Това, което правим днес, е да обсъждаме и да се

...
Това, което правим днес, е да обсъждаме и да се
Коментари Харесай

Нинова призова: Не давайте язовирите на концесии

" Това, което вършим през днешния ден, е да обсъждаме и да се опитваме да решим последствията от случилото се. И по този начин, може би, над 20 години – от Бисер, през Аспарухово, Мизия, Карлово и през днешния ден до Етрополе. Бих желала да слага акцент върху друго – не толкоз по какъв начин ще реагираме по-късно, само че какво да създадем това да не се случва повече ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада по време на чуването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по отношение на дейностите за справяне с последствията от наводненията в разнообразни области в Северозападна България през последните седмици.

Корнелия Нинова дефинира въпроса като извънредно стратегически, държавнически и сложен и уточни няколко решения, вследствие на претърпян прочувствен и професионален опит. " Преживяла съм Мизия от първия до последния ден, от идващата 4-метрова вълна, та до ден сегашен, когато последствията не са завършили. И съм била министър на стопанската система и промишлеността и имах избран сектор, който има отношение към въпроса. Смятам, че има 5 държавнически, стратегически и дълготрайни въпроса, които би трябвало да се решат: 1. язовири, 2. гори, 3. корита, 4. пари и 5. надзор ", уточни Корнелия Нинова.

По отношение на язовирите, тя прикани министъра на вътрешните работи да се продължи започнатото от предходното постоянно държавно управление - да се обясни собствеността на язовирите, която е извънредно разпокъсана: " Това е първият проблем, тъй като всичко е без надзор. Продължете политиката на нашето държавно управление и министерството, което аз оглавявах – спрете даването на язовирите на концесии. В последните дни преди да падне държавното управление " Петков " ми бяха поднесени папки за предоставяне на концесии на 18 язовира – несъмнено, че ги стопирах всичките ", сподели Нинова, като уточни, че една от аргументите за протичащото се са безотговорните концесионери, които не поддържат язовирите и не се грижат за преливниците, системите и т.н. 

Корнелия Нинова прикани: " Не давайте язовирите на концесии. Това е държавна благосъстоятелност, тя има отношение към националната сигурност и би трябвало да бъде държавна грижа. "

Тя уточни още потребността да се възстановят " Напоителни системи " и да се вържат към системата на язовирите. " Това е гаранция, че тези води ще бъдат употребявани за българско поливно земеделие, за български плодове и зеленчуци и няма да се позволен такива безконтролни преливания на язовири ", сподели Нинова.

По отношение на горите, тя подчертава, че би трябвало да се спре безконтролната сеч на горите, за което би трябвало да се погрижат виновните институции за сечта, контрабандата, кражбите в горите и така нататък

Що се отнася до коритата, водачът на Българска социалистическа партия сподели: " Естествено, че една от аргументите е затлачените корита и дерета. Господин министър, проверете, Министерството на стопанската система и промишлеността закупихме 5 машини-роботи, които почистват чашката на язовири и на реки – сигурна съм, че стоят заключени в някой склад. Изкарайте ги от там, дайте ги на кметове и на регионални шефове, дайте ги на " Напоителни системи " и на язовири и там, където може и е най-належащо, ги пуснете да чистят ", прикани Нинова.

  " Казахте, че са дадени 63 млн. за покриване на следствията. Знаете ли какъв брой коства цялото възобновяване на " Напоителни системи " – 100 млн. 63 млн. сме дали за провали за една година, а 100 млн. коства цялата " Напоителна система " да я възстановим – хем потребно за земеделието, хем потребно за националния брутен артикул, хем за българския народ, който ще яде български чисти плодове и зеленчуци ", сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Тя уточни, че в последна сметка всичко се свежда до надзор. " Прекрасни закони да създадем, прелестни хора да назначим, когато няма надзор върху дейностите им, тъй като и тук, и  в този бранш става въпрос за обири, корупция и персонални ползи, без надзор нищо няма да реализираме. Петата точка, която ви предлагам да обсъждаме и да се взема решение, е контролът, тъй като през всичките години, при всички нещастия и наводнения, при всички нещастни хора, които си изгубиха и животни, и домове, и фамилии –  няма осъден нито един кмет, нито един регионален шеф, нито един министър, никой. Е, по какъв начин по този начин се случват тези неща и все няма някой виновен? Поне един да влезе в пандиза, та другите да си мислят преди този момент дали ще гледат шарани, вместо да поддържат коритата на язовирите. Като се дадат пари на един кмет и той не си почисти коритото целево – най-малко един да понесе отговорност, с цел да видят хората, че има смисъл от всичко това.  Защото другояче отново всичко ще завърши с общи приказки, отново нищо няма да стане, до идващия път, до момента в който се съберем и се вайкаме ", сподели Нинова.

" Нашата работа, вашата работа, господин министър, и на цялото държавно управление, е да предотвратим наводненията,  а не да вървим да се снимаме с хората след тях ", заключи Корнелия Нинова.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР