Това, което предвижда Меморандумът за сътрудничество в областта на природния

...
Това, което предвижда Меморандумът за сътрудничество в областта на природния
Коментари Харесай

2018г ще стане ясно дали ще правим газова връзка с Македония

Това, което планува Меморандумът за съдействие в региона на природния газ, е, че в идващите дни ще се прави разбор за директна газова връзка с Македония. В началото на идната година ще имаме изясненост дали такава газова връзка може да бъде построена. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Ние имаме доста ясна визия във връзка с развиването на българската енергетика. Безспорно преди всичко е сигурността на доставките и диверсификацията на източниците в енергийния бранш. Ние работим за енергийната тактика на страната с небосвод до 2050 година Надявам се доникъде на идната година да имаме към този момент такава енергийна тактика, сподели Петкова в ефира на Българска национална телевизия.

Това е една идея, създадена с нашите сътрудници от Европейската комисия. Хъбът дава отговор напълно на условията на Европейския енергиен съюз. Този план ще докара до диверсификацията на източниците на природния газ. Подкрепата от Европейски Съюз е безрезервна и мисля, че това ще бъде един сполучлив план, счита Теменужка Петкова.

По думите й ние би трябвало да имаме наличната инфраструктура, с цел да разпределяме природен газ от разнообразни източници, като преди всичко е значимо да бъде построен интерконекторът с Гърция. Ние сме в доста напреднала фаза, като това ще се случи в края на месец септември, началото на октомври.

Относно газовия хъб "Балкан " би трябвало първо да се пусне предпроектното изследване, което ще даде информация за реализацията на този план, съобщи министърът на енергетиката.

До края на тази година ще бъде стартирана процедурата по приватизация във връзка с този план. Аз мисля, че подобен интерес ще има, само че в случай че няма - ние мислим за опцията за създаване на седми блок на АЕЦ "Козлодуй ", уточни Петкова.

Трудно е да кажем обаче към този миг какво ще е належащо, с цел да построим седмия блок на АЕЦ "Козлодуй " с реакторите, които притежаваме. Те са извънредно положителни като технология и като качество. Важно е да осъществяваме по най-хубавия метод това съоръжение, за което платихме, посочи енергийният министър.

Завишените условия на Европейската комисия към екологичните правила на инсталациите са огромни. Независимо от това директивата планува деругация, т.е. отклоняване от тези правила. Съществува опция и за безсрочна деругация, само че горивните централи би трябвало да знаят, че тяхната роля за вложения в сероочистващите устройства е доста огромна. Ако не реализираме такава деругация, това би било сериозен проблем, само че аз мисля, че до това няма да се стигне, сподели Петкова.

Пълната либерализация на пазара е развой, който се отсрочва от години. В последните години се направиха доста неща в тази посока. Работи българсака енергийна борса, а битовите консуматори могат да излязат на пазара след един нескончаем развой. Това е време сред 3 и 5 години. Излизането на битовите консуматори би трябвало да стане поетапно. Трябва да се създаде механизъм и за отбрана на енергийно уязвимите консуматори, посочи още Теменужка Петкова.

Actualno.com
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР