Това са само част от думите на Марина Овсянникова -

...
Това са само част от думите на Марина Овсянникова -
Коментари Харесай

Пропагандата е кръвоносната система в управлението на Путин: Нико...

Това са единствено част от думите на Марина Овсянникова - безстрашната съветска журналистка, която размаха антивоенен афиш в ефира на държавната телевизия “Первый канал ”. С нея се срещна журналистът Николай Кръстев. Предстои довечера в ефира на Българската национална телевизия от 22.00 ч. да бъде излъчен кино лентата " Другата Русия ". Кръстев беседва с Овсянникова, Михаил Ходорковски и още представители на съветската съпротива. Срещаме се с него, с цел да ни опише за конфликта си с съветската действителност. 

Ето и изявлението: 

Господин Кръстев, на следващия ден в ефира на Българската национална телевизия ще бъде излъчен филмът Ви “Другата Русия ”. Разговаряли сте с доста емблематични персони - Марина Овсянникова, Михаил Ходорковски. Как се появи въобще потребността от този филм?

 

Дискусията изобщо за ставащото в съветската съпротива и по какъв начин тя потегля напред към идните на 17 март президентски избори ме предизвика да диря точката сред това, което се случва в политически проект и обстановката, основана към Марина Овсянникова преди две години. Исках Овсянникова да ми опише по какъв начин работи пропагандният инструментариум на медиите, които са били под контрола на Кремъл и да го обединя с един ъгъл за това по какъв начин съветската съпротива гледа на това. 

 

Какво ви описа Марина Овсянникова за пропагандната машина на Кремъл? 

 

Разказа нещо, в което не се съмнявах. Друго е обаче да го чуеш от първа ръка от човек, влезнал в международните медии със своята постъпка. Овсянникова сподели, че всяка седмица, всеки месец ръководителите на съветските осведомителни медии, които са под контрола на Москва, вървят в Кремъл и получават разпореждане по така наречен “наръчници ”, с които боравят - по какъв начин подреждат новините, по какъв начин вземат решение да приказват, че украинският президент Володимир Зеленски е предстаставител на киевската хунта и че е наркоман. Или че Украйна е подвластна от Запада. Стереотипите, които се насаждат в съветското общество през медиите, в действителност идват точно от Кремъл и се мултиплицират в медиите.

.

Ясно е, че с цел да се случи това мултиплициране, публицистите би трябвало да подценен по някакъв метод своята съвест. Овсянникова описа ли за срещите си с, да речем, с хора като Маргарита Симонян, която е рупор на кремълската агитация? 

 

Тя със Симонян персонално напоследък не е говорила, само че някогашният й брачен партньор работи в “Russia Today ” и е доста близо до Симонян. 

 

Интересно е, че Овсянникова получава поддръжка от сътрудниците си от “Первый канал ” за постъпката й и те отчасти одобряват постъпката й, само че очевидно са подложени на натиска на пропагандния инструментариум. Руското общество и публицисти живеят в информативен вакуум, който съумява да изсмуче в избрана степен съпротивителните сили на съветските публицисти, които все по-безпроблемно възприемат спуснатите от Кремъл гледни точки. 

 

Овсянникова споделя: Пропаганда е кръвоносната система на ръководството на Путин.

 

Как протекоха диалозите Ви с Михаил Ходорковски? 

 

С Ходорковски говорихме какво е през днешния ден Русия, за какво по никакъв метод не би трябвало да ни изненадва това, което се случва там през днешния ден. Той споделя, че избори в Русия от 10 години няма. Връщайки обратно лентата към 2011-2012 година, когато бяха огромните митинги след парламентарните избори в страната, които за първи път бяха откраднати от прозападно настроената съпротива и рационалната част от обществото. Според Ходорковски оттогава в Русия към този момент няма същински избори: Да, може и да има такива, може да се преброят резултатите, само че в действителност няма такива, а всичко е мимикрия на режима на Путин.

.

Ходорковски говореше и за неоимперските упоритости на Путин, какво е Русия през днешния ден и дали е въплъщение на това, което е била през 1917 година или е по нов метод показана имперската същина на Русия с идването на Путин на власт преди 23 години.

 

Изглежда, че изходът от изборите в Русия е изцяло предупреден. В този смисъл - по какъв начин гледате на кандидатурата на Борис Надеждин?

 

Много са нееднозначни реакциите за кандидатурата му. Да, той е единственият сега представител на съветската съпротива, подал документи за регистрация за изборите. Предстои да забележим дали ще бъде позволен. Дали ще даде той вяра на съветската общество и кураж на съпротива е доста рано да се каже. Другият миг на ставащото е разделянето в съветската съпротива.

Коя е главната причина за това разделяне? Визията за бъдещето на Русия ли е препъникамъкът? 

 

Не тъкмо. По-скоро методът, по който би трябвало да се реализира свалянето на Путин. Това е разграничителната линия - дали би трябвало да стане с избори, дали с ефикасни митинги. 

 

Бившият народен представител от Думата Генадий Гудков, който също взе участие във кино лентата и е работил в специфичните служби на Съветския съюз, познава добре обкръжението на Кремъл и цялата промяна на Путин. Той пък споделя, че в действителност има една забавна концепция Западът, Европейски Съюз, ОССЕ да не признават Путин за законен водач на Русия след изборите. 

 

За това говореше и Ходорковски - че ще се съсредоточат върху това да убеждават Запада да не признава Путин за законен водач на Русия. Може би към това ще се сплоти съветската съпротива. 

 

Споменахте Запада. Европейският съюз реализира съглашение за даването на 50 милиарда евро в помощ на Украйна, макар упоритите опити на Виктор Орбан да попречи на това. Брюксел ли надигра Орбан или унгарският министър председател съумя да реализира оптимално задачите си?

 

Спомням си една максима на Виктор Юго: Victor sed victored - Победител, само че надвит. Орбан може и да е победител от неговата позиция, само че в последна сметка беше надвит и надви Европейски Съюз и единната европейска тактика за това какво би трябвало да се прави във връзка с Украйна, с цел да може в последна сметка да се реализира обективен мир. Това значи да няма мир непременно, какъвто се пробва да наложи Путин. Смятам, че победи разсъдъкът, победи европейското единение, което дава опция на Европа да върви напред и да се утвърждава като един сериозен геополитически фактор.

Кое е главното нещо, което желаете феновете на кино лентата да запомнят? 

 

Искам да запомнят историята на Марина Овсянникова, която споделя, че майка й я счита за зложелател на Русия, да запомнят по какъв начин бяга с щерка си от Русия, по какъв начин за жалост синът и майка й отхвърлят да поддържат връзка с нея.Също по този начин по какъв начин смъква гривната, която носи на крайници си и я оставя на съветските правозащитни органи преди да избяга, тъй като споделя, че тя е за съветския президент, заслужаващ да бъде съден за военните закононарушения. Режисьорът Емил Минков предприе доста забавни подходи, които вашите читатели ще видят във кино лентата. Основното обръщение на Овсянникова е, че Русия въпреки всичко може и би трябвало да има късмет да се върне към демокрацията.

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР