Това проучване ще се провежда в рамките на така наречената

...
Това проучване ще се провежда в рамките на така наречената
Коментари Харесай

Само във Фрог: Стара планина и Манастир ”7-те престола” са под сериозна заплаха от воден катаклизъм

Това изследване ще се организира в границите на по този начин наречената повърхност " ЕЕ-1 ", която се намира на изток от река Искър. Инвеститорът, който ще прави изследванията, е определен след конкурс единствено с един претендент.

 

Тази повърхност обгръща Осеновлаг, 7-те престола и Габровница реката.

 

Да се прави сходно сондиране в карстови региони с потвърдени уранови минерализации  измежду скалите е извънредно рисково, защото крие опасности от сривания на подземни маси, което може да остави без вода популацията на тези региони. Освен това крие огромни опасности от замърсяване на питейната вода с уран. За това сигнализираха поданици от въпросните региони, които се свързаха с Фрог.

 

Местните хора се оплакаха, че геолози към този момент обхождат региона и го изследват, в това число и в частни парцели, без разрешението на притежателите. 

 

“Реално става въпрос за две площи за търсене и изследване. Едната се споделя ЕЕ-1, която се намира на изток от река Искър. Другата повърхност се споделя ЕЕ-3, тя се намира на запад от Искъра и е в периметър от гара Лакатник, минава през Гинци, над Годеч и стига до сръбската граница ”, заяви за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение “Балканка ”.

“Специално за ЕЕ-3 имаше писмо на Министерство на околната среда и водите до вложителя, че би трябвало да организира процедура по оценка за съвместимостта с Натура 2000 за зоните там. Това значи, че в този момент там следва инспекция за съвместимостта. За повърхност ЕЕ-1 обаче има решение на министерството, че няма потребност се организира такава процедура. Абсолютно необяснимо е, по какъв начин за едната има позволение, а за другата не ", сюрпризиран е Куманов. 

“За повърхност ЕЕ-1 има публични данни за съществуването на уранови минерализации. Дори, когато правиш сондиране в такива региони, има сериозен риск от замърсяване на подземните води, тъй като се минава през скали с уранови минерализации, от горната страна има вода, изпод последващо подземно водно тяло, които може да се смесят и замърсят, което е заплашителен риск за водоемните източници ”, добави той.

“Има едно скандално решение за допустимост на Басейнова дирекция Плевен по проблема за повърхност ЕЕ-1, в което се споделя, че в региона има доста питейни водоизточници, които не са ни известни. Също по този начин не излиза наяве, къде ще се рови в процеса на търсене и изследване и дали това е съвместимо с проекта на ръководство на речния басейн. Това е неуместно тъй като не е потвърдено, че няма риск и дали по някакъв метод не е нарушен един от главните правила на Европейски Съюз във връзка с запазване на околната среда и водите ”, сподели Димитър Куманов. 

“За повърхност ЕЕ-3, тази която е на изток от Искъра, има публично разпореждане на Министерски съвет за уранова мина Пребойница. В тази мина има големи количества уран. Имаме данни, че директно над с. Искрец има една въглищна мина, която са я затворили тъй като са открили доста уран, когато са тръгнали да копаят в нея ”. 

" Т.е. тук приказваме за сходен риск, като желая да подчертая, че целия този регион, който е от река Искър на запад към сръбската граница, сигурно е най-големия карстов регион в България, с пещери, десетки подземни води, извори в това число и река Искрецка. Като се има поради, че и водите от Петроханското плато се събират от НЕК-ЕАД, минават през каскадата Петрохан и отиват в язовир Среченска бара. Там има риск за замърсяване на водоизточниците, в това число се слага под риск водоснабдяването на Берковица, Монтана, Враца, Мездра и други ”, акцентира Димитър Куманов.

 

“Това към този момент се е случвало в региона на мините в Трън, където след сондирането и изследването се откри наличие на уран и алфа интензивност в питейните водоизточници на селата Зелениград и Забел, доста надвишаващо данните преди сондирането и нормите за питейна вода. Там за същата повърхност има същото мнение на Басейновата дирекция. ”, добави той.  

“В момента за региона ЕЕ-3 на изток от река Искър върви процедура за оповестяване на Природен парк Западен Балкан, защото регионът е извънредно биоразнообразен. Сърбия да вземем за пример доста отдавана, от другата страна на границата си направиха техния естествен парк в Стара планина. Ако този естествен парк бъде разгласен, в режимите и нормите на естествения парк, сигурно ще бъде неразрешен добивът на каквито и да било естествени благосъстояния. ”

“Но аз не съм доста сигурен, че в България ще се случи такова нещо. Много е забавно и кой стои зад тази канадска компания, която е получила позволение за изследвания в региона ”, почуди се Куманов.

“Поначало в България изцяло се знае къде какво има. Тези търсения и изследвания общо взето са прахуляк в очите, тъй като всичко към този момент се знае от Националния геоложки фонд.  Всички изследвания са правени в доста дълбокия социализъм, под управлението на съветски компании. Та тук в действителност изниква въпросът какъв брой канадци са в действителност тези канадци. Така да вземем за пример канадската компания “Гекон ”, която закупи право да добива злато в региона на Трекляно, шефът й беше руснак. В Сърбия пък, там където се намира скандалната мина Караманица, която е канадска или британска, не съм сигурен, само че там шефът е отново руснак. Така че какъв брой са канадци канадците в България е забавен въпрос и да не се окаже най-после, че ще финансираме войната на Путин ”, сподели Куманов от Сдружение “Балканка ”.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР