Това лято Наполи привлече никого неизвестния Хвича Кварацхелия от Динамо

...
Това лято Наполи привлече никого неизвестния Хвича Кварацхелия от Динамо
Коментари Харесай

Как Грузия може да вади футболист като Кварацхелия, а България не

Това лято Наполи притегли никого незнайния Хвича Кварацхелия от Динамо Батуми.  Трансферът обаче се оказа извънредно печеливш. Любопитно е, че грузинецът се завърна в родината си след започването на войната в Украйна при започване на 2022-а година, а преди този момент играеше в Русия. Грузинецът се трансформира в звездата на тима и е в основата на това Наполи да води със сериозен задатък пред преследвачите си в Серия А и да мечтае за първа купа от времената на Марадона. Тимът победи преди седмица и огромния си зложелател Ювентус с 5:1 в Неапол, а грузинецът даде две асистенции, беше в основата на първия гол и вкара второто попадение. Така той създаде действително четири от петте гола за Наполи в мача.
Прочетете още
Всъщност Кварацхелия може да се смята към този момент за един от най-успешните грузински футболисти, макар че има едвам половин сезон в Наполи. Ако стане първенец на Италия с Наполи статутът ще стане още по-значим. Лятото безспорно офертите към него ще завалят и в случай че не се контузи напълно скоро ще заиграе в някои от най-големите грандове на международния футбол.

След отделянето си от Съюз на съветските социалистически републики през 1991г. Грузия няма някакви значими футболни триумфи. Естествено страната е имала и огромни фигури като Шота Арвеладзе, Теймур Кецбая, Леван Кобиашвили и Каха Каладзе, който пък е единственият грузинец вдигал Шампионската лига. Никога обаче Грузия не е достигала огромен футболен конгрес – Световно или европейско и националите ни записваха и безапелационни победи над националния тим на Грузия.



Миналата година обаче грузинците ни разгромиха посред Разград с 2:5 и националите записаха една от най-срамните си страници в историята. Тогава Кварацхелия игра и безусловно скри топката на националите, вкарвайки единия от головете, даде и една асистенция и беше в основата на по-опасните неща пред нашата врата. Само месец по-късно той подписа с Наполи и приказката за него стартира. Закупен за 15 млн. евро от Динамо Батуми грузинецът усили фрапантно цената си и съгласно авторитетния сайт transfermarkt към този момент коства 60 млн. евро.

Грузинецът се отличава със самочувствието, с което играе и изобщо не му пука дали против него са огромни футболисти с доста повече титли и опит. По всичко наподобява, че той ще една от новите звезди на футбола и както казахме само травмите могат да му попречат това да стане.

Хвича има впечатляваща статистика и едвам на половината от сезона той има 20 мача, 9 гола, 12 асистенции във всички шампионати.  

Българските футболисти и през тази година не са изключително доста в топ 5 шампионатите, а какъв брой са общо може да видите тук:

Не сме имали състезател в топ тим от времената на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед, а и в Монако, защото тогава Бербо беше съотборник с още незнайния Мбапе и играеше в Шампионската лига и в профил Арсенал. 

Именно Бербатов беше и последният български футболист, който играеше и като титуляр за последно в топ тимове. 

Може би точно самочувствието, когато излезеш в чужбина и желанието да се бориш непрестанно са главните неща, които липсват на българските играчи. 

В момента в школите на два от грандовете на международния футбола - Интер и Барселона са надлежно Никола Илиев и Мартин Христов. Двамата обаче мъчно биха пробили в първите тимове. Никола Илиев се оправя доста добре и бележи гол след гол за Примаверата на Интер, а Мартин Христов също прави усещане след 6 месеца в школата на Барса. 

Дали обаче ще имаме състезател, който побеждава даже самичък грандовете и не се тормози против кой играе? Все още на този стадий сме доста надалеч от това, а скоро и не се вижда по какъв начин ще стане за жалост. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР