"Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс,

...
"Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс,
Коментари Харесай

Каталуния провъзгласява независимост на 23 октомври?

"Това е нахлуване против демокрацията ", сподели Пучдемон, представен от Ройтерс, ДПА и Българска телеграфна агенция. Той посочи, че народът на Каталуния не може да одобри ограниченията, взети от испанското държавно управление.

Пучдемон съобщи, че е изискал каталунският парламент да се събере, с цел да разиска решението на Мадрид да задейства член 155 от конституцията, допускащ да бъде лимитирана автономията на региона.

Той обаче не предложи категорично на локалния парламент да гласоподава за едностранно оповестяване на самостоятелност.

Изпреварващ удар?

Премиерът на държавното управление на испанската сепаратистка област Каталуния Карлес Пучдемон приготвя едностранно прокламиране на независимостта на 23 октомври, оповестява в. "Конфиденсиал ", представен от ТАСС.

Според изданието към момента не е известно по какъв метод ще бъде оповестено отделянето от Испания. Не е изключено да бъде свикано незабавно съвещание на локалния парламент за "анализ на сегашната политическа обстановка ".

Така каталунските управляващи желаят да провъзгласят независимостта по-рано, в сравнение с Сенатът ще утвърди ограниченията на централното държавно управление за ограничение на автономията на региона.

По-рано испанският министър председател Мариано Рахой разгласи, че е задействан член 155 от конституцията, допускащ да бъде лимитирана автономията на региона.

Мадрид сподели, че по този метод ще освободи от служба членовете на каталунското държавно управление и ще изиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият проект би трябвало да бъде утвърден от Сената. Гласуването е планувано за 27 октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР