Това, което ние от Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство

...
Това, което ние от Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство
Коментари Харесай

Зам.-министър Околийски: Здравно грамотни родители създават здрави деца

Това, което ние от Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се опитваме да създадем, е да повишим още повече достъпа на децата и техните родители до медицински грижи, като както усилваме пакетите в действително време за това какво може да бъде получено, по този начин и мотивацията на медицинските експерти да работят с децата.


Това съобщи в изявление за БГНЕС заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски.

Той изясни, че от една страна това се явява увеличение на цената на профилактичния обзор, който медицинският експерт, общопрактикуващ доктор (ОПЛ) ще организира със съответния пациент. „ От друга страна Министерство на здравеопазването субсидира целеустремено лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни региони, в които по-трудно се получава здравна помощ, тъй че те да могат да обезпечат контракти с медицински експерти и осъществяването на клинични пътеки, тъй че да няма тази неравнопоставеност сред огромния град и села, или дребни обитаеми места ", добави здравният заместник-министър.

От трета страна това, което се пробват да създадат, е повишение на здравната просвета на децата посредством въвеждането на здравното обучение в учебните заведения. „ За това има средства и рамка по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и аз чакам, че тази година във всяко едно българско учебно заведение, според от възрастта на детето, то ще получи съответни познания за това по какъв начин да се защищава от здравни опасности ", акцентира доцент Околийски.

Заместник-министърът на опазването на здравето разяснява и къде се подрежда България във връзка с другите европейски страни по отношение на детското здравно обучение.

„ По отношение на образованието България не стои толкоз добре, колкото другите страни в Европейския съюз (ЕС) и това се дължи на неналичието на подобен тип междусекторна работа за това да се изчистят тематиките и те да намерят своето място в образователния развой ", сподели той.

По думите, обаче, в този момент има и политическа воля, и експертна воля и познания по какъв начин да се преодолее този проблем и да се наваксат в действителност тези дефицити, които следим от толкоз години в българското здравно обучение.

Доц. Околийски е безапелационен, че българските деца би трябвало да са по-добре готови за живота, да са осведомени с рисковете за здравето, с рискови фактори като тютюнопушене, алкохол, неприятни човешки връзки, неумение да се стартира и приключва партньорска връзка, полово портативни болести. „ Има доста аспекти, които българските деца би трябвало да получат, не просто познания, а умения по какъв начин да се защищават сами себе си. Това, съгласно мен, ще промени тренда, тъй като единствено да се наливат средства в крайната фаза – лечебната медицина, няма резултат за здравето на нацията ", изясни той.

Здравето на нацията зависи от това младежите да са здрави и те надлежно стават здрави възрастни, означи здравният заместник-министър, като акцентира, че по този начин ще се усили междинната дълготрайност на живота и животът, прекаран в положително здраве.

На въпроса за какво в България възрастовата граница е толкоз ниска и децата от 12 – 13-годишна възраст стартират с използването на цигари, алкохол, опиати и би трябвало ли родителите да беседват повече по тези тематики с тях, доцент Околийски отговори: „ Да, само че това да се каже, че родителите би трябвало да беседват повече, е малко като мантра, тъй като доста постоянно те не знаят какво тъкмо да им кажат, с изключение на „ не го прави " и „ това е неразрешено ". "

Той изясни, че този диалог би трябвало да се случва, само че самите родители не са били готови от учебно заведение или от живота за това по какъв начин се водят тези диалози по ефикасен метод, тъй че детето да те чуе. „ Ролята и на учебното заведение, и на педагогическите съветници, на психолозите е извънредно значима и това нещо би трябвало да се откри setting-а, в който родителите също да получат съответните умения и познания ", счита заместник-министърът на опазването на здравето.


Според него децата могат да бъдат проводника на тази смяна като чуят избрани послания в учебно заведение, по-късно да ги споделят с родителите си и в действително време да се основава сдържаност към започването на използването на тютюневи произведения или пък на опиати, тъй като доста постоянно това касае естественото за децата любознания, което по-късно към този момент доста елементарно може да докара до взаимозависимост.

Много е значимо родителите да бъдат здравно грамотни. Тази здравна просветеност, обаче, не се случва внезапно, а се гради с години. „ Тук би трябвало да имаме разбирането и поддръжката на родителите, че това е нещо извънредно значимо за здравето на децата им и за тях самите ", сподели още доцент Околийски.

В България има доста добре готови педиатри, само че те не са задоволителни. „ Има потребност да се увеличи интереса към тази специализация и Министерство на здравеопазването също се пробва да увеличи броя на специализантите по педиатрия ", заяви той и добави, че педиатрите са и неравномерно разпределени, тъй като не е атрактивно да се работи в част от обитаемоте места в България.

Заместник-здравният министър изясни, че Министерство на здравеопазването се пробва да направи по този начин политиките, че хората да останат и да работят и там.

Като максимален проблем в България във връзка с опазването на здравето, Околийски открои големия дефицит на медицински сестри. Той е безапелационен, че би трябвало да се увеличи ползата към някои медицински специалности и хората да желаят да ги практикуват.

„ И третото нещо са тези неатрактивни клинични пътеки, една от които е педиатрия, да бъдат по-добре финансирани от една страна и въпреки това лечебни заведения, в това число и частни, наложително да разкриват сходни клинични пътеки, тъй като постоянно те не са атрактивни, търсят се единствено най-доходоносните, а тези някак си остават встрани и ние сега задължаваме лечебните заведения да разкриват и тези „ по-малко атрактивни " пътеки ", сподели още здравният заместник-министър.

Доц. Околийски обърна внимание, че психологичното здраве също е доста значимо на нацията. „ Там също се опитваме да интервенираме на разнообразни равнища, тъй че както да се получава по-добро лекуване в лечебните заведения, в психиатричните лечебни заведения, центровете за психологично здраве, по този начин и да се усъвършенства мрежата от лечебните заведения, тъй като не във всички огромни обитаеми места има центрове за психологично здраве. Това също се опитваме да го наваксаме ", заяви той.

Попитан какво се случва с Националната детска болница, заместник-здравният министър разяснява, че осъществяването и основаването ѝ вървят по проект. „ След като беше несъмнено мястото, на което тя ще се построи – в кв. „ Горна баня ", беше изработен и доста обширен разбор, подсилен от Европейската банка за развиване, бяха конституирани управителните органи на целия развой, като беше основан и доста скъпия, съгласно мен, публичен съвет, който включва разнообразни заинтригувани страни, в това число неправителствени организации, които да наблюдават изкъсо периодите, качеството на осъществяването на дейностите, тъй че до няколко години тази болница да стане факт с цялата инфраструктура към нея и пътни връзки ", акцентира той.

Доц. околийски заключи, че през 2027 – 2028 година би трябвало да бъде финализиран целият развой./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР