Това поиска служебният министър на финансите Росица Велкова по време

...
Това поиска служебният министър на финансите Росица Велкова по време
Коментари Харесай

Мярката от 25 стотинки на литър гориво да продължи още месец, предлага МФ

Това изиска служебният министър на финансите Росица Велкова по време на дебатите по второто четене на удължителния закон за бюджета. В тази връзка ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение от името на Министерството на финансите (МФ) за основаване на нова наредба. 

 

Росица Велкова уточни, че " Лукойл " е превел налог свръхпечалба в размер на 72 млн. лв. и защото схемата, която е за 25 стотинки на литър, се прекратява на 31 декември, от МФ оферират тя да продължи още един месец, до момента в който мине на публично разискване таргетирана мярка за подкрепяне на горивата. Като различен претекст за продължение на мярката, министърът уточни, че тя води до понижаване на инфлацията, при методологията, която ползва Националният статистически институт за пресмятане на хармонизираните показатели на потребителските цени (ХИПЦ).

 

Велкова означи, че е имало питане на Европейския съюз (EС), тъй като са смятали, че мярката нарушава единния пазар, защото 25 стотинки се дават единствено на български транспортни средства с български номера. След обясненията, които дадохме, все още нямаме отрицателна реакция от страна на Европейската комисия (EК) или най-малко нямаме формален отговор, в който те да показват противоречие по претекстовете, които сме изложили, добави тя.

 

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи за финансиране на разноските и прехвърлянията Министерският съвет да не може да употребява средства по единната сметка на Държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система и на средствата по стратегии и планове на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Срещу това възрази министърът на финансите Росица Велкова. Към вчерашна дата бяхме 1,6 милиарда лв. на минус на централен бюджет, а към днешна дата сме към този момент на минус 2 милиарда на централен бюджет. Това значи, че финансираме национални разноски със средства или от набирателни сметки, или европейски средства, уточни тя. Това просто е кеш, който ние употребяваме, това е правилото на единната сметка, обясни Велкова.

 

Абсолютно всички средства на държавното управление са в една сметка и оперативно се употребяват всички типове източници, уточни тя. С приемането на текста, който предлага господин Ананиев, би могло да се наложи при започване на годината да теглим дълг, при изискване че ще имаме 10 милиарда във фискалния запас, означи финансовият министър.

Преди гласуването на предложенията депутатите излязоха в отмора за съвещания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР