Това може да открие нови пътища за коригиране на гени,

...
Това може да открие нови пътища за коригиране на гени,
Коментари Харесай

Успешно е редактиран регулиращ холестерола ген

Това може да открие нови пътища за поправяне на гени, свързани с високо равнище на холестерола и чернодробни заболявания, сочат резултатите от проучване, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

"Показахме, че можем да създадем наночастици, които да бъдат употребявани за редактиране на ДНК в черния дроб на възрастно животно ", съобщи ръководителят на проучването Даниъл Андерсън от Масачузетския софтуерен институт.

Получените резултати дават очаквания за редактиране на гени, като да вземем за пример регулиращия холестерола ген PCSK9, който към този момент е цел на две медикаменти, създадени от фирмите "Ридженерън фармасютикълс " и "Амджен ".

В рамките на проучването учените се пробвали да разработят сигурен и сполучлив метод за снабдяване на съставки, нужни за метода за редактиране на гени CRISPR-Cas9 - самобитни молекулярни ножици, които могат селективно да изрежат дефектни гени и да ги заменят с нови сектори на ДНК.

Повечето екипи употребяват вируси, с които да бъдат доставени съставки в клетките. Ефикасността на метода обаче е лимитирана, защото имунната система може да създаде антитела против вирусите.

За да намерят решение на казуса, учените вкарали "материала " в наночастици, които били инжектирани у мишки и намерили своя път до чернодробните им кафези.
По този метод генът PCSK9 бил отхвърлен в над 80 на 100 от чернодробните кафези.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Biotechnology.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР