Това, което се случва тази седмица в древната столица на

...
Това, което се случва тази седмица в древната столица на
Коментари Харесай

Китай вдигна съветското знаме в Централна Азия

Това, което се случва тази седмица в античната столица на Китай Сиан, е част от световна и яростна борба за основаване на нова международна стопанска система. Може и да е нова, само че очертанията й по чудноват метод стартират да наподобяват на същата международна стопанска система, само че преди няколко хилядолетия.

Говорим за идната китайско-централноазиатска среща на високо ниво в четвъртък-петък, където висшите водачи на петте централноазиатски страни ще дойдат да се срещнат със Си Дзинпин. Да, петте, тъй като там ще бъде показан и Туркменистан, който до неотдавна предпочиташе самоизолирането в международната политика и стопанска система.

Моля, не се тревожете за специалистите, които през днешния ден могат да стартират остарялата и лъжлива ария: „ Китай изтласква Русия от региона на нейното обичайно въздействие “. Не измества, а противоположното. Достатъчно е да си напомним, че същите пет водача посетиха Москва на Деня на успеха, 9 май, и там приказваха за едно и също нещо - по какъв начин освен да оцелеят в един неистово кипящ свят, само че и да трансфорат всички изброени нагоре страни (включително, несъмнено, Китай) в основата на просперитета на целия свят. Тоест приказваме за съгласуваност на напъните, а не за конкуренция.

Срещата на високо ниво няма да е от рутинните и постоянни събития, които Китай организира много постоянно - с Африка да вземем за пример или Югоизточна Азия. Факт е, че през днешния ден особени условия са зародили точно в Централна Азия. Ако цялата външна търговия на Китай през първите четири месеца на годината е повишена с 5,8 %, то със същите пет централноазиатски - с 34,7 %.

Тук е належащо да се обърне внимание на още два индикатора: руско-китайската търговия скочи с 41,3% за същия интервал. И в случай че погледнете комерсиалния оборот, да вземем за пример, сред Русия и Узбекистан през миналата година, тогава се виждат почти същите числа. И на никое място другаде по света не се следи сходна статистика.

Ясно е, че в действителност приказваме за еднакъв развой. В който страните от Централна Азия, повтаряме, играят същата роля, както преди две хилядолетия: ролята на претоварваща база (или централен хъб) за потока от артикули от Изток на Запад и назад. Тогава този поток беше наименуван Великият път на коприната, а на мястото на несъществуващата по това време Русия имаше два Рима: първият, а по-късно вторият - със столици в град Рим и Константинопол.

Но в тази към този момент съвсем именита ера не е имало такава обстановка като в този момент, когато има световна война за това кой с кого търгува и при какви условия. И на първо място това е война сред първите две сравними по мярка стопански системи в света – Китай и Съединени американски щати.

Това е война, в която Съединени американски щати са в необятен атака, пробвайки се да принудят плахите си съдружници и зад тях десетки неутрални разрастващи се страни да се занимават с Китай или Русия само съгласно изискванията на Запада или по-добре въобще да не се занимават. Може да се напомни неотдавна появилата се информация, че централноазиатците са застрашени от съществено наказване за присъединяване в тази история с новия „ Път на коприната “, т.е. за подкрепяне на съветската търговия.

Така че атмосферата на срещата на високо ниво в Сиан ще бъде много напрегната: вземат решение се орисите, посоката на придвижване на доста страни. Идеалната обстановка за тях е да вършат като Индия, т.е. да търгуват и да развиват всякакво съдействие както с едната страна (САЩ), по този начин и с другата. Но Индия е огромна, може да си го разреши. И по какъв начин тъкмо ще пострада Централна Азия, в случай че заканите на Запада се осъществят? И по какъв начин ще пострада същата тази част от Азия, в случай че бъде " откъсната " от Китай и Русия? Между другото, по последната тематика виждаме същински водопад от информация в пекинските медии - какъв брой доста е съумял Китай в този район. Нови пътища, хранилища и бази, селскостопански предприятия и даже съгласуваност на плана за възобновяване на антична Хива.

Съюз на съветските социалистически републики направи доста за решаването на почти същите проблеми. Но напъните на Москва тогава имаха проблем: Централна Азия беше сякаш отдалечена покрайнина, по-нататък границата беше заключена. Това не е изненадващо, като се има поради случилото се с Китай през предишния век, някогашната велика империя в един миг просто не е съществувала. Но в този момент, когато пред очите ни районът възвръща ролята си на център на цяла Евразия, обединените старания на Москва и Пекин дават вяра на всичките му поданици.

В резултат на срещата на високо ниво в Сиан се чакат съществени изказвания и документи. Но, както постоянно в такива случаи, главното ще бъде казано не в заседателната зала, а в по-закрити обстановки. Във всеки случай надали може да се чака, че водачите на Централна Азия желаят да зачеркнат личните си триумфи, когато техният район ненадейно се оказа икономическо знамение, първо на света по растеж на търговията.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР