Това, което може да мотивира зависимите от наркотици, алкохол, цигари,

...
Това, което може да мотивира зависимите от наркотици, алкохол, цигари,
Коментари Харесай

„Шифърът на тялото“ с Иво Величков: Да прескочиш трапа по пътя към по-добър живот… и още за зависимостите, които убиват

Това, което може да стимулира подвластните от опиати, алкохол, цигари, хазарт, интернет, храна... да се откажат от нездравословните привички, които ги убиват, са отрицателните последици, а не позитивните обещания. Жертви на разнообразни пристрастявания вземат решение да трансформират живота си към положително, едвам когато са съумели да „ прескочат трапа “. Не би трябвало да се заблуждаваме! Човек схваща, че е попаднал в клопката на зависимостите си, чак когато към този момент е доста късно, тъй като нашето схващане е устроено по този начин, че да ни лъже. Затова постоянно подценяваме алените сигнали, които виждаме още първоначално по пътя към тъмнината.

За началото и края на пътя на пристрастяването е диалогът ни в този епизод на „ Шифърът на тялото “ с известния психотерапевт и ръководител на Асоциацията по внушаемост в България Иво Величков. Зависимостите са най-голямата болест на нашето време. Жертви са и децата, и младежите, и възрастните.

Защо и по какъв начин човек попада в клопката на зависимостите?

Част от психопортрета на подвластните хора са следните характерности: колебливост и неспособност за правене на избори; прочувствена лабилност; натрапчиво възприятие на празнота; податливост към прекопирване на избрани модели и държания, които са деструктивни и други Наследствеността и несъразмерната удовлетвореност също са свързани с пристрастеностите на човек да залитне към пристрастяване.

Съзнанието ни постоянно има илюзията, че единствено избира какво да вършим. Но то ни лъже..., споделя Иво Величков. Причината доста хора да подхождат лековато към моментните увелчения е точно самозалъгването „ единствено един път ще опитвам - аз няма да стана подвластен “. Би трябвало всеки да има действителен боязън от страшните последици, до които води пристрастяването към алкохола, цигарите, опиатите,
хазарта, несъразмерното ястие, интернета… Зависимият човек обаче попада в порочния кръг на паниките си и в опита си да избяга от тях, протяга ръка още веднъж към нездравословните привички, изяснява специалистът.

Как се появява възприятието на празнина, от което подвластните хора се пробват да избягат?

Основните аспекти в живота ни са 4: веществен, нравствен, интелектуален и обществен. Ако някои от тези аспекти не е удовлетворен, в нас остава възприятието на празнина. А това възприятие е една от аргументите за изпадане в избрана взаимозависимост. В света, в който живеем, общественият аспект е все по-пренебрегван и хората бягат от действителността по най-деструктивния метод, разяснява още известния психотерапевт. Според него осъзнаването на човек, че е подвластен, е единствено първата стъпка към смяната, само че тя въобще не е задоволителна.

Реално целият свят осъзнава кое не е вярно и целият свят го прави. Ние знаем от какво би трябвало да се откажем, само че нашето схващане " не ни дава ", тъй като желае да има всичко едновременно. Единствено подсъзнанието има механизмите, които могат да трансформират живота ни, безапелационен е Иво Величков.

може да чуете от диалога на Лалка Златанова с Иво Величков в аудиото. Следете „ Шифърът на тялото “ на darik.bg, в УouTube канала на Darik Пловдив, както и във Facebook страницата ни.

Мисия невъзможна ли е спасението от пристрастяване към алкохол, цигари, опиати, храна, интернет…? Може ли да „ хакнем “ мозъка си и сами да си помогнем, преди да сме се качили на „ влакчето на ужасите “? - очаквайте продължението в идващия епизод на аудиосериала „ Шифърът на тялото “ на 27 октомври т.г.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР