Това съобщиха от правителството по повод декларацията на председателя на

...
Това съобщиха от правителството по повод декларацията на председателя на
Коментари Харесай

След скандала с ГМО България смени позицията, ще се въздържи от подкрепа в Брюксел

Това оповестиха от държавното управление във връзка декларацията на ръководителя на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов. По-рано в Народното събрание депутатът от Има Такъв Народ съобщи от трибуната, че Министерският съвет е решил на неоповестено свое съвещание да поддържа в Брюксел по време на съвещанието на земеделските министри нов правилник и по този начин да разреши нахлуване на ГМО храни у нас.

" Това, което тези нарушители от ППДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните ", сподели Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция. " Това грозно държавно управление е одобрило позиция на България за Съвета на Европейски Съюз по предлагането за растения по нови геномни технологии. С елементарни думи - прокарване на ГМО храна. И нашите слагачи са решили ", изреди обвиняванията към кабинета депутатът от Има Такъв Народ.

Според Йорданов по този начин страната ни ще загуби пазари, които търсят чиста, биологична храна, тъй като по думите му никой в България няма да може да потвърди дали храната му е чиста. Освен това в магазините ще се оферират без етикетиране и без следене на хранителни артикули, които имат ГМО, уточни Йорданов и означи, че сега те се маркират.

" Защо си траете от ПП-ДБ и главно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не би трябвало да поддържа безконтролното вкарването на ГМО ", попита той.

Предизвиканият от изказванията на Йорданов в пленарната зала скандал предизвика свикването на изключително съвещание на комисията по земеделието и тази по европейски политики още през днешния ден. Депутатите взеха решение, че ще разискват обширно тематиката през идната седмица, осведоми.

Пред членовете на двете комисии ръководителят на тази по европейските въпроси Кирил Петков успокои, че България няма да допусне промени в метода, по който произвеждаме земеделската продукция.

" Министерски съвет взе решение през днешния ден, което споделя, че ще променим, съобразявайки се с спомагателните обстоятелства, и ще трансформират позицията на държавното управление на " въздържал се ", сподели Кирил Петков.

Според Има Такъв Народ това е безусловно неразбираема позиция на българското държавно управление. Соцдепутатът Драгомир Стойнев пък съобщи, че това е следващия цирк. " Трябва да опазим българското общество ", сподели социалистът, като уточни, че до 14.00 позицията на кабинета е била една, а след това внезапно се е трансформирала. 

В писмена позиция държавното управление отхвърли изказванията на Има Такъв Народ, че е имало скрито съвещание. Позицията за идния съвет в Брюксел е била утвърдена на постоянното съвещание на кабинета от 6 декември. От кабинета показват още, че на съвещанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласоподават " въздържал се ", с цел да се съобразят с парламентарното болшинство и предложенията на неправителствените организации.

Не се трансформира регламентът във връзка с ГМО и страните членки могат да не престават да не разрешават потреблението му, каквато е и политиката на България, прецизираха от Министерски съвет.

Междувременно фермерски и екоорганизации реагираха незабавно и заплашиха с митинги още в неделя. 

" Най-притеснително е, че за първи път българско държавно управление е срещу българското население и хората в България ", разяснява доктор инж. Светла Николова пред. Според доцент Веселин Дочев от Земеделския институт в Шумен " ние нямаме потребност от повече ". " Имаме потребност от по-качествено. Получаваме доста високи добиви ", сподели специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР