Това отчетоха ръководителите на големите компании от бранша пред депутатите

...
Това отчетоха ръководителите на големите компании от бранша пред депутатите
Коментари Харесай

Макар и без пари енергийните дружества готови за зимата

Това регистрираха ръководителите на огромните компании от сектора пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика, оповестява Инвестор. При чуването фирмите се оплакаха от безконечния проблем в енергетиката - неналичието на задоволително финансови средства, като цяло обаче нужните поправки са направени, подсигуряваха от сдруженията.

В края на септември - началото на октомври Министерството на енергетиката извърши инспекция на готовността на електроразпределителните сдружения и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за зимата. Зам.-министърът Жечо Станков регистрира пред депутатите, че сдруженията са подготвени за зимния сезон. В първите дни на ноември ще бъде тествана и готовността на сдруженията, които обезпечават така наречен "студен запас ", означи той.

Изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев уточни, че сдружението е готово физически за зимата, само че има дефицит на финансови средства и забавени заплащания към снабдители и бизнеса. До първите осем месеца на годината загубите на НЕК са в размер на 43,6 млн. лв., е видно от отчета на компанията до парламентарната комисия. Загубите обаче понижават значително - през същия интервал на 2016 година сдружението регистрира 134,2 млн. лв. загуби. Приходите порастват с 2,4% до 2 милиарда лв., по отношение на 1,9 милиарда лв..

Илиев заяви и за неточни търговци, които не заплащат такса "Задължения към обществото ", което също води до финансови проблеми. Несъбраните средства по това перо са към 30 млн. лв..

Ръководителят на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов заяви, че има проблем и във връзка с събираемостта на средствата във Фонда "Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), в който 5% от приходите си внасят производителите и търговците на електрическа енергия, както и ЕСО и "Булгартрансгаз " в качеството им на оператори на мрежи.

Депутатите дадоха обещание подпомагане и възможни законодателни промени, с които тези проблеми да бъдат преодолени. Валентин Николов (ГЕРБ) пък добави, че и в този момент има механизми - сдруженията могат да вземем за пример да сезират енергийния регулатор да стартира процедура за лишаване на лиценза на търговци, които не извършват свои отговорности.

От Топлоелектрическа централа "Марица Изток " 2 се оплакаха от повишаването на квотите за въглеродни излъчвания, което утежнява финансовото положение. Дружеството обаче подсигурява готовността си за зимния сезон. Директорът на централата Живко Динчев регистрира, че е подписан контракт с съветник по настояването за дерогация по отношение на новите ограничавания за излъчванията от огромните горивни централи. На този стадий ковпанията се среща със спецификата на въглищата и ще изготви оценка на изгодите от използването на европейските условия.

Динчев означи още, че сдружението няма да спре с ограниченията по ограничение на излъчванията поради обгазяванията в района.

"Булгартрансгаз " ще посрещне зимата с рекордни количества нагнетен газ (към момента над 470 млн. куб. метра). Като резултат от процеса на либерализация шест компании съхраняват газ в хранилището в Чирен, регистрираха от компанията. В предходни години единствено "Булгаргаз " използваше оборудването. За новия зимен сезон 300 млн. куб. метра от газа в "Чирен " са благосъстоятелност на "Булгаргаз ", с което е обезпечена нужната суровина за зимния сезон. Това е станало напълно със лични средства на сдружението.

"Булгаргаз " е покрил и всички свои отговорности, както и погасява в период всички разсрочени отговорности, заключи шефът Николай Павлов, който беше длъжностен министър на енергетиката при започване на годината. Той уточни, че цената на газа за България сега е най-хубавата в района и е по-ниска с сред 5 и 90 $ от най-ликвидните хъбове в Европа. Към деветмесечието газовата компания излиза на облага, въпреки и в размер на минималните 1 млн. лв..

Топлофикация София е направила "разумен размер " на ремонтните действия, разяснява изпълнителният ди ректор на сдружението Георги Беловски. Той изясни, че не е реалистично да бъдат ремонтирани повече от 20-25 километра от мрежата, чиято дължина е съвсем 1000 километра, а огромна част от магистралните топлопроводи са на повече от 30-40 години и се нуждаят от поправки.

Директорът на топлофикационното сдружение обаче изясни, че мъчно получава позволение за градеж - изключително в централната градска част, което затруднява осъществяването на капиталовата стратегия. През тази година сдружението е подменило 17 километра от мрежата си. Инвестиционната стратегия за 2017 година е на стойност 75 млн. лв..

От отчета, показан пред парламентарната комисия, излиза наяве, че компанията доста е понижила отговорностите си към "Булгаргаз " - от към 280 млн. лв. до 56 млн. лв.. Топлофикацията е в "устойчиво финансово положение ", прецизираха още от сдружението пред депутатите. Изпълнителният шеф заяви за увеличение на събираемостта на отговорностите от жителите.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов удостовери положителното финансово положение на Топлофикация София, както и на другите топлофикационни сдружения в страната преди началото на отоплителния сезон. По отношение на огромната повреда на Топлофикация София при започване на годината, която остави огромни сектори на столицата без топлоподаване, Беловски изясни, че повода е пръсване на магистрален водопровод, породено от разяждане. Тръбопроводите се повреждат от лугата, с която се обработват пътищата през зимния сезон. Тя се просмуква и унищожава даже и дебелите стени на тръбите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР