Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя

...
Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република

„ Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя се опита да му дръпне малко юздите, с концепцията леко да го успокои, тъй като конят буйства доста и ще си хвърли ездача доста неприятно да падне, засилил се е и ще скочи в реката. Това е една метафора на това, което се случва в България “.

Това съобщи пред БТВ във връзка с бюджета финансовият анализатор  Кузман Илиев.

Той предизвести, че всяка година от тук насетне си прибавяме 15 милиарда дълг, и го удвояваме.

„ Вече пазарите ни санкционират все едно сме бананова република, такива са ни разноските за финансирането. И знаете ли какво вършим – застрашаваме борда, тъй като ние доста приказваме за еврото, обаче, когато задлъжняваш толкоз доста ти застрашаваш борда. Когато имаш огромни разноски и доста огромни отговорности, в един миг на някой може политически да му хрумне, че очевидно не могат да се заплащат и би трябвало да отвързваме котвата. Това не се прави. Всичко бордове са падали поради огромни отговорности и политическо решение “, означи Илиев.

Той прикани за разумност и консерватизъм.

Икономистът Георги Кадиев предложи разбор на това по какъв начин се е стигнало до отхвърли на финансовото министерство да внесе бюджет.

„ Министерството на финансите приготви три разновидността на бюджет. Първият вид беше, в случай че всички политики, които към този момент са признати в закони, са инкорпорирани, примерно на 1 юли да се вдигнат пенсиите по така наречен швейцарско предписание, растеж на инфлация, растеж на застрахователен приход. Трябваше на 1 юли следващата година да се вдигнат с 10% почти, в случай че инфлацията седи в рамките, в които чакаме “.

По думите му първият вид е щял да стигне на бюджетен недостиг 6,6% и нужда от 15 милиарда дълг.

„ Те се уплашиха от това нещо. Направиха втори вид, при който направиха някаква политика. Пенсиите няма да ги вдигнем с 10%, ще ги вдигнем с 5%, слязоха на бюджетен недостиг 3% в този вид. Уплашиха се и от това нещо, тъй като незабавно ще стане някой и ще каже – кои сте вие, че да не са с 10%, а да са с 5%, заради което направиха най-лесното. Оставяме бюджета от тази година – оправяйте се. И в този момент Народното събрание ще би трябвало да се оправя “, сподели още Кадиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР