Това обаче не води до повече продуктивност, може да демотивира

...
Това обаче не води до повече продуктивност, може да демотивира
Коментари Харесай

Каква ирония: Zoom задължи своите служители да се върнат в офиса

Това обаче не води до повече работливост, може да демотивира хората

Офисът не е място „ за извършване на работа “, счита управлението на Zoom, само че задължи своите чиновници да се върнат на бюрата (снимка: CC0 Public Domain)

Zoom – компанията за видеоконференции, чийто артикул стана синоним на отдалечена работа по време на пандемията – се причисли към софтуерните колоси, които задължават множеството си чиновници да се върнат по офисите. Не е ли необичайно?


Наскоро Zoom разгласи пред чиновниците си, че в случай че живеят в границите на 80 км от един от нейните девет офиса, би трябвало да идват на работа най-малко два дни в седмицата. Каква подигравка, нали – компанията за отдалечена работа, станала синоним на уебконференцията, в този момент изисква чиновниците да се върнат на място!

Ако това беше разказ за културните трендове след пандемията, критиците сигурно биха нарекли случката тежка ирония. И не е ли по този начин, в случай че вашата компания желае да бъде мотор на революцията в дадена област, в реда на нещата е да давате образец персонално, нали? А може би ръководителите в Zoom, създаващи артикули за новата ера на отдалечена работа, към този момент сами не имат вяра в нея…

Но в случай че сме обръщали внимание на Zoom и други компании, които вършат допустима отдалечената работа, ще знаем, че новата политика на компанията за наложително персонално наличие въобще не е изненадваща. Дори компаниите, които построяват принадлежности, позволяващи отдалечена работа, виждат смисъл в офиса и посещаването му от служащите си.

Възход и срив

Много компании се възползваха от пандемията, само че може би няма друга като Zoom, чиято услуга за видеоконферентна връзка изпревари одобрени марки като Skype на Microsoft, Webex на Cisco и Гугъл Meet, с цел да се трансформира в платформата „ по дифолт “. Името на компанията към този момент е съвсем универсално название за осъществяване на длъжностен видео диалог – даже в случай че използваме друг артикул – по този начин, както преди време Xerox стана синоним на копирна машина, без значение какъв копир използваш.

Подобно на доста други печеливши от пандемията, Zoom се радваше на взрива на своята пазарна капитализация. После пандемията стихна и възходът свърши. Пазарната оценка на компанията се срина. Миналата пролет компанията доближи основен миг: струваше по-малко, в сравнение с беше преди пандемията.

Сетне, през февруари тази година, Zoom разгласи, че ще редуцира 1300 чиновници. Изпълнителният шеф Ерик Юан получи 98% понижение на заплатата, а президентът Грег Томб бе уволнен „ без причина “.

Но без значение от финансовите резултати на компанията, нейните ръководители в никакъв случай не са призовавали чиновниците да стоят в офиса наложително. „ Едно от нещата, които считам, че се потвърдиха в този голям опит, в който всички участвахме, е че [офисът] не е безусловно място за извършване на работа “, сподели Матю Саксън, основен шеф на Zoom, пред Wall Street Journal предходната година. От друга страна да не забравяме, че Zoom ръководи работни пространства на три континента.

Офисът не е място „ за извършване на работа “

Офисът, споделят ръководителите на Zoom, в този момент съществува, с цел да бъде обществено пространство. Кабините са прогонени. Бюрата са понижени в интерес на отворените пространства, сходни на зали за събития. „ Акустична ограда “ дели общите пространства за заглушаване на шума от  срещите.

Офисът, споделят шефовете, е място за връзка и съдействие, за другарство и взаимна активност. И това е виждане, което се споделя от повечето  шефове в Big Tech.
още по темата
„ Чухме от чиновници на Гугъл, че тези, които прекарват минимум три дни в седмицата в офиса, се усещат по-свързани с другите чиновници на Гугъл – и че този резултат се ускорява, когато членовете на даден екип работят от едно и също място “, написа HR ръководителят в Гугъл Фиона Чикони в записка по отношение на политиката за персоналното наличие в офиса.

Изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг е с сходно виждане. „ Нашата догадка е, че към момента е по-лесно да изградим доверие персонално и че тези взаимоотношения ни оказват помощ да работим по-ефективно “, написа Зукърбърг в блог обява през март, която предшестваше директивата чиновниците да идват в офиса.

И до момента в който общуването и взаимната работа са приятни и неведнъж покачват продуктивността, може да има и други претекстове за наложителното връщане по офисите. За някои бизнеси наличието в офиса може би е просто метод да оправдаят наема за недвижимия парцел, за който заплащат.

Кого в действителност облагодетелства офисът?

Изследванията сигурно приказват за редица изгоди от хибридния метод. От една страна, хибридната работа е обвързвана с повече време за противоположна връзка. Това разрешава и по-добро попечителство за младшите чиновници, а от своя страна то се отплаща в хода на кариерата.

Но когато вземем поради какво в действителност желаят чиновниците от работния си ден, изводите остават смесени – и дебатът за отдалечената работа остава развълнуван. Изискването чиновниците да бъдат в офиса е остаряла процедура, остаряла колкото Индустриалната гражданска война, която я сътвори, съгласно Никълъс Блум, икономист от Станфордския университет, който учи отдалечената работа доста преди пандемията да я трансформира в необятно публикувана действителност.

И анализаторите от Pew Research Center неотдавна откриха, че тези, които могат да практикуват композиция от персонална и отдалечена работа, избират да прекарват още повече време в работа от у дома, вместо в офиса. Изглежда работещите хора търсят метод да се задълбочат, да се вглъбят, да се концентрират в това, което имат да вършат.

Затова, съгласно експертите, издаването на заповеди хората да вървят на работа в офиса е малко евентуално да завоюва поддръжка. Хората желаят сами да могат да изберат дали работата в офис е сполучлива за тях – вместо да бъдат завлечени назад по бюрата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР