Това са най-тежките и мощни танкове на своето време. Могат

...
Това са най-тежките и мощни танкове на своето време. Могат
Коментари Харесай

Какво се случва със съветските футуристични танкове в началото на Втората световна война

Това са най-тежките и мощни танкове на своето време.

Могат с един изстрел да разрушат всяко вражеско барикада и да всеят боязън в редиците.

През 30-те години на предишния век Съветският съюз основава едни от най-тежките и мощни танкове в света. На тях има по пет крупнокалибрени оръдия, а тежестта им доближава 100 тона.

„Тези танкове бяха проектирани като самобитни сухопътни крайцери за пробив на вражеската защита. Те са проектирани за заличаване на противникови укрепления и да откриват път за нахлуване на междинни и леки танкове с оръдия от по-малък калибър“, споделя Сергей Суворов, деец от танковите войски, претендент на военните науки и полковник от запаса.  Т-28

Т-28Михаил Филимонов/Sputnik

Освен по маса, свърхтежките танкове се отличават от останалите с дебела ризница (до 170 мм) и оръдия, които могат с един изстрел да разрушат укрепленията от това време.
Най-мощните руски танкове от края на 1930-те и техните особености
В края на 1930-те години на работа в руската войска към момента стоят няколко модела свръхтежки танкове Т-28 и Т-35. Те се отличават от всички останали машини по броя куполи и оръдия. На корпуса на първата машина има два танкови купола, а на втория – един, само че с пет оръдия.  Т-35

Т-35Свободни източници

В разработка са и КВ-5 със 107-мм оръдие и СМК с търкам оръдия, само че те остават единствено на хартия, тъй като стартира Втората международна война и няма опция създаването им да бъде приключено.

„Всички тези машини са предопределени да извърнат хода на която и да е война. Но в бойните дейности през 1941 година Т-28 и Т-35 се оказват прекомерно тежки и „капризни“. Повечето от тях са изоставени непосредствено на бойното поле, защото засядат в блата, тиня и не могат да се оправят на пресечена местност“, отбелязва ветеранът от танковите войски.

„Т-35 е прекомерно обемист и тежък. Механиците мъчно се оправят със 100-тонния колос и на всеки няколко десетки километра танкът би трябвало да бъде преглеждан за съществуване на повреди. Представете си, че сте минали 20 км с кола и би трябвало да слезете от нея, с цел да ревизирате дали всичко е наред“, споделя Суворов.

Според него, с изключение на механиката, самата структура на Т-35 е нестабилна, а откатът от залпове от крупнокалибрени оръдия може елементарно да повреди самия танк.

„И всичко това единствено в мирни условия. А когато стартира войната и тези танкове би трябвало да устоят на снарядите на немците, и да минават ями с трудности, машините просто се провалят. Затова още в първите дни на войната Т-35 би трябвало да бъдат изоставени непосредствено на бойното поле. След това се отхвърлят от производството им, защото машината се оказва нежизнеспособна“, добави специалистът.
Футуристични свръхтежки танкове в Европа
 Свободни източници

Съветският съюз не е пионер в основаването на свръхтежки танкове с голям брой оръдия. Първите са французите и англичаните, по тази причина Съветският съюз „ловува“ тези технологии в чужбина. И даже изпраща свои конструктори в Англия, с цел да изкупят документите на „британските чудовища“.

„През 20-те години на предишния век закупихме танкети (лека бойна машина), които стават първообраз на танковете Т-27. По време на договарянията и договорката, нашите измислят контракта по този начин, че съгласно него британците би трябвало да предадат технологията на танка с доста куполи Independent, дружно с тези на други машини. Самите британци не схващат по какъв начин са ги надхитрили. Очевидно е било нужно да прочетат в контракта точките, написани с малък шрифт. След това британският танк става първообраз за Т-35″, споделя Дмитрий Литовкин, основен редактор на в.“Независимое военно обозрение“.

През първите 30 години от образуването на танковите войски Москва доста опитва с разнообразни компоновки на машините и основава редица неповторими мостри.

създател: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР