Това ще бъде първото преместване на такива ядрени оръжия от

...
Това ще бъде първото преместване на такива ядрени оръжия от
Коментари Харесай

Путин насрочи за юли разполагането на ядрени оръжия в Беларус

Това ще бъде първото пренасяне на такива нуклеарни оръжия от Москва отвън Русия след рухването на Съветския съюз, означават международните организации.

През март Путин разгласи, че желае да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус - явно предизвестие към водения от Съединени американски щати боен съюз НАТО за поддръжката му за Украйна. Седмици по-късно бе оповестено решението тези оръжия да са под съветско командване.

По думите на Путин в днешния диалог прехвърлянето стартира незабавно след завършването на " съответните пространства " за съхраняването им.

" По най-чувствителните въпроси, по които се договоряхме, всичко върви по проект..(...)..Подготовката на съответните уреди завършва на 7-8 юли и ние неотложно ще стартираме действия, свързани с разполагането на подобаващи типове оръжия на вашата територия ", споделил Путин на беларуския си сътрудник в Сочи, съгласно стенограма на изявленията му, предоставена от Кремъл.

От своя страна Лукашенко дал отговор: " Благодаря, Владимир Владимирович ".

Тактическите нуклеарни оръжия, с мощ до няколко килотона, могат да се ползват както на фронта, по този начин и за стеснен удар по отдалечени от него обекти. Теоретично резултатът визира лимитирана територия. Лукашенко сподели преди време, че Беларус може да е нуждае и от по-мощните, стратегически нуклеарни оръжия.

Ядреният ход на Путин се следи от близко както от Съединените щати, по този начин и от техните съдружници в НАТО от Европа, както и от Китай, който неведнъж предупреждаваше против потреблението на нуклеарни оръжия в спора.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР