Това е главният виновник за качване на килограми, болки в

...
Това е главният виновник за качване на килограми, болки в
Коментари Харесай

Това е главният виновник за качване на килограми и болки в ставите

Това е основният провинен за качване на килограми, болки в ставите и редица други проблеми.

Хормоните играят доста значима роля в работата на нашия организъм! Това са дребни субстанции, които бързо се движат в кръвта ни, помагайки на органите и тъканите на тялото да извършват функционалностите си.

Хормоналният баланс е нужен за здравето на целия организъм. За страдание, несъответствието на хормоните е доста чест, изключително при дамите.

Предлагаме ви да научите за осемте признака, които предизвестяват за хормонален дисбаланс:

1. Постоянно увеличение на тежестта

Ако качвате килограми, това не значи безусловно, че се храните погрешно, тъй като непотребните килограми могат да бъдат един от признаците, че имате хормонален дисбаланс.

Хормонът на напрежението, кортизолът, се отделя от надбъбречните жлези. Когато производството на този хормон се усили, без значение дали се дължи на стрес или заради някаква друга причина, може да докара до качване на килограми.

Повишеното произвеждане на кортизол подтиква увеличението на количеството инсулин, освободен в кръвния поток. Това може да повлияе на равнището на кръвната захар, което постоянно води до нараснало възприятие на апетит и вкус.

Установено е, че повишението на равнището на кортизола може да докара до натрупването на “токсични мазнини ” в коремната област. Това усилва риска от сърдечно-съдови болести и инсулт.

2. Косопад

В предишното се смяташе, че главната причина за косопада е хормонът тестостерон. Сега обаче знаем, че главният провинен е дихидротестостерон.

Здравият човек създава малко количество дихидротестостерон, само че този хормон не би трябвало да участва в организма на хубавичко жена. Ето за какво, даже ниското равнище на дихидротестостерон при дамата е задоволително, с цел да аргументи загуба на коса.

Загубата на коса се случва и при мъжете, в случай че равнището на дихидротестостерон в тялото се усилва.

3. Обилно потене

Това е още един симптом за хормонален дисбаланс.

Жените по време на менопаузата постоянно изпитват горещи талази и изпотяване – признаци на хормонални промени.

Нощните изпотявания постоянно се срещат и при хора с хормонален дисбаланс.

При дамите и мъжете те могат да бъдат резултат от проблеми в ендокринната система.

4. Болки в ставите и отмалялост

Болката в ставите и несъразмерната отмалялост са признаци, че имате хормонален дисбаланс, изключително в случай че имате първокласен сън, само че все пак, когато се разсъните, усещате отмалялост и болежка в ставите и мускулите.

Това още веднъж може да се отнася до “хормонa на напрежението ”. Кортизолът води до непрекъснато положение на подготвеност за битка или бягство, което постоянно се случва в стресови обстановки.

Ако стресът се появява прекомерно постоянно, той може да провокира непрекъснато чувство за отмалялост.

В допълнение, чувството за отмалялост може да бъде породено и от различен хормонален проблем, който поражда, когато равнищата на тиреостимулиращия хормон (TSH) са много високи.

Това може да се случи, когато щитовидната жлеза не работи вярно, положение, известно като хипотиреоидизъм.

5. Желанието да се яде сладко

Силното предпочитание за сладко също може да бъде знак за хормонален дисбаланс, който може да бъде породен от щитовидната жлеза. Това е разследване от хипотиреоидизъм, когато жлезите са хипоактивни, т.е. те работят постепенно.

Претоварването на надбъбречните жлези също може да провокира предпочитание за сладко.

А тялото усилва производството на адреналин и “хормона на напрежението ”, кортизол.

6. Лошо въодушевление

В случаи на непрекъснато неприятно въодушевление, нервност, тревога и меланхолия, повода за това също може да е щитовидната жлеза – нараснало произвеждане на TSH.

7. Безсъние и нарушавания в съня

Жените в менопауза, постоянно страдат от бодърствуване или разтревожен сън. Това се дължи на мощната хормонална интензивност.

Недостатъчният сън може да повлияе върху производството на 10 хормона, които засягат апетита, фертилността, здравето на сърцето и психологичното здраве.

Балансът на хормона естроген се поддържа от естествения сън. Дефицитът му, което е признак на менопаузата, е главната причина за бодърствуване при дамите.

При мъжете дефицитът на тестостерон постоянно води до неприятен сън.

8. Проблеми с храносмилането

Дисбалансът на три хормона може да докара до проблеми с храносмилането. Това са хормоните, известни като гастрин, секретин и холецистокинин.

Те оказват помощ за стимулиране процеса на храносмилане и преобразяване на храната в елементарни молекули, които елементарно се всмукват в кръвта.

Това са признаците, че тялото ви може да е в хормонален дисбаланс.

Както казахме нагоре, в случай че имате един или повече от тях, предлагаме Ви да се консултирате с Вашия доктор за по-точна диагноза.

Предлагаме Ви рецепта за домашна рецепта, която ще ви помогне за балансиране на хормоните:

1 чаена лъжичка куркума
1 супена лъжица лимонен сок
1 приблизително огромна краставица или зелена ябълка
1 филиз целина
1 огромен морков
200 мл. вода

Поставете всички съставки в блендер, пасирайте добре. Можете да пиете от този сок всеки ден.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР