Това пише в коментар за журналистът Емилия Милчева. Сто дни

...
Това пише в коментар за журналистът Емилия Милчева. Сто дни
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Сто дни спокойствие за новата власт? Не, пандемията не търпи толеранс

Това написа в коментар за журналистът Емилия Милчева.

Сто дни успокоение за новата власт? Не, пандемията не търпи толеранс. Ето, че пет области в България влизат в третия стадий на претовареност на интензивните кревати - София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора и Бургас. Това демонстрира картата, която следи този индикатор. Тези области са и с най-висока заболеваемост от Ковид-19 и тази седмица ще стане ясно какви ограничения ще се вземат на регионално равнище. В столицата обаче, където живее близо една четвърт от популацията, те към този момент са известни. Децата от първи до четвърти клас ще учат присъствено - за което упорства МОН, както и 7-и, 10-и и 12-и клас, останалите минават на онлайн образование. От 27 януари се вкарват ограничавания в работата на заведенията - работно време до 22 часа, до 50% напълнен потенциал и гости със зелен документ, каквито са условията при третия стадий на претовареност на интензивните кревати. Сред притежателите на заведения в София зрее напрежение и през днешния ден ще разискват дали да стачкуват поради ограниченията.

В други от засегнатите области локалните спешни щабове са решили да спрат всеобщите мероприятия (спортни, конгресни събития и др.), тъй като това зависи единствено от тях. Новият проект за справяне с пандемията на съдружното държавно управление е много омекотен във връзка с рестриктивните мерки - решенията за тях се взимат от локалните управляващи.

Критериите за налагане на спомагателни противоепидемични ограничения са следните: най-важна роля играе броят новозаразени на 100 000 население за интервал от 14 дни, както и заетите болнични кревати (вкл. и за пациенти в неусложнено състояние).

Къде остана разяснителната акция?

И въпреки че картината не е обнадеждаваща, а пикът на петата вълна от Ковид-19 да се чака напълно скоро - през февруари, акцията за имунизация върви мъчно. Към 24 януари данните демонстрират следното - общо 4 097 359 имунизирани от началото на акцията, само че със приключен имунизационен цикъл са 1 976 308 души (което прави 30% от 6.5 милиона население, колкото откри последното преброяване), а с бустерна доза са не повече от 570 000.

Здравните министри на Европейски Съюз към този момент са известени да се приготвят за четвърта доза ваксини против Ковид-19 поради бързото разпространяване на разновидността Омикрон, а в същото време България постепенно крета към удвояване на имунизираните. Впрочем, министър председателят Кирил Петков в границите на дни смени задачата. На 7 януари в коридорите на Народното събрание съобщи, че при постигане на 70% имунизирани (с две дози), зелените документи отпадат. Във видео, публикувано през Facebook страницата на " Продължаваме промяната ", ден по-късно той даже прикани за равнище от 75% имунизирани, с цел да запазим стопанската система, да подсигуряваме обикновено обучение на децата си и да не сме очевидци на пациенти по стълбите на лечебните заведения. Две седмици по-късно Петков смъкна летвата на 60%.

Отпадането на зелените документи може да се случи и в случай че заетостта на интензивните кревати от Ковид-пациенти падне на 5%. С тези темпове може да е следващата година - в най-оптимистичния вид.

И до момента в който в области като Ловеч заболеваемостта надмина 1000 на 100 000 население, огромната осведомителна акция за имунизиране, контрактувана на договарянията за съдружно съглашение в края на ноември и обещана от държавното управление, по този начин и не е стартирала. А и да е стартирала - никой не е схванал. От графиките за имунизация в другите възрастови групи, показани от Единния информативен портал, се вижда, че при три възрастови групи - 40-49 година, 50-59 година и 60-69 година, равнищата на имунизация са най-високи и сходни като брой, варират сред 350 000 до 370 000. Сред по-младите и по-възрастните обаче интензивността понижава.

Притъпена наподобява и обещаната още в първите дни на новата година от премиера Петков " остра " акция против подправените документи. Ако в действителност е имало инспекции на Министерство на вътрешните работи на документите на умрелите в болница от Ковид-19, в края на месеца би трябвало да чакаме първи резултати. За януари броят на умрелите досега надвишава 1650 души. Данните на Единния информативен портал демонстрират, че приблизително 85% от умрелите не са имунизирани. Излиза, че Министерство на вътрешните работи би трябвало да ревизира документите на не повече от 250-300 индивида, чийто живот е лишил коронавирусът. В ръководеното от Бойко Рашков министерство обаче не кипи възторг за такива инспекции.

Пред Нова телевизия здравната министърка Асена Сербезова заяви, че валидността на зелените документи ще бъде в границите на 270 дни от 1 февруари, каквито са рекомендациите на Европейската комисия. Но България към този момент резервира и " патента " си за вътрешна приложимост - удостоверението за антитела, което до известна степен шиканира акцията за имунизация.

В Народното събрание към този момент единствено със зелен документ

Впрочем, от през днешния ден, 24 януари, в Народното събрание ще може да се влиза единствено със зелен документ, както взеха решение депутатите. Това сигурно ще провокира ново напрежение от основателите на януарския митинг - партия " Възраждане ", чийто водач заплаши и с навлизане в Министерски съвет. Как Костадин Костадинов ще извършва конституционните си отговорности като депутат от понеделник е идна вест. Но входът на Народното събрание би трябвало да остане затворен за тези, които не почитат решенията на парламентарната народна власт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР