за мораториума, признат от 41-вото Народно заседание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специфичен закон, който е от компетентността на законодателната власт “, изясни Цачева.

Поради тази причина, страната ще отдръпна настояването за прекъсване на " Царска Бистрица " и " Врана ", което бе импортирано поради работата на работната група.

Без решение на първа инстанция са разногласията за " Врана " и за 16 500 дка гори в Рила. На три инстанции страната завоюва делата за " Кричим ", Ситняково " и " Саръгъол ". На две инстанции Министерство на регионалното развитие завоюва делата за " Царска Бистрица " и бившето стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н край Врана.

„ Правните последствия от оповестяването на противоконституционност на Закона за оповестяване на държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени единствено по законодателен път при отчитане на влезлите в действие правосъдни решения “, уточни министърът.

Делото за " Врана " е планувано за 8 май следващата година. Преди настояването за прекъсване обаче, една от ответничките по него е умряла, тъй че то не бе наранено от това искане.

На брифинга стана ясно още, че досега страната е изплатила адвокатски възнаграждения 1 008 000 лв. по делата за парцелите, 1 400 000 лв. по делото за горите, което продължава на 30 март 2018 година в СОС.

„ Има заведени 3 тъжби в Страсбург от наследниците, само че министерството няма информация по хода на тези каузи “, посочи Цецка Цачева.

„ Припомням, че неотдавна от Европейския съд за правата на индивида страната беше наказана за така наречен „ синя къща “ в Пловдив, чието реституиране не бе осъществено в действителни граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи правосъдни разногласия да се извърши по планувания в закона ред “, сподели още тя.

По молба на Министерство на регионалното развитие за 6 месеца бяха спрени делата за дворците „ Врана “ и „ Царска

Бистрица “.

Симеон Саксскобургготски получи назад парцелите си, когато беше министър председател през 2002 година. През декември 2009 година бе гласуван мораториум, забраняващ му да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие той заведе дело против мораториума. Делата за чифлика „ Кричим “, къщата в Ситняково и хижата „ Саръгьол “ завършиха в интерес на страната.

В петъчния парламентарен надзор на 1 декември министър Николай Нанков съобщи, че страната не се е оказала от „ царските парцели “ и в случай че въпросът не се реши извънсъдебно, делата ще продължат.

Външният министър Екатерина Захариева изясни, че наличието на Симеон Саксскобургготски в делегацията в Саудитска Арабия няма общо с „ царските парцели “. Тя съобщи, че няма договорка по проблема с парцелите.

ВМРО, част от съдружните сътрудници на ГЕРБ „ Обединени патриоти “, се опълчи на отстъпването на „ царските парцели “ на семейството Саксскобургготски.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че Вътрешна македонска революционна организация няма да поддържа вероятно законово решение на казуса с реституирането на парцелите, в случай че

то не бъде разисквано авансово в съдружния съвет на ръководството.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР