Това не е кавърма като кавърма, а баница, каквато могат

...
Това не е кавърма като кавърма, а баница, каквато могат
Коментари Харесай

Добруджанска кавърма или баница без сирене

Това не е кавърма като кавърма, а баница, каквато могат да подготвят единствено майсторите в Джобруджанския край

Необходими Продукти

● кори за баница - 1 пакет
● лой - примес от олио и свинска мехлем
● масло - 50 г
● мехлем - 1 с.л. (твърда за мазане на тавата)

I вид полив


● кисело мляко - 1 1/2 кофичка
● яйца - 4 бр.
● сол - 1 ч.л.

II вид полив


● кисело мляко - 1 кофичка
● прясно мляко - 150 мл
● яйца - 4 бр.
● сол - 1 ч.л.

III вид полив


● яйца - 5 бр.
● прясно мляко - 1/2 л
● квас за сирене - 2 капки
● сол - 1 ч.л.

За поръсване


● черен кимион

Начин на подготвяне

Кавърма е - да, само че не търсете мръвка или сиренце, само че пък има свинска мехлем, въпреки всичко кавърма е! ;) Хубава и вкусна е тази добруджанска баница и множеството хора не усещат, че няма сирене!

Нека да я създадем, въпреки и с подготвени кори, а не с домашно точени както е в оригинал. И тук бързам да кажа, че употребявам мазнина-смес от олио и свинска мехлем. Ама свинската мехлем е нездравословна, не ми харесва, мирише и така нататък, ами просто използвайте лой по ваш усет.

Включваме фурната да се загрява. Мазнината-смес за намазване на корите я затопляме. Дъното и стените на тавата, в която ще печем кавърмата, намазваме с твърда свинска мехлем, точно с помощта на нея баницата ни ще има хубава хрупкава коричка.

Вземаме една кора и я поръсваме с мазнината-смес. Върху нея слагаме втора и двете кори дружно ги набираме на хармоника с височина пръст и половина. Нареждаме ги компактно в тавата, до момента в който я запълним. Може и всяка кора поотделно да се надипли, само че по-трудно се задържа по този начин.

Поръсваме подредените кори с лой и ги заливаме или с първи или с втори полив (аз този употребявам най-често).

За да използваме третия вид на полива, който и е най-близо до истинския, първо би трябвало да подсирим млякото. За тази цел го затопляме и по-късно слагаме капките квас. Изчакваме да се пресече и го прибавяме към разрушените със солта яйца. Отгоре слагаме късчета краве масло.

Печем в мощна фурна до образуването на апетитна златиста коричка. Още по-добре е, в случай че се изпече в пещ, става божествена!

Поднасяме вкусната кавърма да се хапва с маджун - нещо, също особено за Добруджанския край!....и персонални пристрастия - да е от любеница! ;)

По мое убеждение последната баница, която върших, поръсих със семена от черен кимион и за моя наслада се хареса на всички. Така че предлагам ви и вие да опитате!

***За хората, които умеят да точат: В истинския вид се замесва тесто от брашно, сол, оцет и хладка вода. Дели се на топки, които под шапка от брашно, се оставят да починат 30 минути. Точат се на тънки кори, които се разстилат върху памучни кърпи да поизпръхнат(поизсъхнат).

Надиплят се и се редят в тава. Заливат се или с третия полив или със прясна сметана, каквато мъчно се намира на пазара. Пече се до момента в който хване златиста коричка.

* маджун=петмез

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР