Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер Нов

...
Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер Нов
Коментари Харесай

Отпускат нови 96 милиона лева за подпомагане на дребния бизнес

Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер

Нов запас от 96,2 млн. лева за обезпечаване на ликвидност и средства за нови вложения, промяна и напредък за българските дребни и междинни компании разгласи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг, взаимно с представители на Асоциацията на банките в България, оповестиха от министерството.

Средствата са спомагателни по „ Програма Възстановяване “, по линия на REACT-EU, и ще разрешат на седемте банки сътрудници да поддържат с нови заеми без поръчителство българския бизнес за оборотни средства и за нови вложения, поради инфлацията.

С помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до повсеместен кредитен портфейл от 240 млн. лева, стана ясно още от думите на министъра. Финансовият инструмент ще се управлява от Фонда на фондовете към Министерството на нововъведенията и растежа. Българските МСП ще имат доста улеснен достъп до бизнес заеми, опция за 12-месечен гратисен интервал по главницата и финансиране без условия за материални обезпечения, както и утвърждение в съкратени периоди.

„ Програма Възстановяване “ беше създадена и започва предишното лято, като към този момент се потвърди, че е една от най-успешните след оповестяването ѝ в отговор на пандемията, обвързвана с COVID-19. До този миг по нея със 131,7 млн. лева по гаранционните принадлежности на Фонда са контрактувани заеми в размер на близо 400 млн. лева, като са подкрепени близо 900 дребни и междинни компании “, посочи Лорер.

По думите му се чака общият размер на заемите по цялата “Програма Възстановяване " от стартирането й, в това число и новият запас, да доближат над 700 млн. лева в поддръжка на българските дребни и междинни компании.

Лорер уточни, че в обстановка на война и на инфлация напъните на Министерството са ориентирани към българските компании, с цел да могат да преодолеят рецесията. Той подсети, че българският бизнес към този момент може да кандидатства по грантова процедура за близо 140 млн. лева за енергийна успеваемост. През лятото ще започва и първата процедура по Плана за възобновяване и резистентност за софтуерна рационализация за безплатни средства в размер на 260 млн. лева

Председателят на УС на банковата асоциация Диана Митева уточни, че помощта на страната е навременна и оказва помощ на дребните и междинни предприятия да имат ликвидни средства. Тя добави, че от страна на банките ще има елементарно утвърждение, което е доста значимо, изключително за микро компаниите. Кредитът ще се утвърждава в период от пет работни дни след даване на всички нужни документи от страна на фирмите.

Мартин Гиков, изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Фонда на фондовете, разяснява, че това е надграждане на “Програма Възстановяване ", което подсигурява вливане на спомагателен запас в българската стопанска система.

“Програма Възстановяване” беше въведена през лятото 2021 година като спомагателна опция за възобновяване от следствията от Ковид. По нея фирмите могат да теглят до 3 млн. лева без условие за материални обезпечения, както и да договорят до 12 месеца гратисен интервал на първата вноска. Погасяването може да се разсрочи до седем години. В случай, че обещано сдружение не успее да върне дълга си, Фондът на фондовете ще погаси до 80% от оставащата сума.

Фондът на фондовете ще поеме до 50% от кредитния риск на банките сътрудници, произлизащ от основания от всяка от тях портфейл от нови заеми за дребни и междинни предприятия, с покритие на гаранцията от 80% за всеки самостоятелен заем.

Условията на гаранцията подсигуряват заемите да бъдат отпускани в къси периоди, с минимална административна тежест и без нужда от материалното им застраховане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР