Това се случва, след като Техеран се ангажира да подкрепи

...
Това се случва, след като Техеран се ангажира да подкрепи
Коментари Харесай

Иран блокира петрола от Иракски Кюрдистан

Това се случва, откакто Техеран се ангажира да поддържа Багдад против вота за самостоятелност на иракските кюрди. "Директива на Пътно-транспортната организация не разрешава краткотрайно преместването на петролни артикули от Иран до Иракски Кюрдистан и назад след най-новите събития в този район ", осведоми Тасним.

Иран, който има лично кюрдско малцинство, съобщи, че референдумът в Иракски Кюрдистан е опасност за стабилността в засегнатия от рецесия регион, напомня Ройтерс.

В същото време Федералните иракски управляващи ще изпратят на следващия ден в граничните региони на Иракски Кюрдистан три военни колони със задачата да поемат контрола върху граничните контролно-пропускателни пунктове след референдума за самостоятелност в кюрдския самостоятелен район. Това заяви през днешния ден телевизия "Ас Сумария ", представена от ТАСС.

Според иракската медия предаването на ГКПП-та ще стане "в наличието на публични лица ". Днес в 18 ч. (и българско време) влиза в действие решението на централното държавно управление за преустановяване на интернационалните полети до и от Иракски Кюрдистан . Кюрдският тв канал "Рудау " заяви в това време, че управляващите на самостоятелния Иракски Кюрдистан няма да предадат на федералната войска граничните пунктове на своя територия.

Медията се базира на източници от Ербил, основния град на кюрдската автономност. В понеделник в Иракски Кюрдистан и провинция Киркук се състоя референдум с въпрос: "Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските територии отвън неговите лимити да стане самостоятелна страна? ".

Според резултатите близо 93 на 100 от гласувалите 3,3 милиона души са дали отговор утвърдително. Още преди да бъдат оповестени резултатите, Народното събрание в Багдад задължи държавното управление да прати войски в противоречивите зони, да закрие граничните пунктове, да поеме контрола върху петролните полета в Киркук и да закрие задграничните дипломатически задачи в Ербил. Иракски Кюрдистан е неофициалното наименование на кюрдския самостоятелен район в северната част на страната.

Властите в Багдад оповестиха референдума за противозаконен, а Турция и Иран се изричат срещу основаването на кюрдска страна. Съединени американски щати и някои европейски страни също показаха противоречие с отделянето на кюрдите от Ирак с претекста, че това ще навреди на районната сигурност и ще попречи на битката с тероризма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР