Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти

...
Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти
Коментари Харесай

АЕЖ: Отричането на масови убийства като това в Буча е език на омразата

Това се показва в позиция на Асоциацията на европейските публицисти в България. 

В изявление пред Асен Генов, Момчилова загатва името на трагично известния украински град в лист с тайни и теории и недоказани хипотези, които съгласно нея се числят към “украинската агитация ”. 

Практиката на Европейския съд по правата на индивида е безапелационна, в редица решения като Гароди против Франция, М’Бала, М’Бала против Франция, Уилямсън против Германия, съдът отхвърля да почете претенциите на ищци, които са били наказани от съответната страна за отказване на Холокоста. Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изложение, обезпечено от  член 10 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (свобода на словото) и показва, че сходни позиции са в несъгласие с главните полезности на конвенцията, изразени в уводната й част, а точно – правдивост и мир “.

Отричането на геноцид се възприема като отказване на правото на битие на даден народ. То може съществено да накърни възприятията на наследниците на жертвите, само че и на всички представители на съответната група. 

Случилото се в Буча занапред ще бъде обект на интернационално наказателно правораздаване, само че съществуват доста и недвусмислени свидетелства от авторитетни задгранични медии и публицисти за следствията от окупацията от съветската войска на този дребен украински град. В същото време бяха видяни голям брой опити за изфабрикувани материали, които да объркат публичното мнение и да внушат, че закононарушенията в Буча са част от военната агитация. Всички тези изфабрикувани материали са били опровергавани неведнъж и е доказвано, че не дават отговор на истината. 

Звеното за битка с дезинформацията на Европейския съюз разгласява специфичен разбор, отдаден на една година кремълска дезинформация по въпроса. За европейските институции сигурно е шокиращо, че ръководител на регулаторен орган на страна членка на Европейски Съюз е направил такова изявление. В четвъртък Съвет за електронни медии се разграничи на уеб страницата си от позицията на Момчилова, само че самата тя не е имала изказване по въпроса.

Член на Съвета за електронни медии и изключително негов ръководител би трябвало да има медийна просветеност, която да му разрешава да се ориентира по-добре и да не приема тайни теории като годна позиция. Още повече, че таман Съвет за електронни медии и неговият ръководител съставляват страната ни в Европейската група на регулаторите на аудиовизуалните медийни услуги ERGA – орган, който съгласно в този момент настоящата Европейска аудиовизуална инструкция още от 2019 година е зает да противодейства на дезинформацията, както е видно от план-програмата на ERGA. 

За страдание, това не е първият случай на сходно държание от страна на госпожа Соня Момчилова. Преди няколко дни тя си разреши да популяризира фотография на банер, който явно нямаше връзка с уредниците на София прайд, с цел да насажда отрицателни настроения против събитието. 

За жал, отричането на всеобщи убийства е част от инструментариума на кръговете, които употребяват дезинформацията, с цел да сеят разделяне в актуалните общества. 

Припомняме, че преди няколко месеца един от най-известните разпространители на тайни теории в Съединени американски щати – Алекс Джоунс – бе наказан да заплати близо един милион $ обезщетение на родителите на деца, починали при пукотевица в учебното заведение “Санди Хук ” в Кънектикът. Алекс Джоунс от години твърдеше, че тази пукотевица въобще не се е случила и доста от почитателите имаха вяра на това изказване и даже прибягваха към тормоз над родителите.

Този случай демонстрира по какъв начин огромна част от обществото може да бъде заблудена даже за събития, получили доста положително медийно отразяване. В този подтекст е неуместно отпред на медийния регулатор да се намира човек, разпространяващ тайни теории. 

Група публицисти и правозащитници желаеха оставката на Соня Момчилова поради думите й за Буча. АЕЖ упорства за оставката на госпожа Момчилова още от декември предходната година поради нападките й към публицисти.  

Призоваваме също по този начин президента Румен Радев и политическа партия ГЕРБ да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова за Буча като част от, съгласно нея,  украинската агитация, защото точно излъчените от тях представители в Съвет за електронни медии избраха и поддържат Соня Момчилова отпред на съвета, макар че други две от съветничките, още при предходни нейни обществени и медийни изявления, желаеха оставката й и се разграничиха от нея. Самата Момчилова също е номинация на президента Румен Радев и политиците не трябва да бягат от отговорност за дейностите на хората, които са изпратили в най-високия регулаторен  орган в областта на аудиовизията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР