Това посочи пред ФрогНюз бившият министър на вътрешните работи адв.

...
Това посочи пред ФрогНюз бившият министър на вътрешните работи адв.
Коментари Харесай

Адв. Емануил Йорданов за ФрогНюз: Няма адекватно обяснение защо ц...

Това уточни пред ФрогНюз някогашният министър на вътрешните работи адв. Емануил Йорданов по отношение на гонката в Стара Загора, която завърши със. 

 

Ето и цялото изявление с адв. Йорданов, който е юрист на околните на починалия мъж:

Адв. Йорданов, за полицейското принуждение на митингите против БФС. Тогава говорихме за подготовката на служителите на реда, взели участие в охраняване на митинга. Сега виждаме нов случай - и то съдбовен, в който има съществени подозрения за упражнено принуждение. Виждаме ли наклонност?

 

Не бих споделил, че може да приказваме за наклонност, опирайки се единствено на два случая. Ако си напомним първия мандат от ръководството на ГЕРБ, ще забележим доста случаи на полицейско принуждение - най-различни, в това число нееднократно влизане на комплицирани адреси, нанасяне на побой на човек, който не знае за какво го бият. 

Имаме обаче два тежки случая, които демонстрират нуждата от предприемане на ограничения по отношение на подготовката на служителите на реда, по отношение на тяхната психическа пригодност  да извършват своите служебни отговорности. Има върху какво да се работи в министерството.

Освен подготовката да реагират съответно при сходни преследвания на човек, за който се допуска или се знае, че е направил някакви закононарушения, би трябвало да се премине и през задържането и извеждането на подобен човек от автомобил. Би следвало всичко това да се отработи и чиновниците да са готови да реагират съответно. 

Има информации, в които се твърди, че умрелият мъж в Стара Загора е имал психологично заболяване. Не следва ли - в случай че приемем, че е по този начин - чиновниците на реда да работят с изключително внимание? 

 

Въпросът е до каква степен те са осведомени дали индивидът е имал някакъв здравословен проблем. Това обаче не трансформира нещата. 

Имаме елементарна, общоприета обстановка. На телефон 112 се получава позвъняване, което даже и все още е с неуточнен за обществото текст. Изпращат се внезапно 9 патрулни коли, което е безусловно необяснимо. Дори и да предположим, че има сигнал за човек с нож, изцяло задоволително е сред двама и четирима души да отидат на място и да се оправят със обстановката. Девет патрулни коли обаче, които по всяка възможност са цялата налична мощ на Областната дирекция към оня миг, е нещо, което никой не би могъл да изясни съответно.

Наблюдавайки данните и обстоятелствата като юрист на фамилията на умрелия мъж, какви странни моменти виждате в тази ситуация със задържането и гибелта му?

 

Странен е методът, по който служителите на реда се пробват да извадят индивида от колата. На процедура се вижда необяснима експанзия, гняв. 

Странно е и това, което се вижда на един от записите - полицейската патрулка с дясната предница удря автомобила на потърпевшия. Още малко и този удар би довел до превръщане на колата на нейния покрив. Това значи, че съществува риск за живота на индивида, който ръководи този автомобил.

Един сходен автомобил можеше да бъде спрян с патрулната кола на полицията, вместо да се блъска в автомобила на индивида. Можеше патрулката да препречи пътя напълно, служителите на реда да излязат от колата, с цел да няма от кое място да премине другия автомобил.

, че Пламен Пенев е умрял в резултат на задушаване. Предполагам не можете да коментирате истинността на тези медийни информации поради, само че въпреки всичко - имате ли данни за резултата от аутопсията на Пенев?

 

Нямам данни и за момента няма по какъв начин да имам. Работим значително по клюки. Това, което се вижда на записите, популяризирани в интернет, сочи на прекалено потребление на физическа мощ. Към това би могло да спада и задушаване по метода, за който се приказва. 

Текат няколко в Стара Загора. Много пъти сме виждали такива инспекции, които обаче не приключват с необикновен резултат. Какво очаквате в този момент? 

 

Обикновено когато към даден случай се вдигне доста звук и той бъде отвеян към медиите, доста постоянно се стига до дисциплинарни уволнения. Тук въпросът е да не бъде уволнен някой, който не носи действителна виновност за случая. От интерес както на наследниците на потърпевшия, по този начин и на Министерство на вътрешните работи и на обществото е да се разкрие цялостната истина за случая и отговорните лица да получат наказванията си.

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР