Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти.

...
Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти.
Коментари Харесай

АЕЖ: Промени в закона могат да разрешат проблема с проваления избор на шеф на БНТ

Това се показва в позиция на Асоциацията на европейските публицисти.

Това се случва след несполучливия избор на общоприет шеф на Българската национална телевия, откакто не се реализира нормално болшинство от 3 гласа " за " който и да е от претендентите. Така на шефския пост в публичната телевизия остана Емил Кошлуков до стартирането на нова процедура.

През 2016 година в Закон за радиото и телевизията е добавена нова алинея, която подсигурява на досегашния шеф на малкия екран опция да продължи да ръководи, до момента в който не бъде определен негов правоприемник. Това може да стане след месеци, може да стане и след години, показват от АЕЖ.

В сегашния случай Съвет за електронни медии не насрочи нов избор поради постъпила тъжба против прекратяването на несполучливата процедура. Ако Съвет за електронни медии реши да изчака възможното изговаряне на две инстанции по жалбата, това евентуално ще отнеме години. В това време ще ръководи досегашният общоприет шеф.

Тази наредба обаче опонира на духа на закона, който изрично лимитира опцията един човек да ръководи малкия екран до мандат от три години и най-вече два поредни мандата. След като законът един път е определил, че генералният шеф не може да е подобен повече от шест години и то единствено в случай че бъде избран отново за втори мандат, няма логичност с дописана през 2016 година по конюнктурни аргументи алинея правилото на мандатност на процедура да се отстранява и да се разрешава някой да се задържи на поста за безкрайно време.

По тази причина народните представители би трябвало да променят член 66. (4) от Закон за радиото и телевизията и да прибавят оптимален период от да вземем за пример 60 дни след приключване на мандата на досегашния общоприет шеф, в който той може да остане на поста. След приключване на този интервал, в случай че нов шеф не е встъпил в служба на Съвет за електронни медии би трябвало да се даде опция да избере краткотрайно изпълняващ длъжността, който наложително да бъде със срочен контракт, да вземем за пример за не повече от година – още веднъж за да се избегне опцията за безсрочно ръководство.

Подобна наредба е била обсъждана и при подготвянето на законопроекта за изменение на Закон за радиото и телевизията от работната група към Министерството на културата преди две години. За страдание, досега националното заседание не е придвижило това изменение, засягащо най-много модела на финансиране на публичните медии. Тъй като огромна смяна на Закон за радиото и телевизията сигурно ще изисква време, предлагаме сега в незабавен порядък да се промени единствено въпросната алинeя, а цялостна промяна на закона да се направи в идващите месеци. Това би било излаз от рецесията с провалената процедура и би разрешило на Съвет за електронни медии през септември да избере краткотрайно изпълняващ длъжността.

Друг вероятен излаз от рецесията е Съвет за електронни медии да открие нова процедура за избор на нов общоприет шеф. Задължително е този избор да бъде изработен преди възможните предварителни парламентарни избори, с цел да е ясно, че няма да бъде повлиян от политическото развиване.

Съвет за електронни медии има пълномощия и да в профил сегашния шеф заради несъответственост, защото законът изисква генералните шефове да имат публичен престиж и професионално самопризнание. Едва ли може да се каже, че един претендент има такива, в случай че е получил избор на съмнение от четири от пет гласа при гласуването за втори мандат.

Съвет за електронни медии също по този начин би трябвало да поеме отговорност и да ревизира, със съдействието на други способени органи, дали при първия избор на Кошлуков за общоприет шеф документите, с които той е удостоверил петгодишен трудов стаж в телевизия, са изрядни и дават отговор на истината. Много сериозен удар по престижа на Съвет за електронни медии са подозренията, че органът е позволил подправена записка за стаж на Кошлуков като програмен шеф на партийната телевизия Алфа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР