Това летище от световна класа скоро ще бъде без паспорти

...
Пътуването през едно от най-добрите летища в света ще стане
Коментари Харесай

Пътуването през едно от най-добрите летища в света ще стане още по-гладко през следващата година.

Започвайки през 2024 г., служителите казват, че летище Changi в Сингапур ще въведе автоматизирано имиграционно разрешение, което ще позволи на пътниците да напуснат града-държава без паспорти, използвайки само биометрични данни.

„Сингапур ще бъде една от първите няколко страни в света, които ще въведат автоматизирана имиграционна проверка без паспорт“, обяви министърът на комуникациите Жозефин Тео по време на парламентарна сесия в понеделник, по време на която бяха приети няколко промени в Закона за имиграцията на страната.

Биометричната технология, заедно със софтуера за лицево разпознаване, вече се използва до известна степен на летище Changi в автоматизираните ленти на имиграционните контролно-пропускателни пунктове.

Но предстоящите промени ще „намалят необходимостта пътниците многократно да представят документите си за пътуване в контактни точки и ще позволят по-безпроблемна и удобна обработка“, каза Тео.

Биометричните данни ще бъдат използвани за създаване на „единичен токен за удостоверяване“, който ще се използва в различни автоматизирани точки за контакт – от пускане на чанта до имиграционно разрешение и качване на борда – премахвайки необходимостта от физически документи за пътуване като бордни карти и паспорти.

Но паспортите все още ще се изискват за много страни извън Сингапур, които не предлагат безпаспортна проверка, подчерта Тео.

Зала за заминаване на терминала 3 на летище Changi в Сингапур. class= Зала за заминаващи на терминал 3 на сингапурското летище Changi. Маркус Майнка/imageBROKER/Shutterstock

Често класирано като най-доброто летище в света, а също и едно от най-натоварените, летище Changi в Сингапур обслужва повече от 100 авиокомпании, които летят до 400 града в около 100 държави и територии по света.

Той обслужи 5,12 милиона пътнически движения през юни, преминавайки границата от 5 милиона за първи път от януари 2020 г., когато удари пандемията Covid-19.

Летището само по себе си е дестинация и в момента има четири терминала.

Предстои да се разшири, добавяйки пета, за да се погрижи за нарастващия брой пътници.

Летище Чанги предвижда връщане към нивата на пътническия и въздушния трафик отпреди пандемията и изрази надежда, че предстоящата биометрична система ще помогне за по-гладкото пътникопотоци.

„Нашите имиграционни системи трябва да могат да управляват този висок и нарастващ обем пътници ефективно и да осигурят положително изживяване при освобождаване, като същевременно гарантират нашата сигурност“, каза Тео.

Бъдещето на пътуването?

Безпроблемното пътуване се налага по целия свят и биометричната идентификация скоро може да бъде бъдещето на пътуванията, казват наблюдатели.

През 2018 г. международното летище в Дубай въведе биометрични тунели „Smart Gates“, които използват разпознаване на лица, за да потвърдят самоличността на пътниците само за пет секунди. На пътниците също е позволено да използват своите пръстови отпечатъци или сканиране на лица за удостоверяване, вместо да разчитат на физически паспорти.

Навсякъде по света технологията за лицево разпознаване вече се използва до известна степен на международното летище в Хонг Конг, Токио Нарита, Токио Ханеда, Индира Ганди Интернешънъл в Делхи, Лондон Хийтроу и Париж Шарл дьо Гол, наред с други летища.

Цифровите документи за самоличност, съвместими със стандартите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) в Аруба, позволяват на пътниците да пътуват, използвайки защитени цифрови версии на паспортите си на мобилни телефони.

В САЩ големите авиокомпании като American Airlines, United и Delta експериментират с биометрично чекиране, предаване на чанта и изход за качване на борда на избрани летища през последните няколко години.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР