Това е най-горещото посрещане, което съм виждал за 52 години

...
Това е най-горещото посрещане, което съм виждал за 52 години
Коментари Харесай

Книга | Анти-биографията на Иън Макюън

" Това е най-горещото посрещане, което съм виждал за 52 години писателска активност ", са първите думи на английския публицист Иън Макюън, когато излиза на сцената на берлинското радио RBB на 13 ноември, т.г.. Посрещането на 74-годишният Макюън от немската аудитория е в действителност въодушевено, само че в неговите думи като че ли прозира саркастичното му възприятие за комизъм, познато от романите му. В идващия час и половина, Макюън, който е спокоен, разумен и премерено занимателен, демонстрира забележителни умения в връзката си с публиката, нещо изцяло предстоящо от публицист от неговата големина.

Поводът за гостуването на Макюън в Берлин е представянето на новия му, седемнадесети разказ " Уроци " (Lessons), който излезе на 13 септември 2022. Събитието беше проведено от берлинското Radio Еins взаимно с швейцарското издателство Diogenes, което държи немскоезичните права за книгите на Макюън.

Британският публицист е известен в Германия от десетилетия и както самият той призна преди две години, в тирада по случай награждаването му с орден на името на Гьоте за принос към немския език, " След Англия, Германия е страната, изиграла огромна роля в живота ми. В Германия и немскоезичните страни е най-голямата ми читателска публика. Затова аз постоянно съм там, с цел да вземам участие в диалози, да се срещам с читатели и да подписвам книги ", споделя Макюън.

У нас Макюън е евентуално най-добре прочут с романа си " Изкупление " (2001, ИК " Колибри " ). Едноименният филм от 2007 година с присъединяване на Джеймс Макавой и Кийра Найтли беше номиниран за шест " Оскар " -а и завоюва премия за най-хубава музика, както и " Златен глобус " за най-хубав филм - драма.
" Уроци " ще излезе на български напролет на 2023 година Реклама
Критиката дефинира " Уроци " като " завръщане " и може би най-хубавата му творба след " Изкупление " (2001) .

Историята в " Уроци " се развива в границите на седем десетилетия, като минава сред интимните моменти в живота на основния воин Роланд Бейнс и грандиозните исторически събития, белязали ХХ век, сред минало и настояще. Бейнс е неуспешен публицист, заловен във въртоп от персонални и исторически рецесии. Животът му е преплетен с някои от най-големите събития от втората половина на на XX век като Карибската рецесия, повредата в Чернобил, трансформацията на английската стопанска система от Маргарет Тачър, рухването на Берлинската стена, атентатите от 11 септември, банкрута на " Енрон " и Ковид пандемията. В разнообразни моменти в романа се появяват Хитлер, Горбачов, Хрушчов, Гордън Браун, Найджъл Фараж и даже един българин, който някой ден ще стане " прочут стихотворец "

" Винаги съм бил публицист, който обича повече инвенцията, в сравнение с спомените, " споделя Макюън. " Първоначалната концепция беше " Уроци " да изследва по какъв начин световни събития от особена политическа и културна значимост проникват в частния живот. Докато пишех романа се усещах като че ли нижех огърлица, мъниста след мънисто. Някои от тези мъниста бяха въодушевени от личния ми опит, други от света, който всички споделяме и познаваме. "

Идеята за " Уроци " идва на Макюън през 2019 година " По това време пътувах доста по отношение на промоцията на романа ми " Машини като мен ". В края на 2019-а споделих на брачната половинка ми `Следващата година желая да си заставам у дома и да пиша`. Както се споделя, останалото е история. Така че внимавайте доста какво си пожелавате, " майтапи се Макюън.
Реклама
Пандемията оказва благотворно въздействие върху работата на Макюън. Писателят прекарва по-голяма част от времето в изолираност, в имението си в Котсуълдс, югозападна Англия и споделя, че в никакъв случай преди в цялата си писателска кариера не е бил по-концентриран и даже захласнат от това, което прави. Все отново той признава, че постоянно стартира мъчно романите си. " Уроци " не е изключение.

" Винаги ми лишава известно време даже да имам обща концепция, " споделя Макюън. " Романите би трябвало да стартират със спецификата на света, да бъдат изграждани изпод нагоре. Един ден си драсках в огромния бележник и по този начин написах първите страници, с които стартира " Уроци " - историята на 11-годишния Роланд Бейнс, който е полово експлоатиран от учителката си по пиано. Историята не е учредена на мои мемоари, само че стаята и ситуацията в романа са такива, каквито ги помня от детството си и аз неотложно получих чувството, че мога да пътувам с този воин. "

Уязвимостта на децата е тематика в творчеството на Макюън още от годините на първия му разказ " The Cement Garden (1978).

" Да пишеш за деца постоянно е удивително. Те постоянно са измежду нас, само че като че ли са от друга планета. Преди време американската писателка Алисън Гопник сподели нещо запаметяващо се - `Ако желаете да знаете какво е да вземеш LSD, закусвайте с четиригодишно дете`. " споделя Макюън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР