Това е флагманът на електрическата гама на Mercedes. Пристигна като

...
Това е флагманът на електрическата гама на Mercedes. Пристигна като
Коментари Харесай

АвтоФест, 03.02.2023: Mercedes-Benz EQS SUV и Renault Arkana E-Tech

Това е флагманът на електрическата гама на Mercedes. Пристигна като идея даже под марката Maybach преди година и половина на салона в Мюнхен, където също ви го представихме, а в този момент е ред и да го караме.

Mercedes EQS SUV е електрическия аналог на GLS, само че както и при седана по отношение на S-Class, размерите са 5207 по отношение на 5125 мм, или 93 мм повече в интерес на GLS. Това обаче не пречи на модела да предлага място за 7 души. Колесната база е 3210 мм, колкото е и на седана EQS, тук естествено височината е много по-голяма, с 200 мм над него. Подари това и шампионският аеро коефициент е нараснал на 0,26.

Досега сме карали всеки електрически автомобил от гамата - дребните SUV-та – EQA, EQC и EQB, седаните EQE и то AMG 43 и EQS в две версии, както и ванът EQV. Както се споделя, покарали сме и елементарно можем да забележим напредъка единствено за 1-2 години.

Дизайнът е подобен, фаровете и стоповете са идентични. Предната решетка е затворена и изчистена, над нея фаровете са свързани със светлинна линия, каквато има и в седана. Като алтернатива се оферират специфичните светлини Digital Light. А-колоните са мощно полегати, пред огледалата за назад виждане дизайнерите са намерили място за логото на модела. Разположението на огледалата е там заради акустични аргументи. Като цяло автомобилът е необикновено обезшумен. Отзад стоповете също са свързани, джантите са с размер от 20 до 22 инча. Тестовата ни версия е екипирана с панорамен люк от два модула.

Докато в седана леко ни дразнеха окото някои пропорции, тук всичко наподобява една концепция по-добре, по пропорционално и по-приятно. По-ниският таван спрямо естествените SUV-та леко прикрива размера на целия автомобил, а лекото покачване на страничната линия в задната част загатват за лимузина.

Салонът е като че ли от бъдещето. Огромният MBUX Hyperscreen заема цялото арматурно табло, върху него са три екрана, за задните седалки има още два. Над Hyperscreen има дълга линия амбиентно осветяване, чийто цвят може да настроите. При секване на пътната лента светлината става алена и примигваща, както и при засечена заплаха от системите за сигурност.

Можем да се гордеем, защото MBUX Hyperscreen е основан в България. Автомобилът реагира и на обекти в сляпата зона на страничните огледала. Но като цяло да, интериорът в този електрически автомобил е на най-високото равнище сега – доста подсъзнателен за работа и за всичко, за което биха послужили бутони за по-бърза реакция, те са там. Да, считаме отсъствието им за дискомфорт в избрани модели, като неотдавна тестваните Tesla Model 3 и Y.

Измервателните уреди оферират няколко вида табло. Ако харесвате по-изчистен екран, активирате на системи за сигурност и следите пътната лента. Автомобилът разпознава леки коли, камиони и пешеходци като на електронна игра. Има режим за навигация, в случай че ви е по-удобно да я следите пред вас, а не на централната подпора. Също по този начин офроуд или типичен, даже можете да ограничите информацията от централния екран до данни единствено за радиото. Аудио системата по традиция е Burmester, като за модела се предала тон Dolby Atmos като в кино салоните.

Излишно е да загатваме за качеството на звука тук, тъй като безусловно се чудите кое парче да си пуснете, с цел да му се насладите. Това един от най-обезшумените електрически автомобили, които сме карали досега при магистрална скорост – няма завихряния при огледалата и колонките, не чувате и такива от прозорците. Връщаме се и на режимите на работа, за които има бутон при селектора на предавките и надлежно визуализация на таблото – елементарно и бързо.

Навигацията има над 20 нови спомагателни функционалности измежду които са увещание за рождени дни и оферти какво да вършиме на база изкуствения разсъдък. Например, в случай че наближите зарядна станция ще се появи икона за начало на зареждането, а в случай че се обаждате на един и същи човек в даден ден от седмицата и час, системата ще ви предложи автоматизирано набирането му. Също по този начин, автомобилът ще запомни, в случай че на грапавина или лежащ служител на реда сте вдигнали равнището на шасито и ще предложи още веднъж, когато минете отново. Естествено, това би се случило единствено при ваш самостоятелен профил, в колата има памет за въвеждане на 7 разнообразни. А параметрите, които може да следите и променяте, са цели 800. Със сигурност няма да бъдат доста клиентите, които ще опитат всеки един от тях.

Така ние излязохме на офроуд даже без да пипаме режимите. Дори не се наложи, нито покачване на равнището. Задвижването е 4х4 с електромотори начело и откъм гърба. Има функционалност за интелигентно систематизиране на въртящия миг. Освен въздушно окачване има адаптивни амортисьори като стандарт, задните колела също завиват с до 4,5 градуса в общоприетите версии и до 10 градуса като алтернатива, което прави ръководството в града елементарно и безстресово. Радиусът на завой в действителни условия е по-къс в сравнение с бюджетен градски автомобил.

Абсолютно преднамерено изкарахме този колос от асфалта, тъй като електрическите автомобили се настройват доста мъчно за настилки с ниски равнища на сцепление и единици реагират съответно, а просветът на EQS SUV допуска, че най-малко един път в неговия живот ще застане на някоя поляна. Той обаче, се държи доста добре и следено. А на пътя изпробвахме и дали има разлика сред удобния и спортния режим, която да е по-забележима от при седана и това в действителност е по този начин – при удобния окачването доста се смекчава, само че не си мислете, че при спортния този мастодонт с тегло от над 2.7 тона се държи нападателно – просто не се лашкате при по-къси и верижни завои и звуците при ускоряване наподобяват борба в Star Wars.

А рекуперацията? Собственик на Tesla, за която споменахме, че е с първобитно настроено чувство и стопира внезапно ни сподели, че се привиква. Пожелаваме му да изпита тази на EQS – като се изключи че имате степени на рекуперация с контролиране от перата зад кормилото, тя е настроена много, сносно и на най-рекупериращия режим намалявате извънредно гладко и колата не забива предна част.

Нивото се подвига с 25 мм, само че скоростта ви би трябвало да е под 60 километра в час. А на удобен и състезателен спада надлежно с 10 и 15 мм. Не се наложи да изключваме ESP системата в калта, колелата хитро съумяват да намерят сцепление и да извадят тежкото близо 3 тона купе. В този миг си коства да споменем, е базовата версия 450 се предлага и единствено със задно предаване както и с 4х4.

Мощността му е 265 кВт, а оптималният въртящ миг 568 Нм. Тестовата ни версия обаче е EQS 580 4MATIC и има цели 544 конски сили и въртящ миг от 858 Нм. Не се усещат толкоз доста колкото при седана, само че това несъмнено е бърза кола. В завоите е стъпила устойчиво, даже ви разрешава лек дрифт при изключване на системата ESP. Батерията и тук е 108,4 kWh, с които може да измине до 660 километра. Естествено в оптимални условия. При нас с температура към нулата пробегът е малко над 400 км, а разходът с включване на парно и затопляне на седалките е 31 кВт на 100 км.

Изминахме 50 километра по автомагистралата със скорост близка до ограничаването от 140 км/ч, а по-късно над 100 км извънградско в претрупан режим при външна температура към 0 градуса и оставаха още минимални 170 километра пробег – на таблото имате две стойности, които ви демонстрират минимална и оптималната за вероятния оставащ пробег.

Без да се стремим да запазим батерията по този начин не се постанова да я зареждаме за два тестови дни. Архитектурата е 400-волтова и разрешава зареждане с 200 кВт на бързи станции. За 15 мин. зареждате за пробег от 250 км. На изменчив ток цялостните с до 22 кВт.

Естествено всичко не идва безплатно и несъмнено колата не е евтина. Базовите цени започват от 243 300 лева за модела и 282 300 лева за 580, към които занапред добавяте екстри, като Хайперсприйна, който коства 17 000 лева, а хедъп екранът с добавена действителност е още 4800 лева Производството е въглеродно неутрално и поверено на американския цех в Тускалуза.

Електромобилът е повече от добър и е един от най-луксозните на пътя, а към съперниците можем да причислим BMW iX M50 и Audi Q8 e-tron, само че като че ли EQS SUV седи една концепция по-високо. Със сигурност можем да го назовем производно на доминанта от повече от 50 години при лимузините S-Class.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР