Това е една зловеща семейна история, за която разказва .

...
Това е една зловеща семейна история, за която разказва .
Коментари Харесай

Разследване: Защо беше убита Евгения и как се стигна до разкриване на жестокото посегателство

Това е една злокобна фамилна история, за която споделя. За една жена, която в никакъв случай няма да се прибере вкъщи. За един мъж, който евентуално ще остане за дълги години в пандиза. И за едно дете, което остава без родители.

Евгения Владимирова е оповестена за търсене на 14 октомври. Пред Министерство на вътрешните работи брачният партньор й Орлин Владимиров изяснява, че е отишла на фитнес и в никакъв случай повече не се е прибрала вкъщи.

Видео:

Как се стига до разкриването на жестокото ликвидиране?

- Тя в деня, в който изчезна нещо подозрително да е имало? -Ами правихме тренинги с работодателите ни,в смисъл подобен отегчителен ден да го назовем. Не мога да го свържа с каквото и да било.

Всъщност по какъв начин разбрахте, че е изчезнала?

Като не се прибра!

Вие за себе си какво мислите, че се е случило?

- Ами, почтено казано, нямам някаква версия, която да мога да кажа, че ми се коства същинска. Общо взето всевъзможни неща изкоментирахме, всичко завъртяхме. Всичко по някакви аргументи, наподобява невероятно и нелогично. Не мога да кажа нищо свястно.

Това е диалог с Орлин Владимиров по телефона - 20 дни, откакто брачната половинка му изчезва. Уговаряме си среща с него в центъра на София, ден преди да бъде арестуван и упрекнат в убийството на Евгения. Разговорите и в двата случая са откакто към този момент знаем, че има доказателства, че той е умъртвил брачната половинка си, а татко му Пламен е скрил тялото й.

Бащата на Орлин – Пламен е дълготраен кадър на службите. Отговарял е за региона на Перник, като сътрудник на ДАНС. Там той скрива и тялото на Евгения, откакто синът му я е умъртвил. Цял месец Орлин симулира, че търси брачната половинка си, наема и частен детектив, без да подозира, че казусът е развързан още в първите дни. Той и татко му са главните обвинени. Причината, те да не бъдат арестувани и упрекнати, още откакто младата жена е оповестена за търсене, е точно изчезналото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров и екипът му се включват в следствието още в самото начало.



През тези всичките дни вие сте били уверени, че са те?

Т.Тодоров: - Едно е да имаш вътрешно разбиране, друго е да намериш задоволително доказателства за това.

Доказателството е тялото, най-категорично?

Т.Тодоров: - Това е нещото, което може да се свърже по безапелационен метод, било с място на престъпление, било с метод на осъществяване на закононарушението, тъй като научно е потвърдено, че когато има ликвидиране, осъществено посредством удушаване, задушаване или както искаш го наречи, в по-големия % от случаите това се прави от непосредствен.

Съобщават за изчезнала жена и по какъв начин се включва вашият екип?

Т.Тодоров: - Мисля, че на същата вечер, или може би на идващия ден, с мен се свърза една от приятелките на Евгения. Беше доста обезпокоена и искаше да разбере, какво може и по какъв начин да се ревизира, да се откри. Когато приказваме за майка, която има дете…Това тя да тръгне нанякъде и да не се поинтересува от детето си, даже и в случаите да речем, в които може да има проблем със брачна половинка или бащата на детето, няма по какъв начин да се случи. Това постоянно значи, че нещо е станало с тази жена и то за жалост, демонстрира че тя най-вероятно не е жива. И аз надлежно приказвах с сътрудници от Столична дирекция на вътрешните работи. Дадох и моето мнение, че най-вероятно се касае за ликвидиране и след това разбрах, че и те най-вероятно са го приели по този метод. Влязохме в пердах, по този начин да се каже дружно.

Орлин Владмиров твърди, че е разумно той да е измежду първите обвинени

" Реално в такива обстановки, брачният партньор е от разумните обвинени. Нещо като по протокол, по който работи полицията. Те ми го обясниха още първоначално. Предполагам те работят, или най-малко ми споделят, че работят по всички разновидности. Те не ми дават информация, тъй като може би съм просто един от обвинените ", споделя Орлин Владмиров в телефонния диалог.

Други обвинени, с изключение на него имало ли е?

Т. Тодоров: - По метода, по който сме обсъждали с неговите близки и родственици, и с колегиите от бранш " Убийства ", изрично се насочихме към него и към неговия татко.



Защо? Показанията ли ги издават?

Т.Тодоров: - Не, единствено това. Имаше много несъответствия в техните показания, които даваха. В нашия екип имаме престъпен езиковед, който може от това, което е обещано като показания, и от това, което някой е приказвал, да извлече скрития смисъл по този начин да го кажем в думите. Да дефинира дали човек лъже, дали човек надлежно има някаква виновност, дали нещо крие.

Криминалният езиковед, който хваща Орлин в неистина, е Христина Шушков.



" Речта на Орлин удостовери за злощастие съмненията, че Евгения не е жива. Той имаше един характерен изказ, който се вижда при хора, които имат отговорно познание или присъединяване в някакво закононарушение. Силно се дистанцираше от нея. Финализираше работата на полицията непрекъснато, което приказва за едно предпочитание от негова страна повече да не се проверява.

Търсеше информация, което беше неговия приоритет. В 27-минутен диалог с Тина Ивайлова, той един път не загатна Евгения по име. Тя беше: тя, тя, тя. Нямаше никаква прочувствена съгласуваност с изчезналия човек, който се допуска, че би трябвало да му е доста непосредствен, би трябвало да се тормози за нея. Нямаше такива знаци при него. Това нормално в 99% от случаите се случва при хора, които би трябвало да имат някакво присъединяване в някакво такова закононарушение ", изясни престъпният езиковед Христина Шушков.

Ето част от диалога по телефона с Орлин Владимиров:

" Сега, сега, никой не ни дава никаква информация, от на никое място. Поне да ни кажат, нещо движи ли се случая, или работим с някакви разновидности. Нещо дали се случва, тъй като сега е едно такова. Аз като ги питах и те ми споделят: " Да, почивайте си ". Нали, което звучи все едно да отида на СПА а пък то, в такива обстановки на човек не му е до това да стои и да бездейства. Опитвам се нещо да схвана, по някакви си наши начини… Никакви елементи не ни дават.

Отношенията ви какви бяха?

Ми, не сме имали някакви съществени проблеми. Аз дори дръзвам да настоявам, че си бяхме супер.

Т. Тодоров: - Много нелепи неща имаше. От сорта на това, че е отишла на фитнес, пък той не се е обърнал да я види. Нали то единствено по себе си като чуеш, ще го измисли ли човек, който има задоволително държание? Ако ти имаш дълбока прочувствена връзка с тази жена, няма ли да се обърнеш да я погледнеш като излиза? И в друга стая да си, ще се покажеш, ще кажеш: Чао! Успех! Какво искаш за вечеря? Нормалните неща.

Издирването стартира на 14 октомври, вечерта преди този момент в дома на Орлин и Евгения са няколко от нейните другари. Една от приятелките и получила СМС от Евгения, че след подготовка ще се видят. Съобщението е изпратено, откакто дамата към този момент не е била жива.

Той ли е отговарял от нейния телефон на приятелите й?

Т.Тодоров: - Да, той е отговарял. Това беше другото значимо нещо, на което стъпихме при разбора, тъй като беше доказано от лингвиста. Всъщност излиза наяве, че е той, поради отговорите, които от един миг нататък не са нейни.

Това беше напълно различен тип проучване, назовава се стилометрично проучване на речта. Оказа се, че това изречение, в случай че не се неистина в 16:58, което е изпратено от телефона на Ети, не е типично за нея. Много по-типично е за Орлин. Самата конструкция на изречението, пунктуация и други лингвистични съставни елементи, които преглеждахме. По този метод ние успяхме да сложим една времева рамка, по кое време тя е престанала да написа, тъй като концепцията в неговата версия беше, че тя си е написала това известие: " Аз отивам да упражнявам и от там ще дойда ", че тогава към момента е била жива, а това не е по този начин ", изясни Христина Шушков.

Това в действителност е бил и неговият несполучлив опит да заблуди следствието и то да тръгне в друга посока. След като Орлин и родителите му са арестувани, часове лишава на проверяващите и психолозите до момента в който стигнат до самопризнанията им. Отказват полиграф. Пръв проговаря бащата Пламен Владимиров, споделя престъпният психолог Даниел Генков.



" На Пламен му лишиха няколко часа, с цел да стигне до самопризнанието като в началото имаше борба - интелектуална сред нас, и в хода на диалозите той стартира да си опонира ужасно доста във версиите, които дава. Като едно от най-големите несъгласия, в които влезе, беше обвързвано със сина му. Пламен сподели, че е бил там в деня на нейното изгубване, с цел да носи някакви книги с куфар. Противоречието беше обвързвано с това, че Орлин споделя, че в деня на изгубването на Евгения татко му не е бил там ", изясни Даниел Генков.

Орлин Владимиров по телефона също отхвърли татко му да е идвал в деня на изгубването на Евгения.

Вие и татко ви най-вече сте разпитвани?

О.Владимиров: - В началото бяхме най-вече ние. Нали аз като човек с най–много информация, татко ми тъй като беше тука да ни оказва помощ с детето. Да се оправяме с всички такива работи - донеси, разкажи, реалокира.

Той е бил там в деня, когато тя е тръгнала?

О.Владимиров: - Не, аз приказвам за идващия ден, нали когато започнаха да ни разпитват…

" Пламен доста се тормози от това несъгласие и не можеше да си даде пояснение за какво сина му твърди нещо по-различно. С още повече неистини в хода на диалога, Пламен се оплиташе от ден на ден и повече. Той е бил под въздействие на афект и адреналин. Впоследствие, когато призна какво се е случило, той сподели, че е бил и доста пийнал. И е тръгнал за София. Като дистанцията от Перник до София и назад го е взел за негативно време ", добави Даниел Генков.

Той самичък си е споделил, че е носил книги с куфар същия ден?

Т. Тодоров: - Да, това е част от тяхното оправдание. Трябваше по някакъв метод да изясни какво е правил, с цел да пристигна до София през това време. Когато ставаше въпрос за първото свидетелствуване на бащата, колежката, която е лингвиста, изрично дефинира, че един от проблематичните моменти в неговите показания е куфарът, за който той говореше. С изнасянето на книги тя дефинира, че в действителност това е възобновяване на двигателна памет за носене на нещо, което е доста тежко.

" Това, което направи мощно усещане беше, че индивидът сподели неистинно държание за повода, заради която е отишъл в София. Съдържанието на куфара и по-късно маршрутът, който е поел, откакто си е тръгнал от София. Като там имаше и спомагателни детайли, които ни посочваха отговорно познание, както ние го назоваваме в нашата сфера. След което изрече на Орлин удостовери за злощастие съмненията, че Евгения не е жива ", посочи Христина Шушков.

Когато си призна, какво сподели? Синът му се е обадил и какво му е споделил?

Даниел Генков: - Около 14:30 синът му му се е обадил. И първата дума, която е споделил е била: " Бащата! " Тази дума е доста характерна, тъй като Орлин по този начин се обръща към Пламен с... " Бащата ", като нещо прочувствено заредено. Аз използвах тази дума като подстрекателство за предпочитание да продължи да приказва в тази посока. Орлин е споделил нещо от рода на: " Бащата, свърших работата. Или: " Направих нещо ", с което е дал знак на татко си, че би трябвало да пристигна и да му помогне в действителност.

Т.Тодоров: - Бащата към този миг е бил по негови данни под въздействие на алкохол. Казва: " Аз потеглих незабавно, тъй като някак си без да ми споделя, знаех какво се е случило ".

От къде знае какво се е случило?

Т.Тодоров: - Дни преди този момент Орлин споделя на татко си за проблемите във връзката им и по този начин го прави съпричастен на тази вътрешносемейна драма. Пък и бащата въпреки всичко е дълготраен чиновник на службите за сигурност. Обикновено такива хора, в такива моменти си мислят най-лошото.

Д.Генков: - Баща му е знаел авансово какво си е мислил Орлин да прави. Можем да кажем, че бащата се е опитал да го разубеди. В прочут смисъл можем да кажем, че бащата е бил разсъдъка, а пък Орлин е бил страстта в тази обстановка

Как се е опитал да го разубеди?

Д.Генков: - В деня преди изгубването на Евгения двамата са посетили мястото, където след това беше открита тя. И татко му му е споделил, че има огромна възможност, където и да бъде изхвърлено тялото даже и тук, и там, да бъде намерено. И рискува доста с това. Опитвал се е да му вкара малко ум в главата, само че очевидно не се е получило както стана ясно след това.

Т.Тодоров: - Аз на Орлин това му споделих, че в случай че той си беше показал предходните дни по какъв начин я убива и по какъв начин и предизвиква някаква сериозна контузия или болежка, най-вероятно нямаше да се стигне до ликвидиране. Ако в действителност по този начин си го беше показал по този метод и го беше претърпял като страст.

Чудил ли се е? Мислил ли е Пламен изобщо да не му помогне, а да отиде и да го съобщи в полицията?

Д.Генков: - Не. Не мисля, че е имало такава обстановка. Той самият е дълготраен чиновник в службите за сигурност и маниерът му и линията на държание е такава, че той може би го е съветвал по какъв начин да подходи, с цел да манипулира хода на следствието. Какви техники да употребява, с цел да заблуди следствието по някакъв метод, само че да му е идвало мислено да разкрие сина си, надали.

Бащата по какъв начин реагира като видя фотографията с тялото на Евгения от мястото?

Т.Тодоров: - Хладнокръвно. Каза, че това е куфара, с който са пренасяли книгите, само че в него не е имало такова нещо.

Такова нещо?

Т.Тодоров: - Това е обикновено, от позиция на това, че когато човек види продукта на закононарушение, му е доста тежко да назова името на жертвата, или нещо с което в действителност да я персонализира, тъй като той знае, че е отговорен за това което се е случило. Участник е в събитието.

Пламен Владимиров оказва помощ да изнесе и изхвърли тялото?

Д.Генков: - Той влиза в жилището и Орлин в действителност смъква куфара., т.к здравословното положение на татко му Пламен не разрешава. Слагат куфара в багажника на автомобила на Пламен и той потегля от София до Перник. В нетрезво положение, и е карал с превишена скорост. И за негативно време стига в Перник.

Отива на мястото непосредствено?

Д.Генков: - Да, отива на авансово плануваното място и изхвърля куфара там.

На брачната половинка си какво е споделил Пламен?

Д.Генков: - В своето признание Пламен сподели, че е признал на жена си какво се е случило и е споделил, какво са създали с нейния наследник.

Заплашвал ли е да мълчи, да не споделя?

Д.Генков: - Нямам такава информация. Въпреки, че Пламен е много тираничен и в фамилните си връзки е доста властнически, той в огромна степен може да се каже, че е държал в послушание тази жена и не се е отнасял доста добре с нея, в годините на тяхното общуване. Тя самата е в ролята на жертва в фамилните им връзки.

Какво сподели на сина си, с цел да си признае?

Т.Тодоров: - " Сине, наиграхме се. Знаят всичко. По-добре си кажи ".

Реакцията на Орлин?

Т.Тодоров: - Беше доста спонтанна. Той сподели: " Вярно ли всичко знаят? "

Въпреки съвета на татко си, Орлин още няколко часа не признава виновността си. С него с изключение на проверяващите най-дълго беседва престъпният психолог Велина Владимирова.

Как призна за убийството Орлин Владмиров?

В.Владимирова: - След доста дълги договаряния какво ще стане, в случай че аз си призная, тъй като на него това му беше фокуса, стартира да приказва. Той искаше да знае какъв брой години е максимума за едно такова нещо. Какво в случай че направи самопризнание, а пък след това в правосъдната част каже, че в никакъв случай не е правил такова самопризнание? Какво би следвало от това? Дали от тук нататък ще си види детето? При какви условия би могъл да си бъде у дома? И всевъзможни ето такива въпроси, които него го интересуваха, които бяха чисто прагматични от позиция на от през днешния ден нататък аз какви ходове имам. Той се пазареше от самото начало.

По време на този " пазарлък " нито Орлин, нито татко му знаят, че Евгения е открита.

В.Владимирова: - Не му беше казано. В последна сметка доста в детайли описа по какъв начин доста преди 13-ти я е следял, слагал е записващи устройства. Слагал е програмен продукт, проследяващ и на нейния телефон. Закупил го е особено за тази цел. Взимал е татко си на проследяванията физическите, тъй като той разбирал от тези неща, както то самия сподели. След това сподели, че му е споделил, че има проект да я убие, тъй като по-късно, в случай че се разведат, той няма да има права над детето, което било и повода той да вземе решение да я убие. Каза че не е решавал тъкмо коя ще е датата…

Денят не го избрал? Просто са се скарали?

В.Владимирова: - Не, не са се и карали. Той не е от хората, които подвигат кавги до бога, съседите ги чуват по какъв начин викат. Нали има много такива хора, целият квартал ги схваща. Той не е подобен. Така, че тук нямаме тази борба, този скандал, ти не ме обичаш или каквото и да било. Няма го това нещо.

Двамата обядват и тогава в действителност Евгения схваща, че Орлин я следи?

В.Владимирова: - Той сподели: Аз се издадох. Защото отива и прави коментар, от който на нея и излиза наяве, че той е осведомен с нейната персонална кореспондеция, която тя води на телефона си в чат. Задава му въпрос? Той отива в другата стая и както самият той се изрази: " тогава започнаха параноидните мисли, че аз повече в никакъв случай няма да видя детето си ". Връща се в другото помещение и подхожда към нея в тил.

Вие като психолози не го ли питахте, най-малко нещо да е изпитал в този миг? Съжалява ли?

В.Владимирова: - Нито един път не сподели, че съжалява.

В съда сподели, че съжалява?

В.Владимирова: - Сигурно, тъй като там има чисто значение за съдията и решенията, които ще бъдат взети. Но в диалог без да е питан: Ти съжаляваш ли? Той нито един път не се обърна към дефакто какво се е случило, към станалото. Той говореше за себе си. Колко на него му е било мъчно да я стиска за гърлото, и по какъв начин хората приказват, че да стискаш за гърлото някой било доста елементарно. Не, не било по този начин, сподели: " Отнема доста време ". Той говореше какъв брой мъчно му било на него и по-късно по какъв начин куфарът не се затворил, за неговите компликации и трудности. И за него какво следва от тук нататък, а не за направеното.

Защо го е направил с фолиото?

В.Владимирова: - То е било на разположение и той дълго време е стоял да гледа дали тя след неговото притискане към момента диша. Това по негови думи. Така, че не е ясно дали нямаме някакво презастраховане за всеки случай: " Ако аз не съм съумял ", тъй като той стартира да изяснява по какъв начин ръцете му мощно треперели, в действителност може да е било презастраховане, че не я е довършил…

Т.е. желал е тя да почине?

В.Владимирова: - Да. Не е бил под мощен афект. Не това са спокойни дейности. Да, изпитваш мощен стрес естествено, това което извършваш не е обикновено, ще ти треперят ръцете, само че не е било в никой случай под мощен афект.

През месеца на търсене Орлин прави опити да заличи всичко, което го уличава. Помага му татко му Пламен, само че и двамата позволяват неточности.

Т.Тодоров: - Дори и самият Орлин си сподели: " Абе аз си мислих, че в случай че стигнете до мен ще бъде по скоро поради някои софтуери, които съм употребил, с цел да мога да и разрушавам паролите на телефона ".

За телефона разбра ли, че е открит?

В.Владимирова: Да, дори описа, по какъв начин го е хвърлил. Каза, че това една от грешките му, както по-рано коментирахме. Всеки прави неточности в такива ситуации… И си сподели, че е една от неговите неточности, взел е колелото, минал е по съответния маршрут и го е хвърли в неугледно съгласно него място.

Как е взел това решение да го изхвърли? На какво се е надявал?

В.Владимирова: - Ами, тъй като го е гледал в къщата… До огромна степен на мястото, което го хвърля и поддържа версията му, че Евгения отива към фитнеса.

Вероятно осъзнал, че е неточност Орлин се връща до мястото, където е хвърли телефона - покрай подлеза на бул. " България ". Връща се с детето.

" Той след това с мен седи, гледаме камери, дори оня ден излизахме с колелата там в подлеза на " България " вика: " А, мама! " И тича натам към някаква жена… ", споделя Орлин Владимиров.

Защо толкоз часове му трябваха да признае?

В.Владимиров: - Защото не е елементарно. В последна сметка вярата последна умира. Като си в една такава обстановка и искаш да издрапаш, да се освободиш, в случай че може да те пуснат и това нещо да изчезне, да го няма повече. И мълчиш, или казваш: " Не, не съм аз! " Или там каквото можеш до края правиш.

Попитахте ли го, не се ли е измъчвал? Не се ли е тормозил? Съвестта му дали не е проговорила?

Т.Тодоров: - Тя съвестта му е говорила, само че инстинкта за самозапазване му е по-силен.

Как като психолог определяш Орлин? Какъв човек е?

Т.Тодоров: - Мисля, че е един много нерешителен в себе си човек първо. Второ това е съчетано с по този начин много съществено развиване на егоизъм при него. И когато стартира да подозира, че брачната половинка му има паралелна връзка, този вид хора в такива моменти претърпяват доста по-драматично обстановката, в сравнение с останалите. Егото е под доста мощна опасност, по този начин да го кажем.

В.Владимирова: - Единственият миг, в който му потече сълза беше, когато описа, че баща му му предложил да поеме цялата виновност за престъплението…

Х.Шушков: - Това, което той споделя в съда. Не, той не съжалява. Категорично! Първо приказва за действието като за осъщественото. Силна отдалеченост, не поема никаква отговорност. Той най-вероятно съжалява, че просто са го хванали.

Т.Тодоров: - Този вид хора не съжаляват за осъщественото действие. Съжаляват за разкриването си и за проваления си техен живот.

В.Владимирова: - Да, единият коментар беше: Какъв човек ще стане от мен? Аз повече няма да съм човек. Какво ще се случи с него, в бъдеще, той какво ще претърпява.

Т.Тодоров: - По този случай получихме помощ от ужасно доста хора, кои чиновници, кои някогашни чиновници, кои въобще не… И желая да им благодаря, тъй като с общи старания успяхме да стигнем до сполучлив свършек на случая. Успешен от позиция на разкриването, само че несполучлив за едно дете и една жена. Благодаря и на моя екип, за всеотдайността, пристрастеността и хъса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР