Това са едни от най-загадъчните и мощни събития в космоса,

...
Това са едни от най-загадъчните и мощни събития в космоса,
Коментари Харесай

Мистериозен сигнал от космоса беше проследен до галактиката, от която идва

Това са едни от най-загадъчните и мощни събития в космоса, само че към момента не знаем какво ги предизвиква. След героични старания астрономи наблюдаваха нов чудноват сигнал назад до неговия източник.

Странните, енергични феномени се назовават „ бързи радио-изблици “ (fast radio bursts – FRB), и за повторно в историята, учени са наблюдавали еднократно FRB до галактиката, откъдето идва.

Не знаем доста за тези феномени. Бързите радио-взривове или прояви, са интензивни електромагнитни предавания, които произлизат от някъде отвън нашата вселена.

Учените откриват явлението скоро, през 2007 година, само че от този момент са засечени десетки такива прояви на радиовълни, макар че учените подозират, че те фактически се случват непрекъснато.

Докато точните аргументи за FRB остават въпрос на теоретичен спор, с помощта на последните достижения в астрономията стартира да става по-ясен техният генезис.

Новооткритият гърмеж на радио-вълни, наименуван FRB 190523, бе открит на 23 май. Според астрономите от обсерваторията Owens Valley Radio Observatory (OVRO) в Калифорнийския софтуерен институт, той в действителност е зародил на разстояние към 7,9 милиарда светлинни години в пространството – тъй че, без значение какво е провокирало този мощен гърмеж на радиация, то се е случило преди доста време в една доста далечна вселена.

„ Изненадващото нещо “, споделя астрономът от OVRO Викрам Рави „ е, че далечната, солидна вселена, виновна за FRB 190523, в действителност наподобява тъкмо като нашата вселена във връзка с размера и възрастта си “. Ако това е по този начин, то слага под подозрение предходното схващане за типовете космически среди, които биха могли да произведат FRB.

„ Тази констатация ни споделя, че всяка вселена, даже и нашият Млечен път, може да генерира FRB “, споделя Рави.

В разрастващата се просвета за бързи радиовълни FRB 190523 е образец за това, което е известно като къс, еднократен сигнал от радиовълни. От друга страна, огромна част от това, което се знае за феномените на FRB до момента, идва от изследване на повтарящо се събитие, наречено FRB 121102, за което за първи път беше обявено през 2014 година, преди по-късно да стане първият FRB, който да дефинира своя космически генезис.

За съпоставяне, следенето на еднократен сигнал като FRB 190523 – мимолетни прояви, които се появяват единствено за нищожни милисекунди в нашия обсег – е доста по-трудно.

„ Намирането на местонахождението на еднократните FRB е предизвикателство, тъй като изисква радиотелескоп, който може да открие тези извънредно къси събития и да ги локализира с решаващата мощ на радио телескоп с широчина на радио-чинията от една миля “, споделя Рави.

За благополучие, защото Deep Synoptic Array – 10 (DSA-10) на OVRO открива гърмежа, откривателите са били в положение да употребяват данни от радиотелескопа дружно с данните от обсерваторията Кек в Хавай. В близко бъдеще се чака телескопът DSA да проработи на цялостна мощ. Впоследствие към десетте радио-чинии с които в този момент разполага телескопа, ще се прибавят още 100 спомагателни, с цел да може да улавя повече от 100 FRB годишно.

Засега обаче определянето на еднократни FRB е високотехнологична просвета. За първи път интернационален екип заяви за произхода на FRB 180924, който също бе генериран от вселена наподобяваща на Млечния път, намираща се на към 3,6 милиарда светлинни години.

„ Това в действителност е огромен пробив, който се чакаше, откакто астрономите за първи път откриха бързи радио-изблици през 2007 година “, споделя астроинженерът Кийт Банистър от Австралийската организация за научни и индустриални проучвания (CSIRO).

Преди тези две скорошни открития, FRB 121102 – повтарящият се FRB, проследен през 2017 година – накара някои да предположат, че бързите радио-взривове могат да зародят единствено от млади галактики джуджета, обитаеми със мощно магнитни неутронни звезди, наречени магнитари.

„ Теорията, че FRB идват от магнитари, е създадена частично тъй като по-ранната FRB 121102 идва от дейна среда, образуваща звезди, където младите магнитари могат да се образуват в супернови от солидни звезди “, споделя Рави.

Но галактиката хазаин на FRB 190523 е по-различна.

Сега, когато астрономите са наблюдавали произхода на две еднократни FRB, става все по-ясно, че някои от тези догатки може да се нуждаят от преосмисляне, като става все по-ясно, че има толкоз доста неща, които не знаем за FRB. Никой не може към момента да изясни да вземем за пример разликите сред еднократните сигнали и повтарящите се прояви.

„ Моделът на младите магнитари работи сносно за 121102 … само че има проблеми с обяснението за експлоадирането на FRB 180924, по-специално с обстоятелството, че то идва от вселена с не доста млади звезди “, споделя Банистър пред ScienceAlert.

„ Така че теоретиците може да се наложи да се върнат на чертожната дъска, с цел да обяснят нашия гърмеж, като поправят модела на младите магнатари или намерят изцяло друго пояснение за FRB 180924. “

С новите благоприятни условия за наблюдаване с радиотелескопа Deep Synoptic Array и други като него, може да не ни се наложи да чакаме прекомерно дълго, с цел да разберем какво тъкмо съставляват FRB и какво ги провокира.

Резултатите са докладвани в списание Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР