Това ли е оригиналната рецепта за Добуш торта - не

...
Това ли е оригиналната рецепта за Добуш торта - не
Коментари Харесай

Toчена Добуш Торта с Кори

Това ли е истинската рецепта за Добуш торта - не знаем, само че подсигуряваме, че е необикновено вкусна

Необходими Продукти

БЛАТ


● яйца - 6 бр. L
● пудра захар - 100 г
● брашно - 100 г
● масло - 30 г, разтопено

КРЕМ


● яйца - 4 бр. L
● пудра захар - 200 г
● масло - 225 г
● шоколадов кувертюр - 30 г
● какаово масло - 30 г
● естествен шоколад - 30 г
● ванилена захар - 1 пакетче

ДЕКОРАЦИЯ


● захар - 1 ч.ч., кристал
● масло - 1 кубче за намазване на ножа
● ядки - смлени

Начин на подготвяне

Кръгли форми 6 бр. - 20-22 см

Фурна - 180 градуса

Изрязват се 6 бр. хартии за печене с диаметър като дъното на формата. Тъй като е належащо премерване на сместа, добре е купата, която ще се употребява за финалното безредие на смесите, да се мери авансово на кантар. След като сместа е подготвена, се мери цялото тегло, изважда се тежестта на купата и чистото число се разделя на 6 елементи.

Друг вид е сместа да се изсипе в измервателен съд с мл и да се изсипва във формите на съответните порции, грамажи.

Важно е да се получат 6 бр. блата.

Яйцата се разделят.

В купа се разрушават белтъците с 50 г пудра захар до корав сняг. Жълтъците се разрушават с 50 г пудра захар до гъст крем. Жълтъците се изсипват на 3 порции при белтъците, двете смеси се сплотяват, като се разбърква с шпатула деликатно с способ загребване, превръщане, с цел да не спадне размерът. Към яйчената примес се прибавя студеното разтопеното масло. Разбърква се деликатно. Брашното се прибавя на порции, като още веднъж се разбърква деликатно.

Чистата примес е към 480 г, която се дели по 80 г едната. 1/6 от сместа се изсипва във формата, покрита с хартия за печене. Пластът е тъничък сходен на палачинка, разчува се с шпатула.

Пече се на 180 градуса, до момента в който краищата му стартират леко да се оцветяват в златисто или за към 6-7 мин. Изважда се върху решетка.

По същият метод се действа и с останалите блатове. Охлаждат се изцяло.

ДЕКОРАЦИЯ

Захарта се изсипва в касерола и се загрява на междинна температура. Когато стартира да се топи на няколко пъти, леко се разклаща касеролата, с цел да може температурата да с разпредели отмерено и надлежно да се карамелизира отмерено. В противоположен случай е допустимо изпод да прегори, а от горната страна даже да не се е разтопила.

Когато е подготвен карамелът, се изсипва деликатно върху блата. Бързо се разнася с шпатула. Веднага откакто се разнесе карамелът, ножът се прокарва в бучката масло и покритието се нарязва на равни части. Според истинската рецепта би трябвало да са 20, което се получава, като се нареже на 4, а по-късно всяка четвъртина с нареже на 5 елементи.

Методът на разсичане е характерен, с цел да се получи добре всяка линия да се пререже с плаващи придвижвания на ножа, като се стартира от центъра на блата, по-късно се натиска в края и след това по цялата дължина.

Преди всяко отрязване ножът се прокарва в маслото. Дълбочината на разреза е съвсем до блата. След като карамелът стегне, частите се нарязват и разделят.

КРЕМ

Маслото и ваниловата захар се разрушават до крем. Натрошеният на части шоколад и какаовото масло се слагат на водна баня да се разтопят на ниска температура.

Яйцата се разрушават с пудрата захар до крем. Може да се разбият и на водна баня, с цел да не са сурови.

Малка част от яйчената примес се изсипва в маслената. Разбърква се доста добре с шпатула.

Останалата яйчена примес се прибавя на порции, като се разбърква с шпатула доста деликатно, с цел да не спада размерът. На порции се прибавя шоколадът, като още веднъж се разбърква деликатно до еднородност. В случай че в сместа останат дребни капки масло, може да се разбие за малко с миксер на слаба степен.

СГЛОБЯВАНЕ

Тортата се сглобява, като се стартира с блат, редува се крем-блат и се приключва с крем. Измазва се от горната страна и в профил. С пулверизатор се вършат розички съгласно броя на карамелените триъгълни части. Оставя се малко крем за финалната розичка в средата.

Тортата се прибира в ледник за 1-2 часа. Отстрани се поръсва със смлени или натрошени ядки.

Върху нея се подреждат декоративните карамелени триъгълници. Може да се подредят под надолнище, като се подпират на розичка или легнали. В центъра, където се събират върховете им, се оформя розичка от крем.

Карамелената торта се прибира в ледник за 12 часа.

След това се нарязва на триъгълни части, както са положени карамелените триъгълници.

Toчената Добуш Торта с Кори е страхотна!

Инфо: My Candy Kitchen

През 1878 г Dobos C. Jozsef - маджарски сладкар, готвач и публицист, открива магазин за десерти в Будапеща, където продава и домашно приготвени ястия. През 1884 г основава торта Добуш, а през 1885 година я показва на Национална галерия. Сред дегустаторите ѝ са били Австро-унгарската императрица Елизабет и брачният партньор ѝ Франц Йосиф. Съвсем друга от обичайните торти с кремове и сметана и отличавайки се с елегантна визия, торта Добуш бързо печели сърцата на хората и става известна в Европа, а по-късно и по целия свят.

Благовете и кремът са напълно откритие на Йозеф Добош. Дълги години рецептата е строго съхранявана макар многочислените опити за нейното откриване. Когато се пенсионира през 1906 година, той връчва рецептата на Унгарската сладкарска камара, като изискването му било тя да се показа гратис на всички членове.

Днес рецептата има стотици вариации. През 2017 година Унгария дефинира състава на тортата с министерско разпореждане: Кръгла торта с 5 Добуш блата, с Добуш крем. Кремът и блатовете са с идентична дебелина. Отгоре се оформя Добуш покритие направено от карамел и блат.

Много значимо е да се съблюдава броят на блатовете - 5 са в тортата и 1 за украса от горната страна. Последният блат се залива с карамелизирана захар и съгласно истинската рецепта се нарязва на 20 части.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР