Това стана ясно от думите на официалния говорител на Светия

...
Това стана ясно от думите на официалния говорител на Светия
Коментари Харесай

Светият Синод козирува на Москва: Руската църква в София да се отвори, но когато каже руският патриарх

Това стана ясно от думите на формалния представител на Светия синод старозагорския митрополит Киприян. Позицията наподобява като подбудена от Москва: Там да решат какво да се прави с съветската черква.

 

По-рано бе обявено, че ще бъде извършено първо съвещание Светият Синод, след което ще бъде оповестена публична позиция по отношение на проблема с Руската черква в София.

 

Храмът беше затворен, откакто по предписание на ДАНС от България бяха експулсирани трима непознати жители, поради активност против ползите на България. Единият е ръководителят на съветската черква в София, архимандрит Васиан. Храмът бе заключен.

 

По-късно Патрирах Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, само че те не бяха позволени в нея. Ключът, съгласно разнообразни изявления в медиите, го държи съветската посланичка в България Елеонора Митрофанова.

 

" Руската черква е строена като посолска черква от Русия, в последна сметка тя в никакъв случай не е принадлежала на различен с изключение на на Русия и съветското посолство ". Tова съобщи пред БГНЕС Ловчанският митрополит Гавриил Ловчански.

Според него в този момент би трябвало по най-бързия метод храмът да се отвори.

 

" Писмо е изпратено до Руския патриарх, Синодът няма отношение ", сподели още Гавраиил Ловчански.

 

На въпрос дали биха се влошили връзките ни с Русия, в случай че отворим ние съветската черква, Ловчанският митрополит бе сбит, като единствено посочи, че църквата би трябвало да се отвори съгласно каноните и законите.

 

Григорий Врачански също съобщи, че храмът би трябвало да бъде отворен.

 

" В този храм знаем и Свети Серафим, който е доста уважаван и ежедневно голям брой народ идваше тук да изпроси неговата помощ и протекция. Сега неналичието на светията се усеща, доста хора всекидневно се надяват да се отвори ръката черква ", сподели още той.

 

Григорий Врачански разяснява, че през днешния ден ще се прегледат всички документи и обстоятелства по отношение на съветската черква и се надява да се стигне до градивно решение, което да удовлетворява всички страни.

 

Великотърновският Григорий пък съобщи, че занапред ще се разбере каква ще бъде ориста на Руската черква.

 

Тази позиция на Светия синод с изключение на неразбираема, е и изцяло в унисон с съветските ползи. Църквата трабвало да се отвори, само че това можело да се реши само в Москва. Оттук насетне очаквайте цялостно безмълвие от страна на българския патриарх и Светия синод. Изпълниха задачата: Всички пълномощия се дават на Москва. Тук единствено ще козируват.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР