Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца

...
Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца
Коментари Харесай

Това е оригиналната рецепта за торта Гараш от 1885 г.


Това е истинската рецепта на торта Гараш, показана от унгареца сладкар Коста Гараш . За първи път е показана в гр. Русе, а през 1960 г е показана в София. Тортата се подготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.
След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тъничък кръг от зелено обагрен кокос. Българската торта Гараш е имитация на по този начин известната торта Сахер.
При приготвянето на блатовете не се употребява брашно.
Необходими артикули :

белтъци - 10 бр.
орехи - 400 г смлени
захар - 200 г

сметана - 400 г
захар - 100 г тънък кристал
черен шоколад - 450 г за размразяване

черен шоколад - 200 г за размразяване
олио - 2 с. л.
зелен кокос - или надробен шамфастък за поръска
Начин на подготвяне:
Фурна - 160 градуса; Тортена форма с кръг, покрита с хартия за печене и диаметър към 24-26 см. Работи се единствено с миксер.
В купата на миксера се слагат белтъците със стайна температура, разпенват се и се прибавя захарта на порции. Не се разрушава компактен сняг, тъй като блатовете по-късно ще станат прекомерно чупливи, дано да е разрушен меко белтъкът, само че да не е и течен. Трябва да пада от бъркалка постепенно.
След като се е разтопила изцяло захарта, това се ревизира с пръсти и в случай че има към момента кристалчета сред два пръста се завърта още на един до два оборота, се прибавят смлените орехи. Разбърква се с сладкарска шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели на равни 4 или 5 блата, по принцип е на пет блата, и всеки се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 160 градуса за към 5 до 7 минути. Веднага се обръща и деликатно се смъква хартията. Блатовете в този миг са към момента леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрани да се охладят.
ПЪЛНЕЖ:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за към 5 до 7 минути. Сметаната се разрушава с миксер на слаб оборот, на порции се прибавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до еднородност.
Тортата се подрежда, като се слага един от блатовете в подобаваща плоска тортена паница, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със идващ блат и по този начин до последния. Тортата Гараш се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за към 1 час.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:
Шоколадът се разтопява на водна баня, прибавят се и лъжиците олио за искра. Сваля се и се налива в дребен кръг върху средата на тортата и леко стартира да се накланя встрани, с цел да може да се разтече вярно. Следва нова порция шоколад и по този начин до края на количеството.
Не се употребява шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с пъстър кокос, постоянно е в зелено обагрен, това е и марката на шоколадовия Гараш или със надробен шамфъстък, авансово леко запечен на тиган.
Реже се на тесни части с изострен нож, авансово натопен в гореща вода и подсушен.

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР