Това стана, след като парламентът гласува на първо четене промени

...
Това стана, след като парламентът гласува на първо четене промени
Коментари Харесай

Приеха На 1-Во Четене: Свалят Прага За Разплащане В Брой На 5000 Лв!

Това стана, откакто Народното събрание гласоподава на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност.

В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, с които да се понижи прага за ограничение на заплащанията в брой от 10 000 лева на 5 000 лева

Според вносителите от Министерски съвет препоръчаният предел е в сходство с наложилата се процедура в другите страни членки на Европейския съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

Предвижданите промени допълват наредбата за регистрация, с която данъчно задължените лица се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен период от датата, на която въз основа на размера и характера на осъществяваната активност, могат да създадат обосновано съмнение, че ще доближат облагаем оборот от 50 000 лева или повече в границите на настоящия и идващия месец.

Според вносители те от Министерски съвет предлагането има за цел да противодейства на лицата, които заобикалят регистрация по ЗДДС при осъществяване на облагаема активност за избран интервал от годината.

Предлага се в случаите на преустановяване на юридическо лице без разпродажба, или на неперсонифицирано сдружение, или на осигурителна каса, данъчно задължените лица да бъдат дерегистрирани по закона служебно от органите по приходите.

Предлагат се и промени, свързани с облекчение и усъвършенстване на процеса на обявление, според които, с изключение на в категорично планувани в закона случаи, отпада опцията за подаването на справка-декларацията, VIES-декларацията и отчетните регистри на книжен притежател и на механически притежател. Подаването ще става по електронен път при изискванията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Прецизира се наредбата, предвиждаща поръчителство при доставки на течни горива, като при избрани условия отпада задължението за даване на обезпечения от крайните консуматори – лица, които не търгуват, а единствено директно използват течни горива.

Предвижда се насилствената административна мярка „ запечатване на обект за период до един месец “ да може да се ползва и към трето лице, когато все още на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, в случай че то е знаело или е могло да знае, че е стартирана процедура по запечатване.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев разгласи, че Българска социалистическа партия ще гласоподава срещу закона, тъй като няма действителни планове за неговото влияние.

" Няма нито едно число в закона. Ние празен чек не подписваме ", сподели Гечев.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР