Това прогнозира в ефира на Българското национално радио икономистът проф.

...
Това прогнозира в ефира на Българското национално радио икономистът проф.
Коментари Харесай

Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022

Това предвижда в ефира на Българското национално радио икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него Бюджет 2022 ще бъде пай и проблематичен. По думите му той не е годишен, а 9-месечен, а подобен казус не е имало от 1945-46 година в България:

„ Бюджетът ще влезе от април, а три месеца по-късно ще има актуализация.... Очевидно е, че има проблем със съставянето на бюджета “.

Проф. Дуранкев счита, че за Бюджет 2022 може да се каже, че е и обществен, и разточителен, тъй като едното не опонира на другото.

По думите на икономиста не било правилно, че това е бюджет на интензивен стопански напредък, даже не е догонващ стопански напредък, тъй като е непълен за догонване дори на Румъния:

„ Висок напредък е над 6%, а заложеният растеж в бюджета е 4,8%, което демонстрира, че това е сдържан напредък.... Да постигнеш подобен напредък с толкоз вложения значи, че не са доста ефикасни, нищо че имаме ново министерство на нововъведенията “.

Икономистът разяснява, че държавното управление пристигна на власт с изказванието, че всяка година се крадат 10 милиарда лв.:

„ Ако в този момент не се крадат, тогава растежът може да отиде към 7-8%. Интересно какво стана с 10-те милиарда, които са откраднати? Не съм почитател на ГЕРБ или на някое от предходните държавни управления, само че е доста забавно какво става с тия корупционни над 10 милиарда лв., които се крадат всяка година “, попита той.

„ Инфлацията към този момент е „ изяла “ тези 710 лв., колкото ще стане от 1 април минималната работна заплата “, уточни професорът и акцентира, че би трябвало да се мисли за напредък на минималната и междинната заплата.

Той изрази мнение, че в този момент по произвеждане на храни и артикули в селското стопанство България е в пъти по-зле от „ съдбовната 1989 година “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР