Това обсъжда заместник-областния управител на Русе Людмил Христов на среща

...
Това обсъжда заместник-областния управител на Русе Людмил Христов на среща
Коментари Харесай

Какви са основните приоритети за еврорегиона Русе - Гюргево до 2027 година

Това разисква заместник-областния шеф на Русе Людмил Христов на среща в Гюргево

Възможностите за развиване на трансграничното съдействие сред България и Румъния през новия програмен интервал до 2027 година бяха разисквани в Гюргево в границите на взаимен конгрес

Инициативата бе проведена от тамошния Окръжен съвет, Областна администрация – Русе и Асоциация „ Еврорегион Данубиус “. Според управлението на Областната администрация би трябвало в най-кратки периоди да се набележат основните за развиването на района планове и да стартира тяхното създаване. „ Не би трябвало да се губи време, плановете би трябвало да са ясно структурирани и да дават отговор по какъв начин и на какъв брой поданици в района ще трансформират всекидневието към по-добро. Сигурен съм, че бъдещите сътрудници по плановете ще работят сполучливо взаимно и ще надградят партньорствата досега. “, смята заместител регионалният шеф Людмил Христов. Той е безапелационен, че би трябвало да се мисли по-стратегически, а не парче и че преди всичко не би трябвало да се слага усвояването на евросредствата, а значимостта на концепцията на съответния план.

От извършените диалози стана ясно, че най-вероятно от 1 октомври тази година ще започва процеса за избор на стратегически планови хрумвания. Четири са главните цели, по които двата района ще подхващат по-активни взаимни действия. Те ще бъдат ориентирани към възстановяване на подвижността и свързаността в района, насърчаването на зеления преход и свеждането на въглеродните излъчвания до най-малко, развиването на туризма и даване на опция за образование през целия живот. Част от плановете, с които ще се кандидатства, ще са в областта на инфраструктурното развиване, като там фокусът ще бъде подложен най-вече върху подобряването на плавателността. Една от опциите, които бе дискутирана е инсталиране на интегрирана система за маркиране на плавателното трасе в общия българо-румънски сектор на река Дунав, както и възстановяване на железопътната съгласуваност посредством рационализация на гаровия комплекс в Русе. Същевременно се планува и рационализация на влаковата линия сред Букурещ и Гюргево. Инвестицията, която ще е на стойност над 1 милиард лв., ще включва довеждане докрай на електрифицирането на трасето и повишение на скоростта за придвижване в сектора до най-малко 120 км/ч.

Ще продължи и съдействието в областта на намаляването на риска от бедствия, като фокусът там ще бъде върху закупуването на нова техника за профилираните структури от двата района, както и върху развиването на взаимните проекти за реакция.

Насърчавани ще бъдат екоиновациите, а също и плановете в региона на зелената енергетика. Приоритет най-вероятно ще бъде даден на фотоволтаичните централи. Предстои и създаването на интегрирана териториална тактика, която ще бъде основна за по-нататъшното развиване на туризма и градската среда. На нейна база ще бъде усъвършенствана още просветителната, здравната, културната и обществената инфраструктура в района. Сред проектите е и провеждането на цялост от образования, ориентирани към повишение адаптивността на работната мощ от двете страни на реката. Става дума най-вече за курсове, целящи възстановяване на езиковите умения и компютърната просветеност. Ще се работи и в помощ на децата от разнообразни рискови групи.

На събитието, което бе намерено от ръководителя на Окръжния съвет в Гюргево Думитриу Беяну, от българска страна участваха още представители на локалната и държавна власт, на културни институции, както и на Русенския университет „ Ангел Кънчев “, а също и на неправителствения бранш и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

Предвижда се през септември сходен конгрес да се организира и в Русе, като той ще бъде ориентиран към необятен кръг заинтригувани страни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР