Това посочи в предварително подготвено изявление управляващият директор на институцията

...
Това посочи в предварително подготвено изявление управляващият директор на институцията
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Световната икономика е с най-нисък растеж от 1990-а

Това уточни в авансово квалифицирано изказване ръководещият шеф на институцията Кристалина Георгиева на 6 април във Вашингтон.

 

Това е най-ниското средносрочно предугаждане за растежа от 1990-а насам и е под усредната петгодишна стойност от 3.8% за последните две десетилетия.

 

Глобалният Брутният вътрешен продукт евентуално ще се увеличи с под 3% през 2023-а, декларира Георгиева – очакване, което е в естетика с януарското предугаждане на МВФ от 2.9 %.

 

Според специалистите на кредитора, растежът на 90% от напредналите стопанства ще се забави през тази година, тъй като стягането на паричната дисциплинираност ще охлади потреблението и икономическата интензивност в Съединените щати и еврозоната.

 

Фондът възнамерява да разгласява по-детайлен разбор на Световната икономическа вероятност на 11 април в границите на пролетните заседания на организацията и на Световната банка.

 

Войната на Русия против Украйна утежни така и така напрегнатите връзки сред Вашингтон и Пекин, задълбочи световната инфлация и провокира гладна рецесия в света.

 

Георгиева разяснява, че при тези условия “силното възобновяване е заблуда ” и те повреждат “перспективите за всеки гражданин на планетата, изключително на най-уязвимите човеци и страни ”.

 

Някои разрастващи се стопанства показват мощ, изключително в Азия, където Индия и Китай се чака да имат към 50% дял в международното възобновяване. Нациите с невисок приход обаче се задушават от отслабващото ползване на стоките, които изнасят и нивото на живота в тях остава под това на разрастващите се пазари.

 

Бедността и гладът, които се задълбочиха по време на пандемията от ковид, се чака да се утежняват.

 

Въпреки неподходящите прогнози, високата инфлация изисква от централните банки да продължат да качват лихвените проценти до момента в който натискът върху финансовата непоклатимост остане под надзор след последните земетресения в банковия бранш в Съединените щати и Швейцария, показва Георгиева.

 

Тя прибавя, че в случай че банковата система стане нестабилна, паричните стратези ще балансират доста по-трудно сред инфлацията и отбраната на финансовия отрасъл.

 

На тазгодишната пролетна среща на банковия и финансовия международен хайлайф във Вашингтон от 10 до 16 април делегатите ще дискутират голям брой наболели световни провокации – от непоносимите за обслужване дългови нива на разрастващите се страни до климатичните промени.

 

Острото обръщение на Георгиева идва ден след предизвестието на МВФ, че геополитическото фрагментиране, подхранвано от напрежението сред Съединените щати и Китай, заплашва да навреди на световната стопанска система, като задграничните директни вложения и други финансови потоци се насочват към равностойни блокове от страни.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР