Това е най-скъпото Ferrari, продавано някога на търг, и най-скъпата

...
Това е най-скъпото Ferrari, продавано някога на търг, и най-скъпата
Коментари Харесай

Купиха Ferrari GTO от 1962 г. на търг за рекордните 51,7 милиона долара - видео

Това е най-скъпото Ferrari, продавано в миналото на търг, и най-скъпата класическа кола, продадена обществено в света тази година. Ferrari 330 LM / 250 GTO от 1962 година на Scaglietti, италиански производител на каросерии, беше продаден за 51,7 милиона $ на търг на RM Sotheby’s на 13 ноември в Ню Йорк.

Джим Джегър, изтъкнат колекционер в Охайо и съосновател на компанията, която стартира да създава радари Escort, има колата съвсем четири десетилетия преди продажбата. Говорител на RM Sotheby’s не уточни новия притежател. Крайната цена беше 47 милиона $ - наградата на купувача от 10% докара общата цена до 51,7 милиона $. Въпреки върха крайната продажна цена беше по-ниска от упованията. В дните, предшестващи продажбата, RM Sotheby’s уточни цената на автомобила „ над “ 60 милиона $.

„ Мястото му в историята е несъмнено “, сподели Оливър Баркър, ръководител на Sotheby`s Europe, при започване на продажбата. Колата се продава за по-малко от 20 минути и наддаването стартира от 34 милиона $. То вървеше поредно сред най-вече телефонни наддаващи и завърши в последните моменти, когато двама наддаващи се завъртяха към 47 милиона $. Както колата, по този начин и спечелилият участник са участвали физически по време на продажбата, удостовери представител.



Състезателният V-12 заема първото място на най-скъпите коли, продадени тази година. Предишният връх беше Ferrari 412P Berlinetta от 1967 година, който беше продаден за 30,2 милиона $ на 17 август. Това беше знаменателна година за Ferrari - общо взето 12 от 15-те най-продадени коли на търг тази година носеха емблемата на скачащия жребец, съгласно данни, събрани от Classic.com, уеб страница, който продава колекционерски коли и наблюдава тяхната стойност.

„ Тази част от пазара не се е трансформирала ни минимум “, споделя Хуан Диего Кале, създател и основен изпълнителен шеф на Classic.com. Боядисана в алено и носеща спортна ливрея № 7, колата е специфична, тъй като е единственият образец на Ferrari GTO, в началото оборудван с 4-литров мотор, и единственият заводски GTO Tipo 1962, който се е състезавал от Scuderia Ferrari. През 1962 година печели победа в класа и второ място като цяло на надпреварата 1000 км на Нюрбургринг. През 2012 година печели премията Best in Show на Amelia Island Concours d’Elegance във Флорида.

Това обаче не го приближава до най-скъпата кола, продавана в миналото на търг - Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe от 1955 година взет за 142 милиона $ през 2022 година Но GTO Tipo отразява силата и стабилността на пазара за най-хубавите Ferrari даже в несигурни стопански времена. Други най-продавани модели през 2023 година включват Ferrari 250 GT SWB California Spider от 1962 година, продаден за към 18 милиона $ на търг на Gooding & Co. на 2 март и Ferrari 250 LM от 1964 година, продаден за 15,7 милиона евро на търг на Artcurial на 5 юли. Преди това най-скъпото Ferrari, продавано в миналото обществено, беше Ferrari 250 GTO от 1962 година, за 48,4 милиона $ на търг на RM Sotheby’s през 2018 година, удостовери представител на RM Sotheby’s.

Този автомобил, който има по-силна спортна история, се смята от специалисти по марките за един от най-автентичните и истински от всички екземпляри на GTO, сподели тогава каталогът на RM Sotheby’s. Но фактът, че това, шаси 3765, е с фабрично присъединяване на Ferrari в 24-те часа на Льо Ман през 1962 година, в допълнение към успеха му в класа на Нюрбургринг и многочислените му спортни участия от Scuderia, го прави доста неповторим, сподели представителят.

Частните продажби на Ferrari включват цени, които скочиха до близо 70 милиона $. На други места пазарът на колекционерски коли охладня. Към 3 ноември общите общи продажби на типичен коли за годината са намалели с 23,4 % на годишна база, от $321,4 милиона през 2022 година до $245,9 милиона тази година, съгласно Classic.com. Годишните търгове по време на Седмицата на колите в Монтерей, считана за водеща за пазарните стойности, доближиха малко повече от 400 милиона $ в пет аукционни къщи, спад от 473 милиона $ предходната година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР