Това са най-важните взаимоотношения въобще. Отношенията между мъжете и жените.

...
Това са най-важните взаимоотношения въобще. Отношенията между мъжете и жените.
Коментари Харесай

Женските изкуства за щастливо съпружество

Това са най-важните взаимоотношения изобщо. Отношенията сред мъжете и дамите. Те дефинират всичко останало. Тези взаимоотношения се разискват в новия епизод на подкаста " Trendy ". Чуйте аудиофайла!



Последвайте ни в: - -

Поводът за диалога сред актрисите Василена Винченцо, Милена Николова-Миленита, драматурга Стефан Иванов и журналиста Даниел Ненчев е постановката в Театрална работилница " Сфумато " - , която можете , от 21:00 ч.

Във време на рецесия на взаимоотношенията поради пандемията, насилието, сложността на света, разводите и така нататък - тематиката е извънредно настояща.

Представлението е за срещата сред дами от разнообразни генерации и епохи, за техните истории, истини и самозаблуди и за дългия път към разговора, разбирането и равнопоставеността сред половете, който към момента следва да бъде изминат. Съвременната жена се оглежда в предишното си, с цел да осмисли и разбере своето настояще.

 Милена Николова-Миленита и Василена Винченцо
Милена Николова-Миленита и Василена Винченцо
Снимка: Кети Райкова

" Женските изкуства за щастливо съпружество " на Йона П. Стоянова е любопитен взор към живота на българската градска жена в интервала на Царство България. В този справочник за сполучлив брак от предишния век е разказано всичко належащо, с цел да бъдат нашите прабаби положителни съпруги, всеотдайни домакини и грижовни майки в очите на обществеността.

Притеснена от възходящия брой разводи (само в Русенската епархия те са 132 през 1929 г.), авторката е основала завладяващата творба, която към днешна дата изумява с консервативния прочит на женската роля в българското общество. Някои порядки наподобяват остарели и неприложими, а други - напълно настоящи, само че едно е несъмнено - книгата въвлича в един занимателен роман, пораждащ размисли и усмивки.

А знаете ли какъв костюм би трябвало да носи кавалерът, когато е на път, езда, лов или танцова веселба? Как е учтиво дамата да държи бинокъла си по време на театрално зрелище?

Последвайте ни в: - -



Откъс от представлението:

" Да знаеш от мен тогава, непристойно е за една дама, когато се намира на културно мероприятие, да се вглежда с бинокъла си в чужд или даже прочут господин. На такива събития не се отива поради публиката, а да се гледа културата, изкуството. Неприлично е да се преглеждат доста очевидно другите хора. Ако някой бъде принуден да излезе по време на събитието, заради това, че има сърцетуптене или му тече кръв от носа, би трябвало безшумно и неусетно да напусне мястото си. Когато пък някой припадне, седящите в близост би трябвало незабавно да скочат и да му услужат с каквото могат, даже да им е напълно чужд. Неприлично е за млади девойки да посещават мероприятия с двусмислено наличие. Ако се срещат и чуват пикантни изрази, добре възпитаните дами не избухват в смях, нито пък свеждат засрамено очи. Те остават равнодушни, като че ли нищо не се е случило. През време на мероприятието не яж бонбони, шоколад или сандвичи. Не посещавай никакви мероприятия, когато те изтезава мощна хрема или кашлица ".

 Милена Николова-Миленита
Милена Николова-Миленита
Снимка: Кети Райкова

 Василена Винченцо
Василена Винченцо
Снимка: Кети Райкова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР