Това каза украинският лидер в интервю за CNN, предаде агенция

...
Това каза украинският лидер в интервю за CNN, предаде агенция
Коментари Харесай

Зеленски: Тръмп не познава Путин - не разбира, че Путин никога ня...

Това сподели украинският водач в изявление за CNN, съобщи организация Укринформ.

 

Зеленски съобщи, че " не може да разбере по какъв начин Доналд Тръмп може да бъде на страната на Путин ". " Това не е за поверие ", акцентира украинският президент.

" Мисля, че Доналд Тръмп не познава Путин. Знам, че се е срещал с него..., само че в никакъв случай не е воювал против него. Американската войска в никакъв случай не е воювала с съветската. Никога. Аз по-добре го разбирам. И не мисля, че той (Тръмп) схваща, че Путин в никакъв случай няма да спре ", добави Зеленски.

 

Попитан за изявлението на американския сенатор Джей Ди Ванс, че изходът от войната няма да се промени даже в случай че Украйна получи парите, Зеленски сподели, че американският законодател " не схваща какво става тук ".

 

" За да разбере би трябвало да пристигна на фронтовата линия и да види какво става без тази поддръжка. И тогава той ще разбере, че милиони хора ще загинат " , добави украинският президент.

 

" Той, несъмнено, не го проумява, само че да не дава Господ да имате война на ваша територия ", заключи Зеленски пред CNN.

 

Зеленски също по този начин съобщи, че без нова военна помощ от Съединени американски щати страната му няма да може да отбрани черноморския транспортен кулоар, който разрешава на Киев да изнася зърно на международните пазари.

Украйна пусна в употреба коридора, който обгръща западното черноморско крайбрежие наоколо до Румъния и България през август, месец откакто Русия се отхвърли от едногодишното знаково съглашение, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, което разреши безвреден експорт на близо 33 млн. тона украинско зърно в Черно море.

Украйна е на път да изнесе цялото зърно от реколтата си през 2023 година макар съветските офанзиви против украинските пристанища и инфраструктура, съобщи този месец английското външно министерство.

" Ние... създадохме новия маршрут в Черно море ", съобщи Зеленски в изявление за CNN, като дефинира морския кулоар като " огромен триумф " за това, че до момента е разрешил износа на към 30 млн. тона зърно и други селскостопански артикули.

Но той предизвести, че в случай че Конгресът на Съединени американски щати не утвърди 60 милиарда $ нова помощ за сигурността, то бъдещето на корабния кулоар ще бъде под въпрос. Организацията на обединените народи упрекна Русия за нахлуването в Украйна преди две години за задълбочаването на международната продоволствена рецесия. И Украйна, и Русия са огромни експортьори на зърно.

" Смятам, че маршрутът ще бъде затворен... тъй като с цел да го защитим, са нужни и муниции, и противовъздушна защита, и някои други системи ", сподели Зеленски.

Организация на обединените нации твърди, че има десетки набези против уреди за произвеждане и експорт на зърно в Украйна. Русия споделя, че те са ориентирани към военна, а не към гражданска инфраструктура.

Консервативните републиканци в Камарата на представителите заплашват да блокират по-нататъшната военна помощ. Украйна изпитва дефицит на персонален състав и муниции, изключително на тежки артилерийски снаряди, и е изгубила позиции, откакто си върна към половината от територията, която Русия завзе при нахлуването си през февруари 2022 година

През 2023 година Украйна ще прибере към 80 млн. тона зърно и маслодайни култури, в това число остатък за експорт от към 50 млн. тона през сезон 2023/24 година от юли до юни, заяви държавното управление на страната.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР