Това лято Украйна ще се изправи пред нова екзистенциална заплаха

...
Това лято Украйна ще се изправи пред нова екзистенциална заплаха
Коментари Харесай

The Daily Telegraph: Изборите за ЕП са още една заплаха за съществуването на Украйна

Това лято Украйна ще се изправи пред нова екзистенциална опасност – този път не от Русия, а от Европа, написа The Daily Telegraph, представен от " Фокус ". Малък, само че мощен и звучен блок от крайнодесни партии се движи из континента и е на път да реализира обилни резултати на изборите за Европейски парламент през юни.

Те към този момент демонстрираха рекордни резултати в Португалия и Нидерландия и са в държавното управление на страни като Унгария, Финландия и Италия. Те също по този начин чакат триумф на изборите в Австрия и Белгия тази година. Проучванията на публичното мнение предвиждат, че евроскептичните партии ще завоюват изборите за Европейски парламент в девет страни от Европейски Съюз и ще заемат второ или трето място в други девет.

Много от тези партии считат, че Европа би трябвало да спре да дава военна и финансова помощ на Киев. Някои даже желаят Европейският съюз да отстрани глобите против Русия и да тласне Украйна към мирни договаряния.


Както отбелязва The Daily Telegraph, сами по себе си партии като Алтернатива за Германия, унгарската Фидес-Унгарски цивилен съюз и Австрийската партия на свободата имат дребна геополитическа тежест, само че дружно могат да постановат несъгласие върху външнополитическите решения на Европейски Съюз.

Друга опасност за Украйна и нейните военни старания е възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати. Кандидатът на Републиканската партия по-рано заплаши, че ще спре това, което той назовава " безкрайния поток от американски пари " в Украйна, в случай че се върне в Белия дом през ноември.

С него е склонен и един от водещите европейски десни политици Виктор Орбан. Унгарският министър председател беше един от малцината в Европа, които по-рано поздравиха Владимир Путин за успеха му на съветските президентски избори. За него постоянно се приказва, че е с проруски възгледи. Сега той въодушевява други европейски водачи да заемат сходна позиция.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикл показва Унгария за собствен " модел “. Ако стане канцлер на избори тази есен, той даде обещание да наложи несъгласие на финансирането от Европейски Съюз за Украйна, всевъзможни дейности за допускане на Киев в Европейски Съюз и " нездравословни " наказания против Русия.

Кикъл води в изследванията на публичното мнение от 2022 година Неговата партия също се чака да завоюва европейските избори. По същия метод проруският ръководещ лагер в Словакия получи поддръжка през уикенда, където министър председателят Роберт Фицо сложи под въпрос суверенитета на Украйна и прикани за мир с Путин. Вторият тур на изборите там ще се състои при започване на април.

Лидерът на френското Национално заседание Марин льо Пен и ръководителят на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс публично се разграничиха от Путин след началото на съветската спецоперация в Украйна през 2022 година Мнозина обаче считат, че старите им благосклонности към Русия към момента са останали, изключително поради апелите им да спрат помощта за Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР